Снабден с хранителни вещества и естествена сладост, той е универсален плод, който може да се използва в различни ястия. Днес даваме на бананите хрупкава и вкусна промяна с нашата рецепта за бананов чипс в еър. Освен това, с естественото съдържание на калий, витамин С и фибри, ще поглезите тялото си с питателна и засищаща закуска.
Този бананов чипс върви чудесно с овесени ядки и кисело мляко.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 25 минути
Ястие Закуска, Снак
Кухня Американска
Порции 4
Калории 400 kcal

Продукти
  

  • 3 зрели банана обелени и нарязани на кръгчета с дебелина 3-4 мм
  • 1 с. л. лимонов сок прясно изцеден
  • 1/4 ч.л. сол по желание, за овкусяване
  • 1/4 ч.л. смляна канела по желание, за овкусяване
  • 1/4 ч.л. червен пипер по избор, за овкусяване
  • спрей за готвене за леко покритие на кошницата на фритюрника

Инструкции

  • Загрейте въздушния фритюрник на 180°C (350°F). Това гарантира равномерно изпичане и хрупкавост, след като поставите банановите резени вътре.
  • В малка купа смесете лимоновия сок, солта, канелата и червения пипер (ако използвате). Лимоновият сок не само придава аромат, но и предпазва банановите резени от прекалено бързо покафеняване.
  • Поставете банановите резени на един слой в чиния или поднос. С помощта на четка за сладкиши или чист пръст внимателно нанесете сместа с лимонов сок върху всяка филийка. Не забравяйте да покриете и двете страни на филийките, за да осигурите равномерно разпределение на аромата.
  • Леко покрийте кошницата на фритюрника със спрей за готвене, за да предотвратите залепването на банановите филийки. Подредете овкусените бананови филийки на един слой в кошницата, като се уверите, че между всяка филийка има малко разстояние за добра циркулация на въздуха.
  • Гответе банановия чипс в предварително загрятия фритюрник за 15 минути или докато достигне желаната от вас степен на хрупкавост. Ако е необходимо, коригирайте времето за готвене според предпочитанията си, както е посочено в раздела "Потребителско време".
  • След като банановият чипс се сготви, внимателно го извадете от кошницата на еър фрайъра с помощта на щипки или шпатула. Прехвърлете чипса в чиния, застлана с хартиени кърпи, за да попие излишното масло, ако има такова.
  • Оставете банановия чипс да се охлади за няколко минути.

Съвети

  • За най-добри резултати използвайте зрели банани с няколко кафяви петна, тъй като те ще имат естествена сладост, която допълва подправките
  • Наблюдавайте банановия чипс по време на готвенето, тъй като в различните фритюрници времето за готвене може да е различно. Проверявайте чипса на всеки няколко минути, за да предотвратите препичане или изгаряне.
  • Съхранявайте остатъците от банановия чипс в херметически затворен съд на стайна температура до 3 дни. Това ще помогне за запазване на хрупкавостта им и ще предотврати овлажняването им.
  • Не се притеснявайте да експериментирате с различни подправки, за да създадете свои собствени уникални вкусови комбинации. Някои варианти включват чесън на прах, лук на прах или дори малко къри на прах.
  • За сладка разновидност поръсете банановия чипс със смес от канела и захар веднага след изваждането му от фритюрника. Това ще създаде вкусно карамелизирано покритие, докато се охлаждат.
Ключови думи банан, Еър Фрайър, чипс