Домашен Лют Сос

от | май 28, 2023 | Сосове | 0 коментари

Подправете ястията си с този огнен домашен лют сос. Направен с няколко прости съставки, той е експлозия от вкусове, която далеч превъзхожда всичко, което можете да намерите в магазина. Идеален за тези, които обичат люто, този сос ще придаде топлина на всичките ви любими ястия.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Време за Охлаждане 2 hours
Общо Време 2 hours 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Международна
Порции 20
Калории 15 kcal

Продукти
  

  • 200 г люти чушки по ваш избор, с отстранени дръжки
  • 3 скилидки чесън обелени
  • 1 глава лук средно голяма, обелена и нарязана на четвъртинки
  • 250 мл бял оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар

Инструкции

  • В тенджера на средна температура се смесват лютите чушки, чесънът, лукът, оцетът, солта и захарта.
  • Оставете сместа да къкри и я оставете да се готви за около 20 минути или докато зеленчуците омекнат.
  • Оставете сместа да се охлади, след което я прехвърлете в блендер.
  • Пасирайте сместа, докато стане гладка. Ако искате по-рядък сос, можете да го прецедите през сито с фини решетки.
  • Прехвърлете соса в чист буркан или бутилка и го съхранявайте в хладилник. Сосът ще издържи около месец в хладилника.

Съвети

  • Видът на лютите чушки, които използвате, ще повлияе значително на степента на лютост на соса. За по-мек сос помислете за използване на халапеньо или анахаймски чушки. За по-остър сос опитайте хабанеро или чушки призрак.
  • Този домашно приготвен лют сос е чудесен за такос, буритос, яйца, бургери и всичко друго, което може да получи пикантен привкус. Той също така е фантастична добавка към супи и задушени ястия.
  • Винаги бъдете внимателни, когато боравите с люти чушки, особено с изключително лютите сортове. Помислете за използването на ръкавици и избягвайте да докосвате лицето си.
Ключови думи лют сос, сос