Начало 5 Витамини и минерали 5 Липса на Желязо: Симптоми, Причини, Превенция и Лечение

Липса на Желязо: Симптоми, Причини, Превенция и Лечение

от | фев. 23, 2023 | Витамини и минерали, Здраве | 0 коментари

Желязото е минерал, който е от ключово значение за много телесни функции, включително за производството на хемоглобин – протеин, който се съдържа в червените кръвни клетки и помага за пренасянето на кислород от белите дробове до тъканите на тялото. Желязото също така е компонент на миоглобина.  Той е белтък, който помага за транспортирането и съхранението на кислород в мускулите. Освен това, желязото играе важна роля в поддържането на здрава съединителна тъкан и мускулен метаболизъм.

червени кръвни телца при анемия

Какво е липса на желязо?

Липсата на желязо е често срещано нарушение, при което организмът не разполага с достатъчно количество желязо, за да произвежда достатъчно количество хемоглобин.  Хемоглобинът, както може би вече знаете, е протеин, съдържащ се в червените кръвни телца, който има функцията да пренася кислород от белите дробове до тъканите в нашето тяло.

В резултат на това недостигът на желязо може да доведе до анемия – познато състояние, при което в кръвта липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки. Недостигът на този минерал може да възникне поради различни фактори, включително недостатъчен прием на желязо с храната, загуба на кръв поради нараняване или менструация и нарушена абсорбацията на желязо от храната.

млада жена с менструални боки

Какви са симптомите при липса на желязо?

Клиничните прояви при липса на желязо включват симптоми на кислороден глад, причинен от намаляване на концентрацията на хемоглобина, и последици от нарушения на други системи, зависими от този елемент.

Симптомите на кислороден глад, общи за анемията, независимо от причината, се дължат главно на миокардна хипоксия (тахикардия, аритмия, систолични шумове, стенокардни оплаквания, които могат да доведат до миокарден инфаркт) и мозъчна хипоксия (слабост, летаргия, апатия или нервна хиперактивност, главоболие и замаяност, шум в ушите, глаукома, нарушена памет и внимание).

Често срещани са също така намаленият имунитет (чести респираторни инфекции) и заболяванията на кожата, нейните придатъци и лигавиците. Пациентите се оплакват от суха кожа, образуване на съсиреци, косопад, чупливост, матовост и преждевременно посивяване на косата, чупливи нокти и образуване на бразди по нокътните плочки. Вижте и тези възможни симптоми при недостиг на желязо:

 • Силна умора
 • Слабост
 • Бледа кожа
 • Болка в гърдите, учестено сърцебиене или задух
 • Главоболие, замайване или световъртеж
 • Студени ръце и крака
 • Болки в корема
 • Промяна в поведението, особено при деца
 • Възпаление или болезненост на езика
 • Ниско либидо
 • Необичаен глад за нехранителни вещества.

Етапите на железения дефицит

В естествения ход на железния дефицит могат да се разграничат три периода с различна, понякога многогодишна продължителност.

 • Първият, известен като прехипотиреоидизъм, се характеризира с прогресивно изчерпване на тъканните запаси от желязо, които обаче все още са достатъчни през този период, за да осигурят концентрация на серумното желязо на нивото, необходимо за нормална еритропоеза. Единствената аномалия в лабораторните изследвания през този период е постепенното намаляване на концентрацията на серумния феритин с нормална сидеремия.
 • През втория период, известен като латентен железен дефицит, тъканните запаси от желязо са толкова изчерпани, че снабдяването на еритропоетичните клетки с желязо намалява, но все още не до степен, която да доведе до анемия. В този случай става дума за недостатъчна еритропоеза, която се проявява, наред с другото, чрез увеличаване на плътността на трансфериновите рецептори върху повърхността на еритробластите и последващо увеличаване на серумната концентрация на тяхната разтворима форма .
 • Последния етап от този процес е клинично изявен железен дефицит, характеризиращ се с хипохромна микроцитна анемия и симптоми на органна и тъканна дисфункция, изискваща желязо за своя метаболизъм.
Млад мъж дарява кръв

