Еър Фрайър Рецепта за Патладжан с Пармезан и Моцарела

от | мар. 15, 2023 | Вегетариански рецепти, Здравословни рецепти, Рецепти, Рецепти за еър фрайър | 0 коментари

Патладжан с моцарела, пармезан и домати - рецепта на еър фрайър
Патладжанът е богат на хранителни вещества зеленчук, който е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Той е и добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от някои заболявания.
Тази рецепта за патладжан пармезан направена на еър фрайър е по-здравословна версия на класическото италианско ястие, което обикновено се пържи в олио. С помощта на фритюрник можете да се насладите на същия вкусен аромат и хрупкава текстура с по-малко мазнини и калории.
В този вариант ще използваме нарязани домати вместо сос маринара за по-лек и свеж обрат в традиционната рецепта. Като подредите патладжаните със сочни, зрели домати и кремообразно топено сирене, ще създадете ястие, което изобилства от вкусове и хранителни вещества.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 40 минути
Ястие Предястие
Кухня Италия
Порции 4
Калории 160 kcal

Продукти
  

  • 1 патладжан около 700 г
  • 100 г галета
  • 50 г пармезан настърган
  • 2 яйца големи
  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. риган сушен
  • 0,5 ч.л. сол или на вкус
  • 0,25 ч.л. черен пипер
  • 2 домата нарязани на филийки
  • 150 г моцарела настъргана
  • мазнина за готвене

Инструкции
 

  • Загрейте еър фрайъра си на 190°C.
  • В купа смесете галетата и пармезана.
  • В друга купа разбийте яйцата.
  • В трета купа смесете брашното, чесъна на прах, ригана, солта и черния пипер.
  • Потопете всяко парче патладжан в сместа от брашно, след това в яйцата и накрая в сместа от галета, като се уверите, че е покрито добре.
  • Поставете патладжанените филийки на един слой в кошницата на фрайъра. Напръскайте ги със спрей за готвене.
  • Пържете на въздух в продължение на 10 минути, след което обърнете резените патладжан и ги напръскайте със спрей за готвене.
  • Пържете на въздух за още 10 минути или докато станат хрупкави и златистокафяви.
  • Загрейте фурната на 180°C. Намажете съд за печене със спрей за готвене. Подредете половината от изпържените на въздух резени патладжан на дъното на съда, като ги застъпвате леко. Отгоре наредете филийките патладжан със слой от нарязани домати.
  • Поръсете настърганото сирене моцарела върху доматите. Повторете пластовете с останалите резени патладжан и домати, като завършите със слой сирене отгоре.
  • Запечете във фурната за 10-15 минути или докато сиренето се разтопи и стане мехурчесто.

Съвети

  • Вместо домати, опитайте да използвате с домашен доматен сос или пикантен сос арабиата за повече пикантност.
  • Използвайте комбинация от различни сирена като рикота, пармезан и моцарела, за да придадете повече вкус и кремообразност на ястието.
  • Добавете малко нарязани гъби, чушки или лук към соса маринара за допълнителни зеленчуци и хранителни вещества.
  • Направете я безглутенова, като използвате безглутенови галета и брашно или като пропуснете брашното изцяло.
 

Идеи за гарнитури

 
  • Поднесете с чеснов хляб или препечени филийки багета, за да попият вкусния доматен сос.
  • Направете обикновена зелена салата със зелени смески, чери домати и балсамов дресинг, за да балансирате наситения вкус на патладжана и пармезана.
  • Запечете някои сезонни зеленчуци като аспержи, броколи или брюкселско зеле и ги поднесете заедно с патладжана с пармезан.
  • Пригответе гарнитура от пълнозърнеста паста или киноа, за да добавите повече фибри и протеини към ястието.
  • Добавете купа с кремообразна полента или картофено пюре, за да направите ястието по-засищащо.
Ключови думи пармезан, патладжан