Хрупкав Бананов Чипс в Еър Фрайър
Снабден с хранителни вещества и естествена сладост, той е универсален плод, който може да се използва в различни ястия. Днес даваме на бананите хрупкава и вкусна промяна с нашата рецепта за бананов чипс в еър. Освен това, с естественото съдържание на калий, витамин С и фибри, ще поглезите тялото си с питателна и засищаща закуска.Този бананов чипс върви чудесно с овесени ядки и кисело мляко.
Продукти
- 3 зрели банана обелени и нарязани на кръгчета с дебелина 3-4 мм
- 1 с. л. лимонов сок прясно изцеден
- 1/4 ч.л. сол по желание, за овкусяване
- 1/4 ч.л. смляна канела по желание, за овкусяване
- 1/4 ч.л. червен пипер по избор, за овкусяване
- спрей за готвене за леко покритие на кошницата на фритюрника
Инструкции
- Загрейте въздушния фритюрник на 180°C (350°F). Това гарантира равномерно изпичане и хрупкавост, след като поставите банановите резени вътре.
- В малка купа смесете лимоновия сок, солта, канелата и червения пипер (ако използвате). Лимоновият сок не само придава аромат, но и предпазва банановите резени от прекалено бързо покафеняване.
- Поставете банановите резени на един слой в чиния или поднос. С помощта на четка за сладкиши или чист пръст внимателно нанесете сместа с лимонов сок върху всяка филийка. Не забравяйте да покриете и двете страни на филийките, за да осигурите равномерно разпределение на аромата.
- Леко покрийте кошницата на фритюрника със спрей за готвене, за да предотвратите залепването на банановите филийки. Подредете овкусените бананови филийки на един слой в кошницата, като се уверите, че между всяка филийка има малко разстояние за добра циркулация на въздуха.
- Гответе банановия чипс в предварително загрятия фритюрник за 15 минути или докато достигне желаната от вас степен на хрупкавост. Ако е необходимо, коригирайте времето за готвене според предпочитанията си, както е посочено в раздела "Потребителско време".
- След като банановият чипс се сготви, внимателно го извадете от кошницата на еър фрайъра с помощта на щипки или шпатула. Прехвърлете чипса в чиния, застлана с хартиени кърпи, за да попие излишното масло, ако има такова.
- Оставете банановия чипс да се охлади за няколко минути.
Съвети
- За най-добри резултати използвайте зрели банани с няколко кафяви петна, тъй като те ще имат естествена сладост, която допълва подправките
- Наблюдавайте банановия чипс по време на готвенето, тъй като в различните фритюрници времето за готвене може да е различно. Проверявайте чипса на всеки няколко минути, за да предотвратите препичане или изгаряне.
- Съхранявайте остатъците от банановия чипс в херметически затворен съд на стайна температура до 3 дни. Това ще помогне за запазване на хрупкавостта им и ще предотврати овлажняването им.
- Не се притеснявайте да експериментирате с различни подправки, за да създадете свои собствени уникални вкусови комбинации. Някои варианти включват чесън на прах, лук на прах или дори малко къри на прах.
- За сладка разновидност поръсете банановия чипс със смес от канела и захар веднага след изваждането му от фритюрника. Това ще създаде вкусно карамелизирано покритие, докато се охлаждат.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.