Как да Приготвим Класическа Печена Сьомга на Еър Фрайър

от | мар. 12, 2023 | Рецепти за Еър Фрайър, Еър Фрайър Риба и Морски Дарове, Рецепти за Мултикукър | 0 коментари

Сьомгата е чудесен източник на висококачествени протеини, омега-3 мастни киселини и няколко важни витамини и минерали. Омега-3 са особено важни за здравето на сърцето, мозъчната функция и намаляването на възпаленията в организма. Тази рецепта за сьомга на еър фрайър е бърз и лесен начин да си набавите здравословна доза протеини и омега-3, без да е необходимо да добавяте много мазнини.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 8 минути
Общо Време 13 минути
Ястие Основно Ястие
Кухня Норвежка
Порции 2 филета
Калории 140 kcal

Продукти
  

  • 300 г филе от сьомга 150 г всяко
  • 1 ч.л. зехтин
  • 0,25 ч.л черен пипер или на вкус
  • 0,50 ч.л чесън на прах или на вкус
  • 0,50 ч.л червен пипер

Инструкции

  • Загрейте еър фрайъра на 200°C.
  • Подсушете филетата от сьомга с хартиена кърпа и ги намажете със зехтин от двете страни.
  • В малка купа смесете солта, черния пипер, чесъна на прах и червения пипер.
  • Втрийте сместа от подправки от двете страни на филетата от сьомга.
  • Поставете филетата от сьомга в кошницата на фрайъра, с кожата надолу.
  • Гответе сьомгата в продължение на 8-10 минути или докато се изпече и вътрешната температура достигне 63°C.
  • Извадете сьомгата от фритюрника и я оставете да почине няколко минути, преди да я сервирате.

Съвети

  • Уверете се, че филетата от сьомга са с еднакъв размер и дебелина, за да се изпекат равномерно.
  • Не препълвайте кошницата на фритюрника - оставете малко разстояние между филетата, за да се сготвят добре.
  • Използвайте термометър за месо, за да проверите вътрешната температура на сьомгата за готовност.
  • Сервирайте сьомгата с гарнитура от печени зеленчуци или салата за пълноценно и балансирано ястие.

 

Гарнитури за сьомга приготвена на еър фрайър

  • Печени зеленчуци: Можете да запечете зеленчуци като броколи, моркови, чушки и лук с малко зехтин, сол и черен пипер.
  • Салата: Лека салата със смесени зелени зеленчуци, чери домати, краставици и дресинг от винегрет може да бъде освежаваща гарнитура към сьомгата.
  • Оризов пилаф: Пригответе оризов пилаф със смес от лук, чесън и подправки и го поднесете като гарнитура към печената сьомга.
  • Картофено пюре: Можете да поднесете сьомгата и с кремообразно картофено пюре, което допълва богатството на рибата.
  • Салата с макарони: Салата от паста с пене, чери домати, маслини и лек дресинг също може да бъде чудесна гарнитура към сьомгата.
  • Аспержи на скара: Овкусете аспержите със сол и черен пипер и ги изпечете на грил, докато омекнат и леко се овъглят. Те са вкусна и здравословна гарнитура.
  • Зелева салата: Хрупкава зелева салата с настъргано зеле, моркови и кремообразен дресинг също може да бъде приятно допълнение към ястието.
  • Задушен спанак: Задушете малко спанак с чесън и зехтин и го поднесете като здравословна гарнитура към сьомгата.
  • Царевица: Царевицата на скара или варена царевица също може да бъде чудесна гарнитура.
  • Печени сладки картофи: Печени сладки картофи с малко масло и кафява захар могат да се превърнат в сладка и пикантна гарнитура.
Ключови думи Еър Фрайър, Сьомга