Домашен Соев Сос

от | май 28, 2023 | Сосове | 0 коментари

рецепта за домашен соев сос
Опитайте магията на ферментацията и дълбочината на умами с нашата рецепта за домашен соев сос. Направена само от четири прости съставки, тази рецепта ще ви насочи към създаването на ароматна и изпълнена с вкус подправка, която е ключова съставка в безброй азиатски ястия.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 2 hours
Време за Ферментация 180 days
Общо Време 180 days 2 hours 20 минути
Ястие Сосове
Кухня Азиатска
Порции 60
Калории 60 kcal

Продукти
  

  • 500 г соеви зърна сушени, органични
  • 500 г пшеница пълнозърнеста, биологична
  • 15 г плесен коджи Aspergillus oryzae
  • 4,5 литра вода
  • 400 г сол

Инструкции

  • Накиснете соята във вода за една нощ. На следващия ден ги сварете, докато омекнат и станат на каша.
  • Запечете пшеницата в тиган, докато придобие златистокафяв цвят, след което я натрошете на едро.
  • Смесете сварените соеви зърна и натрошената пшеница заедно. Оставете ги да се охладят до стайна температура.
  • Поръсете плесента коджи върху сместа от соя и пшеница и разбъркайте добре.
  • Оставете сместа да престои на стайна температура за около седмица, като разбърквате веднъж дневно.
  • Разтворете солта във водата, за да направите саламура. Смесете саламурата с ферментиралата соево-пшенична смес.
  • Прехвърлете сместа в съд, покрийте го и го оставете да ферментира на стайна температура в продължение на шест месеца.
  • След шест месеца прецедете течността. Това е вашият соев сос.

Съвети

  • Процесът на ферментация е чувствителен към температурата. За най-добри резултати поддържайте температурата между 25 и 30 градуса по Целзий.
  • Формата коджи може да се намери в азиатските супермаркети или да се поръча онлайн.
  • Соевият сос може да се използва за подправяне на различни ястия - от пържени картофи и супи до маринати и сосове за потапяне.
  • Опитайте да използвате този домашен соев сос в суши, рамен, терияки и други класически ястия от азиатската кухня.
  • Имайте предвид, че приготвянето на соев сос в домашни условия изисква много търпение, тъй като процесът на ферментация отнема около шест месеца, за да се развият сложните вкусове.
Ключови думи сос