Начало 5 Протеини 5 Как Храносмилателните Ензими Подпомагат Здравето?

Как Храносмилателните Ензими Подпомагат Здравето?

от | фев. 11, 2023 | Протеини | 0 коментари

 Същност и функция на храносмилателните ензими

Що се отнася до храносмилането, работата ви е лесна. Готвите, дъвчете, преглъщате и почиствате. Истинската работа обаче започва, когато чинията ви е празна. Група от храносмилателни ензими се заема с тежката задача да трансформира парченцата сдъвкана храна в по-използваеми форми. И така, от устата до тънките черва храносмилателните ензими работят, за да разградят храната на достъпни и усвоими частици.

Вероятно сте запознати с механичните методи, използвани за превръщането на следобедната ябълка в глюкоза, фибри и микроелементи. Това е така, защото усещате как зъбите ви хапят, режат и дъвчат храната. Можете дори да усетите движението на храната в стомаха си.

Работата на храносмилателните ензими остава незабелязана, защото се извършва в микроскопичен мащаб. Ензимите са специализирани протеини, които се намират в цялото тяло и подпомагат дейността на няколко важни химични реакции. Тези ензимни реакции протичат постоянно, без да знаете. Но ще усетите липсата им, ако ензимите си вземат почивен ден.

Това е така, защото тези специализирани протеини подпомагат здравословното храносмилане. Ензимите, работещи по конвейера на храносмилателната система, помагат за разграждането на храната. Това действие е причината храносмилателните ензими да ви помагат да се чувствате по-малко подути и по-малко пълни, като същевременно помагат и при други периодични проблеми, които могат да възникнат при преяждане.

Но това е само един от начините, по които храносмилателните ензими подпомагат здравето ви. Тялото ви не може да използва това, което не може да усвои. Създаването на по-малки молекули от макронутриентите в храната е от ключово значение за поддържането на оптимално хранене на цялото тяло. След протичането на подпомаганите от ензимите реакции хранителните вещества, получени чрез храната, могат да бъдат абсорбирани от тънките черва и в крайна сметка да достигнат до клетките на тялото.

Без храносмилателни ензими храненето не би било нищо повече от извинение да използвате зъбите си. Затова проследете процеса на храносмилане и научете повече за важните храносмилателни ензими на всеки етап, които подпомагат здравословното и ефективно разграждане и усвояване на хранителните вещества в храната.

графика описваща храносмилателения процес при човека. Включително полезните действия на храносмилателните ензими

4 естествени храносмилателни ензими

Специфичните химични реакции, протичащи в тялото ви, се нуждаят от уникални ензими, които да поддържат нормалната им активност. Списъкът на храносмилателните ензими може да стане много дълъг, но ето четири от най-важните и добре познати храносмилателни ензими, които участват в подпомагането на здравословното храносмилане:

 • Амилаза за нишестени храни
 • Липаза за мазнини
 • Протеаза за протеини
 • Лактаза за млечния протеин лактоза

Амилазата, липазата и протеазата също могат да се разглеждат като категории ензими. По време на храносмилателния процес има различни подгрупи от всеки основен тип ензими, които разграждат основните макронутриенти.

Устата: всичко започва със слюнката

Устата ви се свива само при вида или миризмата на предстояща храна. Това не е карикатурна реакция на вкусната вечеря, а стъпка, при която се произвеждат храносмилателни ензими, които започват процеса на храносмилане.

Слюнчените жлези са отговорни за производството на различни ензими, които се съдържат в слюнката и се смесват с храната, докато дъвчете. Тези специфични храносмилателни ензими, включително амилазата, започват процеса на разграждане на въглехидратите до по-прости захари.

Стомахът: повече от киселина

Стомахът ви къркори, къркори и се разширява, ако е прекалено пълен. Затова стомахът ви е в центъра на вниманието, когато говорим за храна. Стомахът има голяма и трудна работа, която не би могъл да свърши без помощта на храносмилателните ензими.

