Начало 5 Витамини и минерали 5 Храни Богати на Витамин Б12

Храни Богати на Витамин Б12

от | дек. 18, 2022 | Витамини и минерали, Храни - Общи | 0 коментари

Какво е витамин Б12?

Витамин Б12 е основен витамин, който играе решаваща роля за правилното функциониране на няколко телесни системи. Той спомага за поддържането на здрави червени кръвни клетки и нерви и подпомага производството на ДНК и РНК. Витаминът се съдържа в храни от животински произход, като яйца, риба, месо, мляко и други млечни продукти, или може да се приема като добавка.

Форми на витамин Б12

Витамин Б12 или кобаламин, играе съществена роля за функционирането на организма. Съществуват няколко форми на витамин Б12, включително: цианокобаламин, метилкобаламин и хидроксокобаламин.

 

 • Цианокобаламинът например е синтетична суровина на витамин Б12 и се съдържа в много витаминни добавки.
 • Метилкобаламинът е естествена форма на витамин Б12, която се съдържа в храни като риба, месо, яйца и мляко.
 • Хидроксокобаламинът също е естествена форма на витамин Б12, която може да бъде получена от различни бактерии и гъбички.

Ползи от витамин б12

Има многобройни ползи, свързани с приема на витамин Б12.

 

 • Свързан е с подобряване на енергийните нива и засилване на метаболизма, което може да подпомогне усилията за намаляване на теглото.
 • Витамин Б12 е важен и за поддържането на здрави кости, като подпомага усвояването на калция, което може да намали загубата на костна маса с течение на времето.
 • Освен това е известно, че подпомага когнитивните функции, като например паметта, фокуса и концентрацията.

Препоръчителен дневен прием

Възрастните над 19-годишна възраст обикновено трябва да приемат средно дневно по 2,4 микрограма (mcg) витамин Б12, въпреки че препоръчителната хранителна доза (ПХД) варира от 1,2 мкг до 2,8 мкг в зависимост от пола и фактори, свързани с начина на живот, като кърмене или бременност.

  заглавна снимка - витамин б12 ползи и източници

  Продукти и храни с витамин б12

  Витамин Б12 се предлага под различни форми, включително таблетки, капсули, перорални разтвори, спрейове и инжекционни форми за тези, които могат да имат затруднения с усвояването на витамин Б12 поради храносмилателни проблеми или други медицински състояния.

  За тези, които искат да добавят допълнително витамин Б12 чрез храната, сме изброили в таблицата долу, храни богати на витамин Б12 за 100 грама:

  ХранаВитамин Б12 мкг/100г
  Миди83.1 мкг
  Говежди черен дроб71.1 мкг
  Стриди57.3 мкг
  Пъстърва5.3 мкг
  Сардини4.9 мкг
  Сьомга4.1 мкг
  Риба тон3.4 мкг
  Яйца1.2 мкг
  Извара1.4 мкг
  Мляко0.8 мкг
  Сирене0.7 мкг
  Гръцко кисело мляко0.8 мкг
  Свинско месо0.7 мкг
  Пилешко месо0.3 мкг
  Говеждо месо0.3 мкг
  Пуешко месо0.3 мкг
  Шунка0.2 мкг
  Тофу0.1 мкг
  Темпе0.1 мкг
  Едамаме0.1 мкг

   

  източници на витамин б12

  Витамин б12 за Вегетарианци

  Витамин Б12 е основен витамин, необходим за човешкото здраве и благополучие, но вегетарианците са изложени на по-висок риск от дефицит поради липсата на животински продукти в диетата им. За щастие има много храни, които вегетарианците могат да включат в диетата си, за да си осигурят достатъчно витамин Б12.

  Ето ги и петте вегетариански храни, богати на витамин Б12:

  1. Обогатени зърнени храни – много зърнени храни, зърнени храни и други преработени храни са обогатени с витамин Б12. Четете етикетите, за да се уверите, че витамин Б12 е посочен като съставка.

  2. Хранителна мая – Тази деактивирана мая е любима във веганската кухня, тъй като придава на ястията вкус на сирене и ядки. Хранителната мая е богата на витамин Б12, както и на други важни хранителни вещества като витамин Б6, протеини, фибри и цинк.

  3. Темпе – традиционно индонезийско ястие, приготвено от ферментирали соеви зърна, темпето е чудесен източник на витамин Б12 за вегетарианците. То може да се използва и като заместител на смляното говеждо месо в много рецепти.

  4. Морски водорасли – Някои видове морски водорасли са чудесен източник на витамин Б12 и могат да се добавят към салати или готвени ястия за допълнителен вкус и хранителни вещества.

  5. Яйца – Въпреки че яйцата не са строго вегетариански, те са чудесен източник на витамин Б12 за тези, които решат да ги включат в диетата си. Яйцата също така са добър източник на протеини и други важни хранителни вещества.

  темпе пържено

  Заключение

  В заключение, витамин Б12 е основен витамин, който помага за правилното функциониране на организма. Той може да се намери в различни храни от животински произход, както и да се приема като добавка за тези, които не могат да усвояват витамин Б12 поради храносмилателни проблеми или други медицински състояния.

  С многобройните си ползи, като повишени енергийни нива, подобрен метаболизъм, здрави кости и когнитивни функции, витамин Б12 трябва да бъде част от ежедневната диета на всеки човек.

  Често Запитвани Въпроси

  Какво представлява витамин В12 и защо е важен?

  Витамин В12 е хранително вещество, което играе решаваща роля за образуването на червените кръвни клетки и за правилното функциониране на нервната система. Той е важен и за синтеза на ДНК и метаболизма.

  Кои са най-добрите хранителни източници на витамин В12?

  Витамин В12 се съдържа предимно в храни от животински произход, като месо, риба, яйца и млечни продукти. Предлагат се и източници на В12 на растителна основа, като обогатени зърнени храни и хранителни дрожди.

  Могат ли веганите и вегетарианците да си набавят достатъчно витамин В12 чрез храната си?

  Веганите и вегетарианците може да имат затруднения да си набавят достатъчно витамин В12 само чрез храната си. За тях е важно да консумират обогатени храни или да приемат добавка с В12, за да си осигурят достатъчен прием.

  Какви са симптомите на недостиг на витамин В12?

  Недостигът на витамин В12 може да причини симптоми като умора, слабост, мравучкане или изтръпване на ръцете и краката, затруднено ходене и промени в настроението. В тежки случаи може да доведе до неврологични увреждания.

  Кой е изложен на риск от недостиг на витамин В12?

  Лицата, които спазват веганска или вегетарианска диета, по-възрастните хора и тези с определени медицински състояния, които засягат усвояването на хранителните вещества, като целиакия или болест на Крон, са изложени на повишен риск от дефицит на витамин В12.

  Може ли излишъкът на витамин В12 да бъде вреден?

  Излишъкът от витамин В12 обикновено не е вреден, тъй като той е водоразтворим и излишните количества се отделят с урината. Въпреки това, много високи дози добавки с В12 могат да предизвикат странични ефекти като диария и кожен обрив.