Рецепта за Еър Фрайър Фалафели – Полезна Версия

от | мар. 11, 2023 | Вегетариански рецепти, Здравословни рецепти, Рецепти, Рецепти за еър фрайър | 0 коментари

6 фалафела стс дзадзики сос - рецепта за еър фрайър
Фалафел е популярно ястие от Близкия изток, приготвено от нахут и подправки. Традиционно то се пържи във фритюрник, но с помощта на еър фрайър можете да направите по-здравословна версия, която е също толкова вкусна. В тази рецепта се използва консервиран нахут, за да се приготви по-лесно и бързо. Не забравяйте да прочетете и нашите 18 съвета за по-вкусни фалафели направени с еър фрайър.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 35 минути
Ястие Предястие
Кухня Близкия Изток
Порции 4
Калории 200 kcal

Продукти
  

  • 400 г нахут от консерва: изцеден и изплакнат
  • 20 г пресен магданоз
  • 20 г пресен кориандър
  • 0,5 глава/и пресен лук нарязан/и на ситно
  • 2 скилидки чесън смлян
  • 1 ч.л. кимион
  • 0,5 ч.л. сол или по ваш вкус
  • 0,25 ч.л. черен пипер или по ваш вкус

Инструкции
 

  • В кухненски робот смесете нахута, магданоза, лука, чесъна, кимиона, кориандъра, солта и черния пипер, докато се смесят добре, но останат леко начупени.
  • Загрейте еър фрайъра на 190°C
  • Загребвайте с лъжица от сместа и оформяйте малки топчета. Трябва да се получат около 20 топчета.
  • Леко напръскайте с готварски спрей кошницата на фрайъра. Поставете топките фалафел в кошницата, като оставяте разстояние между тях. Може да се наложи да ги приготвяте на порции.
  • Гответе в продължение на 10-15минути или докато станат златистокафяви и хрупкави отвън, като обръщате по средата на пърженето.
  • Сервирайте фалафелите с пита, хумус и сос цацики, ако желаете.

Съвети

  1. Не препълвайте кошницата на фритюрника. Оставете място между топчетата фалафел, за да могат да се изпекат равномерно и да станат хрупкави от всички страни.
  2. Поднесете фалафелите с пита, хумус и сос дзадзикиза пълноценно и вкусно ястие. Оставете място между топчетата фалафел, за да могат да се изпекат равномерно и да станат хрупкави от всички страни.
  3. Използвайте спрей за готвене, за да покриете леко кошницата на фритюрника, преди да поставите топките фалафел вътре. Това ще помогне да се предотврати залепването им и ще улесни почистването.
  4. Обърнете топките фалафел по средата на готвенето, за да се гарантира, че те ще се изпекат равномерно и ще станат хрупкави от всички страни.
  5. Поднесете фалафелите с пита, хумус и сос цацики за пълноценно и вкусно ястие. Можете да добавите и други гарнитури, като например нарязани домати, краставици или червен лук.
  6. Ако искате да приготвите фалафелите предварително, можете да ги замразите, след като ги оформите на топчета. За да ги приготвите, просто ги размразете в хладилника за една нощ и след това ги изпържете на въздух, както е указано.
  7. Ако предпочитате по-пикантен фалафел, можете да добавите малко люспи от червен пипер или лют червен пипер към сместа, преди да я пулсирате в кухненския робот.
  8. Експериментирайте с различни билки и подправки, за да създадете своя собствена уникална рецепта за фалафел. Опитайте да добавите прясна мента, червен пипер или дори настъргана лимонова кора за допълнителен вкус.
  9. За да се уверите, че топчетата фалафел са с идеална форма, използвайте мерителна лъжица за бисквити или за пъпеш, за да измерите сместа. Това ще помогне и за равномерното им приготвяне.
  10. Ако използвате сушен нахут вместо консервиран, не забравяйте да го накиснете за една нощ и да го сготвите, докато омекне, преди да го използвате в рецептата.
  11. За безглутенов вариант използвайте брашно от нахут вместо универсално брашно за свързване на сместа.
  12. За да добавите допълнителен аромат към фалафела, опитайте да запечете целите подправки (кимион и кориандър) в сух тиган на средна температура за няколко минути, преди да ги добавите към сместа.
  13. Можете също така да добавите малко настърган лук или чесън към сместа за допълнителна текстура и вкус.
  14. Ако ви е трудно да оформите сместа на топчета, опитайте да намокрите ръцете си с вода, преди да ги разточите. Това ще предотврати залепването на сместа по ръцете ви.
  15. За да станат фалафелите изключително хрупкави, намажете ги леко със зехтин преди пържене на въздух.
  16. Ако са ви останали фалафели, можете да ги нарежете и да ги използвате за гарнитура на салата или за пълнеж на сандвич.
  17. Ако нямате пресни билки под ръка, можете да използвате сушени билки. Само не забравяйте да намалите количеството наполовина, тъй като сушените билки са по-силни от пресните.
  18. Експериментирайте с различни сосове за потапяне, които да поднесете към фалафелите. Опитайте с пикантен сос хариса, пикантен сос от кисело мляко или кремообразен сос от тахан.

Гарнитури за еър фрайър фалафели

  • Хумус: Класическа близкоизточна гарнитура, която се съчетава идеално с фалафел. Можете да приготвите собствен хумус или да използвате купен от магазина.
  • Табуле: Освежаваща салата, приготвена от магданоз, домати, лук и пшеница булгур. Табулехът представлява приятен контраст с богатството на фалафела.
  • Фатуш: Ливанска салата, приготвена от маруля, домати, краставици, репички и чипс от пита. Хрупкавият чипс от пита придава приятна текстура на салатата.
  • Баба Гануш: кремообразен дип от печени патладжани, тахан и чесън. Баба гануш е подобен на хумус, но има по-пушен вкус.
  • Израелска салата: освежаваща салата, приготвена от краставици, домати, лук и пресни билки като магданоз и мента. Това е лека и здравословна гарнитура, която добре допълва фалафела.
Ключови думи Еър Фрайър, фалафел