Рецепта за Еър Фрайър Фалафели – Полезна Версия
Фалафел е популярно ястие от Близкия изток, приготвено от нахут и подправки. Традиционно то се пържи във фритюрник, но с помощта на еър фрайър можете да направите по-здравословна версия, която е също толкова вкусна. В тази рецепта се използва консервиран нахут, за да се приготви по-лесно и бързо. Не забравяйте да прочетете и нашите 18 съвета за по-вкусни фалафели направени с еър фрайър.
Продукти
- 400 г нахут от консерва: изцеден и изплакнат
- 20 г пресен магданоз
- 20 г пресен кориандър
- 0,5 глава/и пресен лук нарязан/и на ситно
- 2 скилидки чесън смлян
- 1 ч.л. кимион
- 0,5 ч.л. сол или по ваш вкус
- 0,25 ч.л. черен пипер или по ваш вкус
Инструкции
- В кухненски робот смесете нахута, магданоза, лука, чесъна, кимиона, кориандъра, солта и черния пипер, докато се смесят добре, но останат леко начупени.
- Загрейте еър фрайъра на 190°C
- Загребвайте с лъжица от сместа и оформяйте малки топчета. Трябва да се получат около 20 топчета.
- Леко напръскайте с готварски спрей кошницата на фрайъра. Поставете топките фалафел в кошницата, като оставяте разстояние между тях. Може да се наложи да ги приготвяте на порции.
- Гответе в продължение на 10-15минути или докато станат златистокафяви и хрупкави отвън, като обръщате по средата на пърженето.
- Сервирайте фалафелите с пита, хумус и сос цацики, ако желаете.
Съвети
- Не препълвайте кошницата на фритюрника. Оставете място между топчетата фалафел, за да могат да се изпекат равномерно и да станат хрупкави от всички страни.
- Поднесете фалафелите с пита, хумус и сос дзадзикиза пълноценно и вкусно ястие. Оставете място между топчетата фалафел, за да могат да се изпекат равномерно и да станат хрупкави от всички страни.
- Използвайте спрей за готвене, за да покриете леко кошницата на фритюрника, преди да поставите топките фалафел вътре. Това ще помогне да се предотврати залепването им и ще улесни почистването.
- Обърнете топките фалафел по средата на готвенето, за да се гарантира, че те ще се изпекат равномерно и ще станат хрупкави от всички страни.
- Поднесете фалафелите с пита, хумус и сос цацики за пълноценно и вкусно ястие. Можете да добавите и други гарнитури, като например нарязани домати, краставици или червен лук.
- Ако искате да приготвите фалафелите предварително, можете да ги замразите, след като ги оформите на топчета. За да ги приготвите, просто ги размразете в хладилника за една нощ и след това ги изпържете на въздух, както е указано.
- Ако предпочитате по-пикантен фалафел, можете да добавите малко люспи от червен пипер или лют червен пипер към сместа, преди да я пулсирате в кухненския робот.
- Експериментирайте с различни билки и подправки, за да създадете своя собствена уникална рецепта за фалафел. Опитайте да добавите прясна мента, червен пипер или дори настъргана лимонова кора за допълнителен вкус.
- За да се уверите, че топчетата фалафел са с идеална форма, използвайте мерителна лъжица за бисквити или за пъпеш, за да измерите сместа. Това ще помогне и за равномерното им приготвяне.
- Ако използвате сушен нахут вместо консервиран, не забравяйте да го накиснете за една нощ и да го сготвите, докато омекне, преди да го използвате в рецептата.
- За безглутенов вариант използвайте брашно от нахут вместо универсално брашно за свързване на сместа.
- За да добавите допълнителен аромат към фалафела, опитайте да запечете целите подправки (кимион и кориандър) в сух тиган на средна температура за няколко минути, преди да ги добавите към сместа.
- Можете също така да добавите малко настърган лук или чесън към сместа за допълнителна текстура и вкус.
- Ако ви е трудно да оформите сместа на топчета, опитайте да намокрите ръцете си с вода, преди да ги разточите. Това ще предотврати залепването на сместа по ръцете ви.
- За да станат фалафелите изключително хрупкави, намажете ги леко със зехтин преди пържене на въздух.
- Ако са ви останали фалафели, можете да ги нарежете и да ги използвате за гарнитура на салата или за пълнеж на сандвич.
- Ако нямате пресни билки под ръка, можете да използвате сушени билки. Само не забравяйте да намалите количеството наполовина, тъй като сушените билки са по-силни от пресните.
- Експериментирайте с различни сосове за потапяне, които да поднесете към фалафелите. Опитайте с пикантен сос хариса, пикантен сос от кисело мляко или кремообразен сос от тахан.
Гарнитури за еър фрайър фалафели
- Хумус: Класическа близкоизточна гарнитура, която се съчетава идеално с фалафел. Можете да приготвите собствен хумус или да използвате купен от магазина.
- Табуле: Освежаваща салата, приготвена от магданоз, домати, лук и пшеница булгур. Табулехът представлява приятен контраст с богатството на фалафела.
- Фатуш: Ливанска салата, приготвена от маруля, домати, краставици, репички и чипс от пита. Хрупкавият чипс от пита придава приятна текстура на салатата.
- Баба Гануш: кремообразен дип от печени патладжани, тахан и чесън. Баба гануш е подобен на хумус, но има по-пушен вкус.
- Израелска салата: освежаваща салата, приготвена от краставици, домати, лук и пресни билки като магданоз и мента. Това е лека и здравословна гарнитура, която добре допълва фалафела.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.