Сос Беарнез

от | авг. 8, 2023 | Сосове | 0 коментари

Отдайте се на декадентските удоволствия на нашия сос Беарнез - луксозна добавка, която може да превърне обикновеното ястие в кулинарен шедьовър. Тази френска класика с богата маслена текстура и нотки на естрагон и оцет ще придаде разкош на вашата пържола, риба или дори зеленчуци.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 4
Калории 120 kcal

Продукти
  

  • 200 г несолено масло
  • 3 с. л. бял винен оцет
  • 2 с. л. пресен естрагон нарязан на ситно
  • 3 яйчни жълтъка
  • сол на вкус
  • щипка бял пипер

Инструкции

  • В малка тенджера разтопете маслото на слаб огън, докато започне да се пени. Оставете настрана.
  • В друга тенджера смесете оцета, половината от естрагона и щипка сол. Варете на среден огън, докато се редуцира до една супена лъжица течност.
  • Прецедете редукцията в топлоустойчива купа, след което добавете жълтъците. Поставете купата над тенджера с вряща вода, като се уверите, че дъното на купата не докосва водата.
  • Разбийте яйчената смес, докато стане гъста и кремообразна.
  • Бавно добавете разтопеното масло, като разбивате непрекъснато до пълното му включване. Сосът трябва да стане гъст и лъскав.
  • Разбъркайте останалия естрагон, подправете със сол и бял пипер, след което сервирайте веднага.

Съвети

  • Жълтъците се разбиват непрекъснато, докато се добавя маслото, за да не се сгъстят.
  • Ако сосът стане прекалено гъст, можете да го разредите с една супена лъжица топла вода.
  • Сосът Беарнез традиционно се сервира с пържола, но се съчетава чудесно и с риба, зеленчуци или дори с яйца Бенедикт. Той предлага елегантен и разкошен привкус на всяко ястие, превръщайки обикновеното хранене в празник за сетивата.
Ключови думи сосове