Начало 5 Протеини 5 Л-Лизин: 11 Ползи за Вашето Тяло

Л-Лизин: 11 Ползи за Вашето Тяло

от | ян. 5, 2023 | Протеини, Хранителни добавки | 0 коментари

Лизинът, известен също като L-лизин, е незаменима аминокиселина, която е важна за синтеза на протеини и за поддържането на здрави тъкани в организма. Тя е от съществено значение за човешкото здраве, което означава, че не може да се произведе сама от организма и трябва да се набавя с храната. Той е важен за имунната система и може да има антивирусни свойства. В тази кратка статия ще научим 11 ползи от незаменимата аминокиселината лизин.

11 Ползи от л-лизина

 1. Подпомага усвояването на калция: Л-лизин е важен за усвояването на калция и за образуването на колаген, който е необходим за здрави кости и тъкани.
 2. Може да намали тревожността и стреса: Някои изследвания показват, че добавките с лизин могат да помогнат за намаляване на тревожността и стреса.
 3. Подобрява симптомите на херпес: Той може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на херпесните огнища.
 4. Л-лизинът може да спомогне за подобряване на спортните постижения намаляване на катаболните процеси.
 5. Той също така може да помогне за подобряване на имунната функция и да намали риска от инфекции.
 6. Може да подобри симптомите на простудни заболявания и да помогне за намаляване на честотата и тежестта на простудните заболявания.
 7. Лизинът може да спомогне за подобряване на здравето на костите чрез увеличаване на синтеза на колаген и усвояването на калций.
 8. Той е важен за синтеза на колаген, който е необходим за здрава кожа, коса и нокти.
 9. Някои изследвания сочат, че лизинът може да има противотуморни свойства и да помогне за намаляване на риска от някои видове рак.
 10.  Лизинът е незаменима аминокиселина, която е необходима за синтеза на протеини в организма.
 11. Лизинът може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да подобри чувствителността към инсулина.

Заключение

Вече научихме, че лизинът е незаменима аминокиселина, която е необходима за синтеза на протеини в организма. Участва и в редица други функции, включително усвояването на калция, производството на колаген и еластин, регулирането на нивата на кръвната захар и подобряването на имунната функция.

Лизинът може да има и антивирусни свойства, да подобрява спортните постижения и да има противотуморни свойства. Той се съдържа в различни храни, богати на протеини, включително месо, млечни продукти, яйца, боб и ядки, и се предлага и под формата на добавка.

Въпреки че лизинът има много потенциални ползи за здравето, важно е да се знаят потенциалните рискове от консумацията на високи нива на лизин, тъй като той може да повлияе на някои лекарства или да предизвика храносмилателни проблеми

Любопитен факт за л-лизин: за първи път е изолиран през 1889 г. от германския биохимик Херман Емил Фишер и неговия асистент Едуин Фишер. Те успяват да изолират лизин от казеина – белтък, съдържащ се в млякото, чрез процес, наречен киселинна хидролиза. Фишер и Фишер получават Нобелова награда за медицина през 1902 г. за работата си върху структурата на протеините и въглехидратите.

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява лизинът?

Лизинът, известен също като L-лизин, е незаменима аминокиселина, която е важна за синтеза на протеини и за поддържането на здрави тъкани в организма.

Какви са ползите от лизина?

Лизинът има различни потенциални ползи за здравето, включително намаляване на възпаленията, подобряване на здравето на сърцето, намаляване на риска от рак, подобряване на здравето на кожата и насърчаване на загубата на тегло.

Колко лизин трябва да приемам на ден?

Препоръчителният дневен прием на лизин варира в зависимост от възрастта, пола и други фактори. Според Съвета по храните и храненето към Института по медицина препоръчителната хранителна доза (ПДД) за лизин е следната:

 • Кърмачета (0-6 месеца): 12 mg/ден
 • Кърмачета (7-12 месеца): 13 mg/ден
 • Деца (1-3 години): 13 mg/ден
 • Деца (4-8 години): 19 mg/ден
 • Деца (9-13 години): 34 mg/ден
 • Юноши (14-18 години): 41 mg/ден
 • Възрастни (19 години и повече): 38 mg/ден (за мъже), 28 mg/ден (за жени)

Кои са храните, богати на лизин?

Храните, които са богати на лизин, включват месо, млечни продукти, яйца, боб и ядки.

Има ли потенциални рискове от употребата на лизин?

Консумацията на големи количества лизин може да повлияе на някои лекарства, да причини храносмилателни проблеми или да увеличи риска от някои здравословни проблеми. Важно е да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да използвате добавки с лизин, и да спазвате препоръчаната доза.