Еър Фрайър Пълнени Чушки с Ориз, Кайма и Зеленчуци
Представяме ви вкусно и здравословно основно ястие, което е идеално за уютна вечеря за двама. Тези цветни, пълни с аромати половинки от чушки са пълни с пикантна смес от смляно месо, настъргани моркови и ароматен копър, като всичко това се приготвя до съвършенство във вашия еър фрайър. Тази рецепта е не само лесна за приготвяне, но и по-здравословна алтернатива на традиционните пълнени чушки, печени на фурна.
Екипировка
- 1 еър фрайър
Продукти
- 4 чушки (ориентирайте се по снимката)
- 400 г кайма (препоръчваме по-ситно смляна)
- 1 морков (по-голям)
- копър
- 2 скилидки чесън (начукани)
- 150 г ориз (предварително сварен)
- 30 г магданоз (за декорация или добавете в сместа)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион (смлян)
- сол
- черен пипер (на вкус)
- зехтин
Инструкции
- Загрейте еър фрайъра си на 180°C (350°F). Докато се загрява, подгответе чушките, като ги разрежете наполовина по дължина и отстраните семената и мембраните. Оставете половинките настрана.
- В голяма купа смесете смляното месо, настъргания морков, нарязания копър, лука, чесъна, сварения ориз, магданоза, червения пипер, кимиона, солта и черния пипер. Разбъркайте съставките, докато се смесят добре.
- Капнете малко зехтин във всяка половинка чушка, след което с лъжица сложете месната смес във всяка половинка, като леко я притиснете, за да запълни цялата кухина.
- Поставете пълнените половинки чушки в кошницата на еър фрайъра, като оставите малко разстояние между тях, за да се изпекат равномерно. Може да се наложи да ги приготвяте на порции, в зависимост от размера на еър фрайъра.
- Гответе пълнените чушки във фритюрника за 17-20 минути или докато месото се сготви и чушките омекнат.
- Внимателно извадете пълнените чушки от фритюрника и ги оставете да се охладят за няколко минути, преди да ги сервирате. Гарнирайте с допълнително нарязан магданоз и се насладете на вкусните си пълнени чушки, сготвени с еър фрайър!
Съвети
- Изберете твърди, равномерни по размер чушки, за да ги напълните по-лесно и да ги готвите по-продължително време.
- Персонализирайте плънката, като използвате любимото си смляно месо, например пуешко или пилешко, за по-беден вариант.
- Ако ви остане някакъв пълнеж, той може да се съхранява в хладилник до два дни и да се използва за пълнене на други чушки или като вкусна добавка към други ястия, като такос или салатни обвивки.
- Вариация със кашкавал или моцарела: За да получите сирене, добавете върху пълнените чушки около 5 минути преди да приключат да се готвят, настърган кашкавал или моцарела. Това ще създаде възхитителен, мек завършек, който ще добави допълнителен слой вкус и текстура.
Препоръчани Гарнитури
- Лека салата: За да завършите ястието, поднесете тези вкусни пълнени чушки заедно с лека салата, приготвена от смесени зелени зеленчуци, чери домати, краставици и обикновен винегрет.
- Зеленчуци на пара: Пълнените чушки се допълват чудесно от гарнитура от зеленчуци на пара, като зелен фасул, аспержи или броколи.
- Чеснов хляб: За по-разточителна гарнитура поднесете пълнените чушки с топъл, хрупкав чеснов хляб, който да попие всички ароматни сокове.
- Паста: Малка порция паста, например спагети или пене, забъркана със зехтин и пресни билки, ще се съчетае чудесно с вкуса на пълнените чушки.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.