Начало 5 Диети 5 10 Натурални Средства Подтискащи Апетита

10 Натурални Средства Подтискащи Апетита

от | фев. 20, 2023 | Диети | 0 коментари

Натурални храни и напитки подтискащи апетита

Много хора се борят с овладяването на апетита си, което може да затрудни отслабването или поддържането на здравословен хранителен режим. Средствата за потискане на апетита са вид добавка или храна, които могат да помогнат за ограничаване на глада и намаляване на желанието за хранене.

Натуралните средства за потискане на апетита могат да бъдат полезен метод за тези, които искат да отслабнат или да контролират хранителните си навици. Макар че тези варианти може да не са подходящи за всеки, те могат да бъдат полезно допълнение към здравословния начин на живот. В тази връзка е важно да се има предвид, че за постигане на оптимални резултати натуралните вещества за потискане на апетита трябва да се прилагат заедно с балансирана хранителна диета и редовни тренировки. В тази статия ще ви разкажем за 10 натурални средства (премидмно храни), които могат да ви помогнат в борбата с „вълчия“ апетит.

Вода

Водата е безцветна течност без вкус и мирис, която е от съществено значение за живота. Тя е основният компонент на течностите в организма и помага за регулирането на много телесни функции. Пиенето на вода е естествен начин за потискане на апетита и подпомагане на загубата на тегло. Когато стомахът е пълен, той изпраща сигнали до мозъка да спре да се храни. Пиенето на вода преди хранене може да помогне за създаване на усещане за ситост, което може да намали количеството храна, консумирано по време на хранене.

Водата може също така да помогне за увеличаване на метаболизма, което може да подпомогне загубата на тегло. Проучванията показват, че пиенето на 500 милилитра вода може да повиши метаболизма с до 30% в продължение на около един час след консумацията.

В допълнение към ползите от потискането на апетита, водата е от решаващо значение и за поддържането на добро здраве. Тя помага за регулиране на телесната температура, пренасяне на хранителни вещества и изхвърляне на отпадъците от организма. Експертите препоръчват да се пият поне осем чаши вода на ден, за да се поддържа хидратация и добро здраве.

Глюкоманан

Глюкомананът е вид разтворими фибри, получени от корена на растението коняк. Доказано е, че то има множество ползи за здравето, включително способността да потиска апетита и да подпомага загубата на тегло.

Когато се консумира, глюкомананът взаимодейства с водата в храносмилателния тракт и образува гъста гелообразна субстанция. Това вещество забавя процеса на храносмилане и създава усещане за ситост, което може да помогне за намаляване на общия прием на храна.

В допълнение към потискащите апетита ефекти, глюкомананът доказано подобрява здравето на храносмилателната система, понижава нивата на холестерола и регулира нивата на кръвната захар

Зелен чай

Зеленият чай е популярна напитка, която се приготвя от листата на растението Camellia sinensis. Той е широко известен със своите ползи за здравето, включително способността му да потиска апетита и да подпомага загубата на тегло.

Един от основните начини, по които зеленият чай може да потисне апетита, е чрез въздействието му върху хормоните норепинефрин и допамин. Тези хормони активират симпатиковата нервна система, което може да намали глада и да увеличи усещането за ситост.

Зеленият чай съдържа и съединение, наречено EGCG (епигалокатехин галат), за което е доказано, че повишава метаболизма и окисляването на мазнините, което допълнително допринася за загубата на тегло.

Други потенциални ползи от зеления чай включват намаляване на възпаленията, подобряване на мозъчната функция и понижаване на риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

Кайенски пипер

Кайенският пипер е вид лют пипер, който често се употребява като пикантна подправка в много кухни. Той съдържа съединение, което се нарича капсаицин и е причина за неговата лютост, както и за потискащите му апетита ефекти.

Установено е, че капсаицинът стимулира симпатиковата нервна система, което може да доведе до намаляване на апетита. Той също така може да засили метаболизма и да спомогне за изгарянето на повече калории, което може да допринесе за загуба на тегло.

