Адобо Сос

от | окт. 4, 2023 | Сосове | 0 коментари

Нашият сос Адобо е пътешествие из силните вкусове на Мексико. Неговият пикантен, остър и леко сладък профил превръща всяко ястие във фиеста от вкусове, предлагайки истинско автентично преживяване с всяка хапка.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 30 минути
Общо Време 45 минути
Ястие Сосове
Кухня Мексиканска
Порции 10
Калории 270 kcal

Продукти
  

  • 50 г сушени люти чушлета например анчо или гуахильо, без дръжки и семена
  • 2 скилидки чесън обелени
  • 1 малка глава лук обелена и нарязана
  • 1 ч. л. семена от кимион
  • 1/2 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 500 мл вода

Инструкции

  • В сух тиган запечете чилито, чесъна, лука, кимиона и зърната черен пипер на средна температура, докато станат ароматни. Внимавайте да не ги изгорите.
  • Прехвърлете препечените съставки в блендер, добавете солта, оцета и водата.
  • Блендирайте, докато получите гладък сос. Ако е необходимо, добавете още вода, за да постигнете желаната консистенция.
  • Изсипете соса през сито с фини решетки в купа, като натискате с обратната страна на лъжица, за да извлечете възможно най-много течност.
  • Използвайте соса веднага или го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника.

Съвети

  • Винаги боравете внимателно със сушени чили. Препоръчително е да носите ръкавици, за да предотвратите евентуален дискомфорт.
  • Сосът ще издържи до 1 седмица в хладилника.
  • Сосът Адобо е изключително универсален, което го прави възхитително допълнение към такос, енчиладас и буритос. Можете да го използвате и като марината за месо или ароматен слой в запеканки.
Ключови думи доматен сос