Домашен Сладък Чили Сос

от | юли 25, 2023 | Сосове | 0 коментари

Тази класическа тайландски сос е възхитителна комбинация от пикантни чили и сладка захар, която създава баланс, който дразни и радва небцето. Независимо дали искате да добавите към колекцията си със сосове за потапяне или да добавите тайландски привкус към ястията си, този сладък чили сос е вашият перфектен спътник.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Сосове
Кухня Тайландска
Порции 16
Калории 160 kcal

Продукти
  

  • 120 мл вода
  • 200 г захар
  • 60 мл оризов оцет
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 ч.л. сол
  • 2 червени чилита нарязани на ситно
  • 2 ч.л. царевично нишесте смесено с 2 с.л. вода, за да се получи каша

Инструкции

  • В тенджера се смесват водата, захарта, оризовият оцет, чесънът, солта и чилито.
  • Оставете сместа да заври на средна температура. След като заври, намалете температурата на слаб огън и оставете да къкри за 3-5 минути, докато захарта се разтвори напълно.
  • Разбъркайте суспензията от царевично нишесте, след което увеличете температурата до средна. Продължете да готвите соса още 2-3 минути или докато се сгъсти до желаната от вас консистенция.
  • Оставете соса да се охлади, преди да го прехвърлите в чист, херметически затворен буркан. Съхранявайте го в хладилника за период до един месец.

Съвети

Най-добри храни, които да поднесете със сладък чили сос:
  • Пролетни рулца или яйчени рулца
  • Пиле на скара или пържено
  • Скариди или други морски дарове
  • Пържени зеленчуци
  • Като сос за потапяне на кнедли.
Ключови думи сосове