Начало 5 Плодове и зеленчуци 5 Банан: Калории и Ползи за Здравето

Банан: Калории и Ползи за Здравето

от | мар. 1, 2023 | Плодове и зеленчуци | 0 коментари

Бананите са едни от най-консумираните плодове в света и за това има основателна причина. Те са не само вкусни и универсални, но и предлагат редица ползи за здравето, които ги правят разумно допълнение към всяка диета.

Бананите произхождат от Югоизточна Азия, но днес се отглеждат в много тропически райони по света. В тази статия ще разгледаме някои от основните ползи от бананите и как те могат да допринесат за цялостното здраве и благополучие. Преди това, нека да се запознаем с хранителната стойност на банана.

Хранителна веществаКоличество на 100 г
Калории89
Въглехидрати23 г
Влакна2,6 г
Протеин1,1 г
Мазнини0,3 г
Калий358 мг (10% от ПДН)
Магнезий27 мг (7% от ПДН)
Витамин С8,7 мг (15% от ПДН)
Витамин В60,4 мг (22% от ПДН)
Фолат20 mcg (5% от ПДН)
Витамин А64 IU (1% от ПДН)

Хранителни ползи от бананите

Бананите са богат на хранителни вещества плод, който предлага редица ползи за здравето. Ето някои от основните хранителни вещества, открити в бананите, и ползите за здравето, които те осигуряват:

 • Калий: Бананите са отличен източник на калий, който е от съществено значение за поддържане на здравословно кръвно налягане и сърдечна дейност. Калият помага и за регулиране на баланса на течностите в организма.
 • Витамин Ц: Бананите съдържат витамин Ц – антиоксидант, който помага за предпазване на клетките от увреждане и подпомага функцията на имунната система.
 • Фибри: Бананите са добър източник на диетични фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането, регулиране на нивата на кръвната захар и насърчаване на чувството за ситост.
 • Витамин Б6: Бананите са добър източник на витамин Б6, който подпомага мозъчната функция и производството на важни хормони като серотонин и норепинефрин.
 • Манган: Бананите съдържат манган – минерал, който подпомага здравословното развитие на костите и заздравяването на рани.

Включването на банани в диетата ви може да ви помогне да си осигурите тези важни хранителни вещества и да се възползвате от свързаните с тях ползи за здравето.

Ползи за храносмилателната система

Бананите са добре познати със способността си да поддържат здравето на храносмилателната система. Ето някои от начините, по които бананите могат да подпомогнат храносмилането и да предотвратят храносмилателни проблеми:

 • Разтворими фибри: Бананите съдържат разтворими фибри, които могат да помогнат за регулиране на движението на червата и да насърчат редовността. Това може да помогне за предотвратяване на запек и други храносмилателни проблеми.
 • Прoбиотици: Бананите съдържат пребиотици, които са съединения, насърчаващи растежа на полезните бактерии в червата. Това може да помогне за подобряване на храносмилането и цялостното здраве на червата.
 • Противовъзпалителни свойства: Бананите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в червата и за облекчаване на храносмилателните симптоми като подуване на корема и дискомфорт.
 • Естествен антиацид: Бананите имат и естествени антиацидни свойства, които могат да помогнат за успокояване на лигавицата на стомаха и намаляване на симптомите на киселинен рефлукс.

Като включите банани в диетата си, може да успеете да подобрите храносмилателното си здраве и да предотвратите често срещани храносмилателни проблеми.

Ползи за сърцето

Бананите могат да бъдат полезни за сърдечносъдовата система по редица начини. Ето някои от основните ползи:

 • Понижаване на кръвното налягане: Бананите са добър източник на калий – минерал, който може да спомогне за понижаване на кръвното налягане чрез намаляване на въздействието на натрия върху организма.
 • Намаляване на риска от сърдечни заболявания: Редовната консумация на банани може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че хората, които консумират повече богати на калий храни като бананите, са с по-нисък риск от сърдечни заболявания.
 • Подобрена сърдечна функция: Хранителните вещества, съдържащи се в бананите, като калий и фибри, могат да спомогнат за подобряване на сърдечната дейност и да насърчат здравословния кръвоток в цялото тяло.
 • Понижени нива на холестерола: Бананите могат да спомогнат и за понижаване на нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Като включите банани в диетата си, можете да поддържате здравето на сърдечно-съдовата си система и да намалите риска от сърдечни заболявания.

Ползи за спорта

Бананите могат да бъдат чудесен избор на храна за спортисти и за тези, които се занимават редовно с физически упражнения. Ето някои от начините, по които бананите могат да бъдат полезни за спортните постижения:

 • Енергия: Бананите са добър източник на въглехидрати, които осигуряват на организма енергия по време на тренировка. Яденето на банан преди тренировка може да помогне за подобряване на представянето и издръжливостта.
 • Електролити: Бананите съдържат електролити като калий и магнезий, които са важни за поддържането на правилния баланс на течностите в организма по време на тренировка.
 • Възстановяване на мускулите: Бананите са добър източник на белтъчини, които са важни за възстановяването и реконструкцията на мускулите след тренировка. Бананите съдържат и противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на мускулната треска и ускоряване на времето за възстановяване.
 • Храносмилане: Бананите са лесни за храносмилане и могат да осигурят бърз източник на енергия преди тренировка. Те също така могат да помогнат за регулиране на храносмилането по време и след тренировка.

Включвайки банани в диетата си, спортистите могат да подпомогнат представянето и възстановяването си, както и да оптимизират цялостното си здраве и физическа форма.

Други ползи от бананите

 • В допълнение към разгледаните по-горе ползи, съществуват и редица други потенциални ползи от бананите:
 • Намаляване на риска от рак: Някои проучвания показват, че съединенията, открити в бананите, могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, като например колоректален рак.
 • Подобряване на настроението: Бананите съдържат триптофан – аминокиселина, която може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на чувството на стрес и тревожност.
 • Здраве на зрението: Бананите са добър източник на витамин А, който е важен за поддържане на здраво зрение.

Въпреки че са необходими още изследвания, за да се разберат напълно потенциалните ползи от бананите, има доказателства, че те могат да имат широк спектър от свойства, подпомагащи здравето.

Заключение

Бананите са универсален и вкусен плод, който предлага редица ползи за здравето. От поддържане на здравето на храносмилателната система до насърчаване на здравето на сърцето и спортните постижения, бананите могат да играят важна роля в здравословното хранене. Като включвате банани в ястията и закуските си, можете да се насладите на многобройните им ползи и да поддържате цялостното си здраве и благополучие.

Често Запитвани Въпроси

Каква е хранителната стойност на един банан?

Бананите са добър източник на фибри, витамин С, витамин В6 и калий. Те съдържат и малки количества други хранителни вещества като магнезий, мед и манган.

Колко калории има в един банан?

Един средно голям банан съдържа около 105 калории.

Съдържат ли бананите много захар?

Бананите съдържат естествени захари, но в сравнение с други плодове те не се смятат за с високо съдържание на захар. Един средно голям банан съдържа около 14 грама захар.

Бананите добра храна ли са за спортистите?

Да, бананите са добра храна за спортисти, защото са добър източник на въглехидрати, които осигуряват енергия за физическа активност. Те съдържат и калий, който помага за предотвратяване на мускулни крампи.

Добри ли са бананите за отслабване?

Бананите могат да бъдат част от здравословна диета за отслабване, тъй като са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Въпреки това, както всяка храна, те трябва да се консумират умерено и като част от балансирана диета.