Начало 5 Мазнини 5 3 Мита за Мазнините и Холестерола

3 Мита за Мазнините и Холестерола

от | ное. 13, 2022 | Мазнини | 0 коментари

В продължение на десетилетия хората избягват богатите на мазнини и холестерол продукти, като масло, ядки, жълтъци и пълномаслени млечни продукти. Вместо тях хората често избират нискомаслени заместители, като маргарин, яйчни белтъци и обезмаслени млечни продукти, с надеждата да подобрят здравето си и да отслабнат.

Това се дължи на погрешното схващане, че консумацията на храни богати на холестерол и мазнини, може да увеличи риска от различни заболявания.

Въпреки че последните изследвания опровергаха това схващане, митовете свързани с холестерола и мазнините в храната, продължават да доминират в заглавията на вестниците и много здравни работници, продължават да препоръчват на широката общественост диети с много ниско съдържание на мазнини.

Ето и 3те най-често срещаните мита за мазнините и холестерола в храната, които трябва да започнат да се игнорира.

сготвен черен дроб

Храните с висок концентрация на холестерол са вредни

Масата от хора смятат, че богатите на холестерол храни, включително цели яйца, ракообразни, месо от вътрешности и пълномаслени млечни продукти, са нездравословни. Това обаче не е вярно.

Въпреки че някои богати на холестерол храни, като сладолед, пържени храни и преработено месо, трябва да бъдат ограничени във всеки здравословен хранителен режим.

Всъщност много храни с високо съдържание на холестерол са изключително полезни.

Така например яйчните жълтъци са с високо съдържание на холестерол, но също така се оказва, че са пълни с ценни витамини и минерали, включително В12, холин и селен, а пълномасленото кисело мляко с високо съдържание на холестерол е богато на белтъчини и калций.

Освен това само 30 грама богат на холестерол суров черен дроб осигурява над 52 % от референтната дневна доза мед и витамини А и В12

Нещо повече, изследванията показват, че консумацията на здравословни, богати на холестерол храни като яйца, мазни морски дарове и пълномаслени млечни продукти може да подобри здравето.

Често срещан мит за храненето е, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини причинява напълняване.

Яденето на мазнини води до напълняване

Макар че прекаляването с всякакви макронутриенти, включително мазнини, води до напълняване, консумацията на богати на мазнини храни като част от здравословна и балансирана диета не води до напълняване.

Напротив, консумацията на богати на мазнини храни може да ви помогне да отслабнете и да ви засити между храненията.

Всъщност многобройни проучвания показват, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, включително цели яйца, авокадо, ядки и пълномаслени млечни продукти, може да спомогне за намаляване на теглото и чувство за ситост.

Нещо повече, доказано е, че хранителните режими с високо съдържание на мазнини, включително кетогенните диети и диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, насърчават отслабването.

Разбира се, качеството е от значение. Консумацията на силно преработени храни, богати на мазнини, като например бързи храни, сладки печива и пържени храни, може да увеличи риска от увеличаване на теглото.

жена измерваща теглото си

Заключение

Мазнините и холестеролът в храната често са обект на порицание от страна на много здравни специалисти, което кара много хора да избягват храни с високо съдържание на мазнини.

Фокусирането върху отделни макронутриенти, а не върху цялостното хранене, обаче е проблематично и нереалистично.

Макар да е вярно, че някои храни с високо съдържание на мазнини и холестерол, като бързото хранене и пържените храни, трябва да бъдат ограничени във всеки здравословен хранителен режим. Много питателни храни богати на мазнини, могат и трябва да бъдат включени в здравословни и балансирани хранителни режими.

Важно е да се отбележи, че хората не консумират самостоятелно макронутриенти като мазнините – те приемат храни, съдържащи различни видове и съотношения на макронутриенти.

Поради тази причина диетата като цяло, а не консумацията на отделни макронутриенти, е най-важният фактор за превенция на заболяванията и укрепване на здравето.
Не забравяйте, че има много видове наситени мазнини, всички с различно въздействие върху здравето. Диетата ви като цяло – а не разпределението на приеманите макронутриенти – е най-важна, когато става въпрос за цялостното ви здраве и риск от заболявания.

Хранителните храни с високо съдържание на наситени мазнини, като пълномаслено кисело мляко, неподсладен кокос, сирене, със сигурност могат да бъдат включени в здравословна и пълноценна диета.