Начало 5 Плодове и зеленчуци 5 Авокадо – Калории, Хранителен Състав и Ползи🥑

Авокадо – Калории, Хранителен Състав и Ползи🥑

от | мар. 20, 2023 | Плодове и зеленчуци | 0 коментари

През последните години авокадото става все по-популярно в България поради уникалния си вкус, универсалността си и многобройните си ползи за здравето. Този зелен плод с форма на круша е не само вкусен, но и пълен с важни хранителни вещества, като здравословни мазнини, витамини и минерали. За някои хора обаче, отчитането на калориите е важен аспект от поддържането на здравословен начин на живот.

Ето защо в тази статия ще разгледаме по-подробно съдържанието на калории в зеления плод и как то може да се впише в една балансирана диета. Ще разгледаме хранителната му стойност, броя на калориите му и ще обсъдим начините по които може да го включите в менюто си. 

Какво представлява авокадото?

Описание

Авокадото е уникален плод, който произхожда от Мексико и Централна Америка, но сега се отглежда в много други части на света, включително Калифорния, Флорида и други страни с тропически и средиземноморски климат. Обикновено са с крушовидна форма и зелена, кожеста кожа, която в зависимост от сорта може да бъде гладка или неравна. Вътрешността на плода е с голяма костилка и меко, кремаво месо, което често се нарича „маслено“ поради богатата си текстура.

Хранителна стойност на авокадото

Въпреки високото си съдържание на мазнини, то е пълно с хранителни вещества, които са от съществено значение за поддържане на добро здраве. Едно средно голямо авокадо (около 150 грама) съдържа приблизително:

 • 240 калории
 • 3 грама протеини
 • 12 грама въглехидрати
 • 22 грама мазнини (предимно мононенаситени и полиненаситени мазнини)
 • 10 грама фибри
 • Витамини С, Е, К и В6
 • Фолат
 • Калий
 • Магнезий

Ползи за здравето

Хранителният профил на авокадото осигурява много потенциални ползи за здравето. Например здравословните мазнини, които се съдържат в него, могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на холестерола и възпаленията в организма.

Фибрите съдържащи се в плода могат също така да помогнат за подобряване на храносмилането, да регулират нивата на кръвната захар и да стимулират чувството за засищане, което може да допринесе за контролиране на теглото. Освен това то е богато на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за предпазване от хронични заболявания като злокачествени заболявания, болестта на Алцхаймер и артрит.

авокадо снимани от близо в секция ползи от авокадото

Калории и хранителни вещества в авокадото

Брой калории в авокадото

То е висококалоричен плод поради високото си съдържание на мазнини. Едно средно голямо авокадо съдържа приблизително 240 калории, което е около 12 % от дневния калориен прием за човек, който се храни с 2000 калории. Въпреки че това може да изглежда много, необходимо е да се отбележи, че здравословните мазнини, които се съдържат в него, могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и да насърчат засищането, което го прави добро допълнение към балансираната диета.

Разпределение на хранителните вещества

В добавка към калориите, зеленият плод е изпълнен и с редица основни хранителни вещества, които са важни за доброто здраве. Те включват:

 • Здравословни мазнини: То е богат източник на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, намаляване на възпаленията и подобряване на здравето на сърцето.
 • Влакна: Те са богати на фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането, регулиране на нивата на кръвната захар и насърчаване на чувството за ситост.
 • Витамини: Авокадото е добър източник на витамини С, Е, К и В6, които са важни за имунната функция, здравето на кожата, съсирването на кръвта и производството на енергия.
 • Минерали: Те са богати на минерали като калий и магнезий, които са важни за мускулната функция, нервната трансмисия и поддържането на здравословно кръвно налягане.
жена снимана с половин авокадо

Защо и как да добавим авокадо в нашата диета?

Причини

Въпреки високото си съдържание на калории и мазнини, авокадото може да се впише в балансирана диета, когато се консумира в умерени количества. Здравословните мазнини, които се съдържат в авокадото, могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и да стимулират засищането, което го прави добро допълнение към диета, която иначе е с ниско съдържание на наситени и трансмазнини. Освен това фибрите, витамините и минералите, които се съдържат в авокадото, могат да осигурят редица ползи за здравето, които да подпомогнат общото ви състояние.

Сравнение на калориите в авокадото с други храни с високо съдържание на мазнини

Въпреки че авокадото е с високо съдържание на калории и мазнини, то всъщност е с по-ниско съдържание на калории и наситени мазнини от много други храни с високо съдържание на мазнини. Например, едно средно голямо авокадо съдържа приблизително същото количество калории като две супени лъжици фъстъчено масло или шепа ядки, но съдържа значително по-малко наситени мазнини и повече фибри, витамини и минерали.

Съвети за включване на авокадото в ястия и закуски

Има много лесни и вкусни начини да включите авокадото в ястия и закуски. Ето няколко идеи, които да ви помогнат да започнете:

 • Намажете с паста от авокадо препечен хляб или крекери вместо масло или крема сирене.
 • Може да се добави към сандвичи, плънки или салати.
 • Използвайте го като заместител на майонеза или заквасена сметана в рецепти, за да намалите наситените мазнини и да добавите кремообразност.
 • Добавете го в смутита за кремообразна текстура и допълнителни хранителни вещества.
 • Пригответе гуакамоле или салса като го нарежете на кубчета, домати, лук и подправки за здравословна закуска или дип за парти.

Заключение

В заключение, авокадото е хранителен и универсален плод, който може да бъде включен в здравословна диета. Въпреки че са с високо съдържание на калории и мазнини, те са пълни с основни хранителни вещества като здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали, които осигуряват редица ползи за здравето.

Включвайки авокадо в балансирана диета, хората могат да подобрят здравето на сърцето, храносмилането и имунната функция и да намалят приема на наситени и трансмазнини. Независимо дали е намачкано върху препечен хляб, нарязано на парчета в салати, смесено в смутита или използвано като заместител на майонеза или сметана, авокадото може да добави както хранителни вещества, така и вкус към голямо разнообразие от ястия.

Често Запитвани Въпроси

Много ли е калорично авокадото?

Да, авокадото е сравнително калорично в сравнение с други плодове и зеленчуци – едно средно голямо авокадо съдържа около 250-300 калории.

Вярно ли е, че авокадото е с високо съдържание на мазнини?

Да, авокадото е с високо съдържание на мазнини, но по-голямата част от мазнините в авокадото са здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и понижаване на нивата на холестерола.

Какви са основните ползи за здравето от консумацията на авокадо?

Авокадото е пълно с важни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, както и със здравословни мазнини, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето.

Мога ли да ям твърде много авокадо?

Макар че авокадото обикновено се смята за здравословна храна, възможно е да се преяде с него и да се консумират твърде много калории. Както при всяка друга храна, важно е авокадото да се консумира умерено като част от балансирана диета.

Има ли някакви рискове за здравето, свързани с консумацията на авокадо?

За повечето хора те са здравословна и безопасна храна за консумация.