Начало 5 Хранителни вещества - Общи 5 Какво са Антиоксидантите и Какви Видове Има?

Какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са вещества, които могат да предпазят или забавят увреждане на клетките, причинено от молекули, наречени свободни радикали. Тези свободни радикали се образуват при естествени процеси в организма, като например при обмяната на веществата, както и от външни фактори, като цигарения дим, замърсяване или радиация.

Те могат да причинят увреждане на клетките, което с течение на времето би могло да доведе до развитие на хронични заболявания, като рак и сърдечни заболявания.

При стриктни научни изследвания, включващи общо над 100 000 души, е проверено дали антиоксидантните добавки могат да допринесат за предотвратяване на редица хронични заболявания.

Резултатите от тези проучвания са смесени, като при някои от тях е установена полза, а при други – не.

Видове антиоксиданти

Съществуват много различни видове антиоксиданти, всеки от които има свои специфични свойства и функции.

Някои от най-известните антиоксиданти включват:

 • Витамин Ц: Този антиоксидант се съдържа в плодовете и зеленчуците, особено в цитрусовите плодове. Той спомага за предпазване от увреждания, причинени от свободните радикали, и подкрепя работата на имунната система.
 • Витамин Е: Този антиоксидант се съдържа в ядките, семената и растителните масла. Той спомага за предпазване на клетъчните мембрани от увреждане, причинено от свободните радикали, и подпомага имунната система.
 • Бета-каротин: Този антиоксидант се съдържа в плодовете и зеленчуците, особено в оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци. Той спомага за защита от увреждания, причинени от свободните радикали, и оказва благоприятно въздействие върху имунната система.
 • Селен: Този минерал се съдържа в ядките, семената и някои морски дарове. Той е важен за правилното функциониране на антиоксидантния ензим глутатион пероксидаза, който помага за предпазване на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
 • Глутатион: Той се съдържа в много плодове, зеленчуци и месо. Смята се, че е най-мощният антиоксидант, който ни е познат и същто така, спомага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и по този начин, може да подпомогне имунната система.
 • Супероксиддисмутаза (СОД): Този антиоксидантен ензим се намира във всички клетки на тялото. Той спомага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
загасена цигара, която все още изпуска дим, снимана отблизо

Какво представляват свободните радикали?

Свободните радикали са нестабилни атоми, които имат несвързан електрон. Те стават по-стабилни, като отнемат електрони от други атоми, което може да доведе до увреждане на клетките, водещо до заболявания или признаци на старост. Този процес се нарича окисление.

Теорията за стареенето на свободните радикали гласи, че с напредването на възрастта натрупването на увреждания от свободни радикали в клетките ни допринася за процеса на стареене. Оксидативният стрес възниква, когато има дисбаланс между количеството свободни радикали в организма и способността на организма да ги неутрализира с антиоксиданти.

Съществуват няколко фактора, които насърчават образуването на прекомерно количество свободни радикали и оксидативния стрес:

 

 • Токсини от околната среда, като замърсяване, пестициди и тежки метали.
 • Радиация от източници като ултравиолетови и рентгенови лъчи.
 • Излагане на цигарен дим, пасивно пушене и други замърсители.
 • Възпаление
 • Стрес, както физически, така и психологически.
 • Нездравословен хранителен режим, особено с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини и с ниско съдържание на плодове и зеленчуци.
 • Липса на физическа активност.
 • Употреба на алкохол и наркотици.
 • Някои медицински състояния като диабет и рак.

Предозиране с антиоксиданти

Приемането на антиоксидантни добавки в големи дози не се препоръчва по много причини. Източникът посочва, че не е доказано, че антиоксидантните добавки са ефективни за предотвратяване на хронични заболявания, а в някои случаи дори могат да бъдат вредни.

Някои от причините, поради които приемането на антиоксидантни добавки в големи дози може да не се препоръчва, включват:

 

 • Могат да намалят ефективността на физическите упражнения: Тялото ви естествено произвежда свободни радикали като страничен продукт на енергийния метаболизъм и тези свободни радикали играят роля в мускулната адаптация и възстановяване. Приемането на антиоксидантни добавки в големи дози може да попречи на този процес и да намали ефективността на упражненията.
 • Влияние върху лекарствата: Някои антиоксидантни добавки, като например витамин Е, могат да взаимодействат с определени лекарства, като например лекарства за разреждане на кръвта, и да увеличат риска от кървене.
 • Не всички антиоксиданти са еднакви: Не всички антиоксиданти имат еднакво въздействие върху организма, следователно някои от тях могат да бъдат по-полезни от други, а при предозиране, някои от тях могат да бъдат токсични.
 • Не са заместител на здравословното хранене: Антиоксидантните добавки не трябва да се използват като заместител на здравословната диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Това важи за всички видове добавки.

Често Запитвани Въпроси

Какво представляват антиоксидантите?

Антиоксидантите са молекули, които неутрализират свободните радикали и помагат за защитата на клетките от увреждане, причинено от окисление. Те се съдържат в някои храни, като плодове и зеленчуци, както и в хранителни добавки.

Какви са някои примери за антиоксиданти, които се съдържат в храните?

Витамин С, витамин Е, витамин А, лутеин и бета-каротин са някои примери за антиоксиданти, които могат да бъдат открити в храните.

Как антиоксидантите защитават организма?

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като отдават един електрон, който стабилизира свободния радикал и му пречи да причини увреждане на клетките. Това помага за предпазване на организма от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и загуба на зрението.

Безопасни ли са антиоксидантните добавки?

Безопасността на антиоксидантните добавки може да варира в зависимост от конкретната добавка и приеманата доза.

Можете ли да си набавите достатъчно антиоксиданти само от храната?

Възможно е да си набавите достатъчно антиоксиданти от здравословна диета, която включва разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Въпреки това някои хора могат да се нуждаят от повече поради специфични здравословни състояния или начин на живот.