Вегетариански Бургер с Черен Боб и Ленено Семе
Тази веганска рецепта за бургери е здравословна и питателна алтернатива на традиционните бургери. Черният боб е чудесен източник на растителни протеини, фибри и важни витамини и минерали. Ленените семена добавят здравословни омега-3 мазнини и допълнителни фибри, като същевременно действат и като свързващо вещество. Този бургер е лесен за приготвяне и може да бъде персонализиран с любимите ви топинги.
Продукти
- 400 г черен боб (изплакнат от консерва)
- 60 г овесени ядки
- 30 г ленено семе (смляно)
- 25 г лук (нарязан на кубчета)
- 2 скилидки чесън (смлени)
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. червен пипер (пушен)
- сол и черен пипер (на вкус)
- 30 мл зехтин (за готвене)
Инструкции
- В голяма купа намачкайте черния фасул, докато се раздроби.
- Смесете овесените ядки, смляното ленено семе, лука, чесъна, кимиона и пушения червен пипер. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Оформете сместа на 4-6 питки.
- Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура.
- Добавете питките в тигана и гответе по 3-4 минути от всяка страна, или докато покафенеят и станат хрупкави.
- Сервирайте бургерите върху хлебчета за бургери.
- Бон апети!
Съвети
- Използвайте вилица или преса за картофи, за да намачкате черния боб, докато се раздроби, но все още има някаква текстура.
- Не разбърквайте прекалено много съставките при оформянето на питките, тъй като това може да доведе до получаването на твърд бургер. Разбъркайте само толкова, колкото да се съединят всички продукти равномерно.
- За да запазите формата на бургерите, съхранявайте ги в хладилник поне 30 минути преди да ги приготвите.
- Използвайте тиган с незалепващо покритие или добре смазан тиган, за да предотвратите залепването на бургерите.
- Можете да персонализирате рецептата, като добавите любимите си подправки или топинги. Опитайте да добавите малко чили на прах или лют сос за пикантен вкус.
- Сервирайте бургерите върху любимите си хлебчета с любимите си гарнитури, като маруля, домат, авокадо или веганско сирене. любимите си гарнитури.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.