Начало 5 Протеини 5 5 Мита за Протеините: Разобличени и Обяснени

5 Мита за Протеините: Разобличени и Обяснени

от | ян. 3, 2023 | Протеини | 0 коментари

Протеинът е един от основните макронутриенти необходими за правилното функциониране на нашето тяло. Той участва в широк спектър от процеси и притежава много функции, включително изграждане и възстановяване на тъкани, производство на хормони и ензими, както и пренасяне на кислород и хранителни вещества в тялото.

Въпреки важността му, съществуват много митове и недоразумения относно протеините, които могат да доведат до объркване и дезинформация. В тази публикация в блога ще отделим фактите от измислиците и ще изясним някои често срещани погрешни схващания за протеините.

5 Мита за протеините – разкрити

Мит № 1

При вегетарианска или веганска диета не можете да си набавите достатъчно протеини.

Факт: Възможно е да си набавите достатъчно протеини при вегетарианска или веганска диета, стига да включвате в менюто си разнообразни растителни храни, богати на протеини. Някои добри растителни източници на протеини включват тофу, темпе, бобови растения (като боб, леща и нахут), ядки и семена, киноа и гръцко кисело мляко. Важно е също така да обръщате внимание на размера на порциите и да включвате достатъчно количество протеини, за да задоволите индивидуалните си нужди.

Мит № 2

Повече протеин винаги е по-добре.

Факт: Протеинът е важно хранително вещество, но е възможно да се прекали с него. Консумацията на твърде много протеини може да натовари бъбреците и да допринесе за развитието на някои здравословни проблеми. Важно е да се стремите към подходящо количество протеин, което да отговаря на индивидуалните ви нужди, а не да се опитвате да консумирате колкото се може повече.

Мит № 3:

Протеиновите шейкове и хранителните добавки са най-добрият начин за получаване на протеини.

Факт: Протеиновите шейкове и хранителни добавки могат да бъдат удобен начин за увеличаване на приема на протеини, но те не трябва да бъдат единственият източник на протеини в диетата ви. Като цяло е най-добре да си набавяте хранителни вещества от пълноценни храни, тъй като освен протеини те осигуряват и редица други важни хранителни вещества. Протеиновите добавки трябва да се използват в допълнение към пълноценните храни, а не вместо тях.

Мит № 4

Животинският протеин е по-добър от растителния.

Факт: Няма доказателства, които да сочат, че животинският протеин е по-добър от растителния. И двата вида протеини могат да бъдат висококачествени и да осигуряват необходимите аминокиселини, от които се нуждае тялото. Важно е да избирате разнообразни източници на протеини, независимо дали са животински или растителни, за да сте сигурни, че получавате всички необходими аминокиселини.

Мит № 5

За да поддържате мускулна маса, трябва да приемате протеини на всеки няколко часа.

Факт: Не е необходимо да приемате протеини на всеки няколко часа, за да поддържате мускулна маса. Всъщност изследванията показват, че протеиновият синтез (процесът, при който тялото изгражда нови протеини) остава повишен в продължение на 24-48 часа след тренировка за съпротива. Като цяло се препоръчва да се консумират протеини през целия ден, но конкретното време и честота може да не са толкова важни, колкото общият дневен прием.

Обобщение

В обобщение, протеинът е важно хранително вещество, което играе много важни роли в организма. Важно е да отделяте фактите от измислиците и да базирате приема си на протеини на точна информация. Като включвате в диетата си разнообразни храни, богати на протеини, и като обръщате внимание на размера на количеството, което получавате. Така ще можете да сте сигурни, че си набавяте необходимите протеини, за да работи тялото ви така, както бихте искали.