Причини за липса на желязо

 • Повишена потребност от желязо в определени житейски ситуации, физиологични или патологични (период на бърз растеж, бременност, кърмене, лечение с еритропоетин и витамин Б12).
 • Повишена загуба на желязо, главно в резултат на хронични кръвоизливи (месечни кръвоизливи, хронични кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, други лигавици, свръхексплоатация на кръводарители, хронична хемоглобинурия в случай на интраваскуларна хемолиза, напр. при нощна пароксизмална хемоглобинурия.
 • Намалено снабдяване с желязо от храната или нарушена абсорбция, или нарушено разпределение в организма (синдроми на малабсорбция, атрофичен гастрит, хронично възпалително заболяване на червата, състояние след гастректомия, хронична диария, хипо- и атрансферинемия, целиакия поради непоносимост към глутен, инфекции, вегетарианска диета, вродена  анемия).
 • Редовната употреба на някои болкоуспокояващи, продавани без рецепта, особено аспирин.
ядки, риба, яйца и зеленчуци с богато съдържание на желязо

Може ли липсата на желязо да бъде предотвратена?

В повечето случваи, недостига на желязо може да бъде предотвратен. Обикновено това е възможно чрез хранителен режим съдържащ храни с високо съдържание на желязо като например:

 • Морски дарове
 • Червено месо
 • Бобови растения
 • Зелени листни зеленчуци

Друг вариант за превенция са хранителните добавки с желязо. Когато става дума за кърмачета или подрастващи е добре да се обърне внимание, тъй като те имат по-голяма нужда от ценния минерал.

Как се лекува недостигът на желязо?

Най-напред вашият лекар може да направи изследване, за да открие причината за недостига на желязо. Това се прави, за да се провери дали потенциално сериозно заболяване може да е причина за проблема. Ако Вашият лекар открие причина, ще се нуждаете от подходящо лечение за тази причина.

Втората стъпка е да се възстанови нормалното ниво на минерала. Това може да стане по няколко различни начина. В зависимост от Вашите нужди, Вашият лекар може да Ви препоръча да:

 • Да ядете повече храни с високо съдържание на желязо.
 • Да консумирате повече храни, съдържащи витамин Ц, който помага за по-доброто усвояване на желязото.
 • Да консумирате по-малко храни и напитки, които спират усвояването на желязото, като калций, фибри, чай, кафе и вино.
 • Да приемате таблетки или течни добавки с желязо
 • Интравенозно вливане на желязо или (в краен случай) кръвопреливане.

Ако приемате добавки, ще трябва да ги приемате в продължение на няколко месеца, а може и по-дълго. Те могат да направят вашите изпражнения тъмни, а също така могат да причинят запек, така че вашият лекар може да ви предложи да приемате средство за омекотяване на изпражненията, което да ви помогне в тази ситуация.

Трябва да приемате добавки с желязо само под лекарско наблюдение, тъй като можете да се натровите, ако приемете повече от препоръчаната доза, а освен това добавките могат да повлияят на други минерали в организма ви, както и на имунната ви система.

графика изобразяваща мъж и жена, а до тях микроскоп и червени кръвни тела

Често Запитвани Въпроси

Какви са симптомите на недостиг на желязо?

Симптомите включват умора, слабост, бледа кожа, болка в гърдите, задух, главоболие, замаяност и необичаен глад за нехранителни вещества.

Кои храни са с високо съдържание на желязо?

Храните с високо съдържание на желязо включват червено месо, птиче месо, морски дарове, боб, леща, спанак, обогатени зърнени храни и тофу.

Как се диагностицира недостигът на желязо?

Диагностиката обикновено включва кръвен тест за измерване на нивата на хемоглобина, хематокрита и серумния феритин.

Може ли да се предотврати недостигът на желязо?

Да, дефицитът на желязо може да бъде предотвратен чрез хранене, богато на желязо, или чрез приемане на добавки с желязо, ако е необходимо. Кърмачетата и малките деца може да се нуждаят от обогатени с желязо храни или зърнени храни.

Може ли недостигът на желязо да причини косопад?

Да, недостигът на желязо може да причини косопад или изтъняване на косата, тъй като желязото е важно за здравословния растеж на косата.