Освен това е установено, че лютият червен пипер има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, а може да има и ползи за здравето на сърцето и храносмилането.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е вид оцет, произведен от ябълки. Обикновено се използва при приготвянето на храна и като домашно средство за лечение на различни здравословни проблеми. Въпреки че някои привърженици твърдят, че консумацията на ябълков оцет преди хранене може да помогне за потискане на апетита и да подпомогне загубата на тегло, има малко научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Ленено семе

Лененото семе е малко кафяво или златисто семе, което е богат източник на фибри и омега-3 мастни киселини. Често се използва като хранителна добавка за насърчаване на загубата на тегло и подобряване на цялостното здраве. Едно проучване показва, че фибрите в лененото семе могат да потиснат апетита и да увеличат чувството за ситост и удовлетворение. Освен това изследванията показват, че лененото семе може да подобри гликемичния контрол, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да намали желанието за глад. Необходими са обаче още изследвания, за да се разберат напълно механизмите, чрез които лененото семе може да потисне апетита.

Джинджифил

Джинджифилът е растение, което често се използва в готвенето и печенето, особено в азиатската кухня. От векове то се използва и заради лечебните си свойства. Едно от потенциалните предимства на джинджифила е способността му да потиска апетита, което може да подпомогне загубата на тегло. Доказано е, че джинджифилът намалява възпалението и стимулира храносмилането, което може да допринесе за потискащото му действие върху апетита. Смята се, че той също така повишава чувството на ситост и удовлетворение след хранене. Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере напълно как джинджифилът влияе върху апетита и отслабването.

Авокадо

Авокадото е плод с високо съдържание на здравословни мазнини и различни хранителни вещества, като фибри, витамини и минерали. То е известно с многобройните си ползи за здравето, включително с потенциала си да потиска апетита. Неотдавнашно проучване установи, че хората с наднормено тегло или затлъстяване, които ядат авокадо като част от хранене, се чувстват по-малко гладни след шест часа в сравнение с тези, които не ядат авокадо. Високото съдържание на фибри в авокадото може да допринесе за усещането за пълнота и ситост, а здравословните мазнини и другите хранителни вещества могат да осигурят дълготрайна енергия и да подпомогнат цялостното здраве. 

Бадеми

Бадемите са вид ядки, които са богати на антиоксиданти, витамин Е и магнезий. Те са естествено средство за потискане на апетита, което може да помогне при управлението на теглото, като увеличава чувството за ситост при хората. Доказано е също, че бадемите регулират нивата на кръвната захар, което може да помогне за намаляване на желанието за сладки храни и закуски. Консумирането на шепа бадеми като закуска или добавянето им към храната може да помогне за потискане на апетита и да подпомогне управлението на теглото.

Черен шоколад

Черният какаов шоколад е разновидност на шоколада, която съдържа по-голямо съдържание на какаови сухи вещества от този на млечния шоколад и има горчив вкус поради липсата на млечни твърди вещества и добавена захар. Тъмният шоколад се асоциира с редица ползи за здравето, включително загуба на тегло, благодарение на способността му да подобрява инсулиновата чувствителност, да намалява глада и апетита и да подобрява и настроението.

Проучванията показват, че консумацията на черен шоколад може да доведе до по-ниски нива на грелин – хормон, който стимулира апетита, и по-високи нива на пептид YY – хормон, който потиска апетита. Освен това флаванолите, съдържащи се в черния шоколад, могат да помогнат за намаляване на възпалението и инсулиновата резистентност, които могат да допринесат за увеличаване на теглото. Необходимо е да се отбележи, че черният шоколад трябва да се консумира в умерени количества, тъй като все пак е с високо съдържание на калории и мазнини

Често Запитвани Въпроси

Кои са някои естествени средства за потискане на апетита?

Естествените средства за потискане на апетита включват храни като ядки, горски плодове, авокадо, нетлъсти протеини и храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци и пълнозърнести храни.

Пиенето на вода може ли да помогне за потискане на апетита?

Да, пиенето на вода преди хранене може да помогне за намаляване на апетита и за увеличаване на чувството за ситост.

Има ли добавки, които могат да помогнат за потискане на апетита?

Да, някои естествени добавки, които могат да помогнат за потискане на апетита, включват екстракт от зелен чай, гарциния камбоджа и глюкоманан.

Могат ли упражненията да помогнат за потискане на апетита?

Да, физическите упражнения могат да помогнат за потискане на апетита чрез освобождаване на хормони, които намаляват чувството за глад и увеличават чувството за ситост.

Има ли рискове, свързани с употребата на естествени средства за потискане на апетита?

Въпреки че естествените средства за потискане на апетита обикновено се считат за безопасни, важно е да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете да приемате нови добавки или да промените драстично диетата си. Някои добавки могат да взаимодействат с лекарства или да имат отрицателни странични ефекти.