Заедно със стомашната киселина протеаза, наречена пепсин, която се отделя от клетките на стомашната стена, се комбинира с ензими, които атакуват мазнините и въглехидратите, за да разградят макронутриентите. По този начин мазнините, въглехидратите и протеините от храната се преобразуват, смесват и раздробяват в течност, наречена химус.

В този момент храната ви е на път да достигне състояние на приемлива усвояемост. Въпреки това има още няколко органа и техните ензими, които трябва да се включат в храносмилателния процес, преди да се осъществи усвояването на хранителните вещества.

Панкреасът: мощен орган, отделящ ензими

Панкреасът осигурява необходимия сок, за да може храната да се доближи до предназначението си за храносмилане. Между стомаха и тънките черва ензимите, произвеждани в панкреаса, допринасят за по-нататъшното разграждане на храната, като навлизат чрез канали в дванадесетопръстника – горната част на тънките черва.

Секрецията на тези различни храносмилателни ензими има за цел да разгражда протеините на аминокиселини или пептиди, а мазнините – на мастни киселини и глицерол. На този етап от храносмилането въглехидратите също се опростяват допълнително.

Въпреки че не е храносмилателен ензим, жлъчката от черния дроб също е от ключово значение на този етап, за да подпомогне разграждането на приетите мазнини.

Тънките черва: ензими на мястото на абсорбция

Докато стигне до тънките черва, ябълката или сандвичът, които сте изяли, са неузнаваеми, след като са преминали през дъвчене, смесване и разграждане.

Но има и допълнителен набор от храносмилателни ензими, които са необходими, за да се довърши работата и да се направят последните приготовления за усвояване. Тези ензими довършват работата по опростяването на въглехидратите до глюкоза или фруктоза и по-нататъшното разграждане на протеините до техните градивни елементи – аминокиселини.

В този момент храносмилателните ензими са свършили своята работа. Хранителните вещества в храната са готови да бъдат усвоени и разпределени в тялото ви, за да поддържат енергията и цялостното ви здраве.

кимчи в буркани на маса като представител от храни богати на ензими

 Храни богати на естествени ензими

Вече сте чели за храносмилателните ензими, които организмът ви произвежда в цялата храносмилателна система. Въпреки това можете да поддържате здравословно храносмилане, като включите в диетата си богати на ензими храни.

Изберете любимите си храни от списъка по-долу и приготвяйте ястия с тях, за да увеличите приема на храносмилателни ензими, което ще ви помогне да поддържате нормално здравословно храносмилане. Това също така ще ви помогне да получите повече от храната си, като подпомага процесите, които правят хранителните вещества възможно най-достъпни за усвояване.

 • Мед
 • Ананас
 • Манго
 • Банани
 • Папая
 • Ферментирали храни (като кисело зеле, мисо или кимчи)
 • Авокадо
 • Киви
 • Джинджифил

Често Запитвани Въпроси

Какво представляват храносмилателните ензими?

Храносмилателните ензими са протеини, произвеждани от храносмилателната система за разграждане на хранителните продукти до по-малки, абсорбируеми елементи.

Каква е функцията на храносмилателните ензими?

Функцията на храносмилателните ензими е да разграждат храната на съставните ѝ части, което позволява на организма да извлече и усвои нужните хранителни вещества.

Какви са видовете храносмилателни ензими?

Съществуват няколко вида храносмилателни ензими, включително амилази (които разграждат въглехидратите), протеази (които разграждат протеините), липази (които разграждат мазнините) и лактази (които разграждат лактозата).

Могат ли храносмилателните ензими да се приемат като добавка?

Да, съществуват добавки с храносмилателни ензими, които обикновено се използват за подобряване на храносмилането при хора, които изпитват затруднения при разграждането на определени видове храни.

Какви са потенциалните ползи от приема на храносмилателни ензими?

Потенциалните ползи от приема на храносмилателни ензими включват подобряване на храносмилането, повишаване на усвояването на хранителните вещества и намаляване на симптомите на лошо храносмилане, като подуване на корема и газове.