Домашен Кетчуп

от | май 28, 2023 | Сосове | 0 коментари

лесна и вкусна рецепта за кетчуп в домашни условия
Нищо не може да се сравни с домашно приготвения кетчуп, за да подобри вкуса на ястията ви, а с тази рецепта можете да пресъздадете тази класическа подправка в собствената си кухня. С помощта на зрели, сочни домати и набор от ароматни подправки тази рецепта за кетчуп ще внесе нотка на гурме стил в ежедневните ви ястия.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 1 час 30 минути
Време за Охлаждане 2 hours
Общо Време 3 hours 45 минути
Ястие Сосове
Кухня Американска
Порции 12
Калории 70 kcal

Екипировка

  • 1 Блендер или Пасатор

Продукти
  

  • 1,5 кг домати узрели, нарязани на четвъртинки
  • 100 г лук обелен, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън обелени, смлени
  • 100 мл ябълков оцет
  • 50 г кафява захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. синапено семе
  • 1/4 ч.л. смляна канела
  • 1/4 ч.л. смлян карамфил

Инструкции

  • Поставете нарязаните на четвъртинки домати в голяма тенджера и ги оставете да къкрят на среден огън.
  • Добавете лука, чесъна, ябълковия оцет, кафявата захар, солта и подправките в тенджерата. Разбъркайте, за да се смесят.
  • Намалете температурата на слаб огън и оставете сместа да къкри за около 1,5 часа, като разбърквате от време на време.
  • След като сместа намалее и се сгъсти, отстранете я от котлона и я оставете леко да се охлади.
  • Смесете сместа в кухненски робот или блендер, докато стане гладка.
  • Ако желаете, прецедете кетчупа през сито с фини решетки, за да получите по-гладка текстура.
  • Оставете кетчупа да се охлади напълно, преди да го прехвърлите в херметически затворен съд.
  • Съхранявайте в хладилника и използвайте в рамките на един месец.

Съвети

  • Регулирайте захарта, оцета и подправките според вкуса си.
  • Прецеждането на кетчупа му придава по-гладка текстура, подобна на тази от магазина, но не е задължително. Ако предпочитате по-едър кетчуп, можете да пропуснете тази стъпка.
  • Въпреки че тази рецепта е съвсем проста, вкусът се развива с течение на времето, така че приготвянето ѝ ден предварително ще даде най-добри резултати.
Приложения на домашен кетчуп:
  • Бургери и сандвичи
  • Хот дог
  • Пържени картофи
  • Меса на скара или печени
  • Яйца
  • Кюфтета
  • Печен боб
Ключови думи кетчуп, сос