Здравословна Рецепта за Пилешки Бутчета с Гъби в Кремообразен Сос
вездата на това ястие, пилешките бутчета, са богат източник на постни протеини, които подпомагат растежа и възстановяването на телесните тъкани, като същевременно са с по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с други парчета месо. Гъбите, от друга страна, са истинска хранителна сила - те са нискокалорични, с високо съдържание на фибри и пълни с витамини и минерали като калий, селен и витамин D.Най-голямата наслада обаче е кремообразният сос, приготвен от смес от нискомаслени млечни продукти и здравословни съставки. Този сос обогатява ястието с калций, витамин А и пробиотици, без да добавя калориите и наситените мазнини на традиционните сосове на основата на сметана. Резултатът е вкусно, богато на хранителни вещества ястие, което подхранва тялото и същевременно задоволява вкусовите ви рецептори.
Продукти
- 800 г пилешки бутчета (горна част)
- 300 г гъби (нарязани на филийки)
- 1 глава лук (нарязана на ситно)
- 2 скилидки чесън (начукани)
- 1 с.л. зехтин
- 300 мл мляко (нискомаслено)
- 100 мл кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. мащерка (сушена)
- 1 ч.л. магданоз (изсушен или пресен)
- черен пипер (на вкус)
- сол (на вкус)
Инструкции
- Пригответе съставките: Почистете и нарежете гъбите, нарежете лука, счукайте чесъна и изчистете пилешките бутчета от излишната мазнина.
- Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете нарязания на ситно лук и счукания чесън, като задушавате за около 3-4 минути, докато лукът стане прозрачен и леко златист.
- Добавете нарязаните гъби в тигана и гответе още 5-7 минути, като разбърквате от време на време, докато гъбите отделят влагата си и омекнат.
- Избутайте гъбите и лука от едната страна на тигана и добавете пилешките бутчета на празната страна. Подправете пилешкото със сол, черен пипер, суха мащерка и сух магданоз. Гответе пилето за 6-7 минути от всяка страна, докато покафенее и се изпече (вътрешната температура трябва да достигне 75°C или 165°F).
- В малка купа разбийте заедно нискомасленото мляко, нискомасленото гръцко кисело мляко и универсалното брашно, докато се смесят добре и станат гладки. Изсипете тази смес върху пилето и гъбите в тигана, като разбърквате внимателно, за да се съединят.
- Оставете соса да къкри на слаб огън и го оставете да се готви 15-20 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти и покрие пилето и гъбите.
- Опитайте и коригирайте подправките с допълнителна сол и черен пипер, ако е необходимо.
- Отстранете тигана от котлона и го оставете да почине за няколко минути, преди да сервирате.
Съвети
- Заменете брашното с бадемово брашно или смес от безглутенови брашна за безглутенов вариант
- Използвайте безлактозно мляко и кисело мляко за хора с непоносимост към лактоза
- Добавете повече зеленчуци като чушки, тиквички или спанак, за да увеличите хранителната стойност на ястието.
- Изберете пилешки бутчета без кожа, за да намалите допълнително съдържанието на мазнини
- Заменете пилешките бутчета с пуешко или тофу за алтернативни протеини
- Използвайте разнообразни гъби като кремини, шийтаке или стриди за по-сложен вкусов профил
- Експериментирайте с различни билки и подправки като розмарин, градински чай или червен пипер за уникален обрат в ястието.
- Добавете сушени домати или печени червени чушки за повече цвят и по-дълбок вкус.
Гарнитури
- Зелен фасул или броколи на пара, подправени с малко чесън, лимонов сок и зехтин
- Пълнозърнест кафяв ориз или киноа, за да поеме вкусния кремообразен сос
Свежа смесена зелена салата с чери домати, краставица и лек винегрет - Печени кореноплодни зеленчуци като моркови, пащърнак или сладки картофи за допълнителни хранителни вещества и вкус.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.