Сос със Сирене Чедър

от | сеп. 19, 2023 | Сосове | 0 коментари

Чедър сос домашна рецепта оригинална
Отдайте се на най-кремообразния и сирен сос с нашата проста рецепта за сос от сирене. Независимо дали се излива върху броколи или се смесва с макарони, този универсален сос доставя удовлетворяващо комфортно изживяване с всяка хапка.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Универсална
Порции 4
Калории 220 kcal

Продукти
  

  • 40 г несолено масло
  • 40 г универсално брашно
  • 500 ml мляко пълномаслено, затоплено
  • 200 г сирене чедър настъргано
  • сол на вкус
  • бял пипер на вкус

Инструкции

  • Разтопете маслото в тенджера на средна температура. Разбъркайте брашното до получаването на гладка паста.
  • Постепенно добавете затопленото мляко. Продължете да готвите и разбърквате, докато сместа се сгъсти и заври.
  • Намалете температурата на котлона до минимум и добавете натрошеното сирене чедър. Разбърквайте, докато сиренето се разтопи напълно и сосът стане гладък.
  • Подправете със сол и бял пипер на вкус. Сервирайте соса със сирене топъл.

Съвети

  • Важно е да се използва топло мляко, за да се гарантира правилното сгъстяване на соса.
  • За по-гладък сос можете да го прецедите през сито с фини решетки преди сервиране.
  • Можете да експериментирате с различни видове сирене за постигане на различни вкусове.
  • Сосът от сирене е идеален за паста, особено за макарони със сирене. Той също така е чудесна заливка за зеленчуци, особено за броколи и карфиол. Сосът може да се използва като вкусен дип за чипс и кренвирши или като основа за начос.
Ключови думи сос, чедър