Домашен Сос Алфредо
Класика в италианската кухня, този разкошен бял сос обединява масло, сметана и пармезан, за да създаде кадифена текстура и незабравим вкус, който ще превърне всяко ястие с паста в гурме преживяване.
Продукти
- 115 г несолено масло
- 250 мл тежка сметана пълномаслена
- 2 скилидки чесън смлени
- 200 г сирене пармезан настъргано
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
Инструкции
- В средно голяма тенджера разтопете маслото на средна температура.
- Добавете нарязания на ситно чесън в тигана и го задушете за около 1 минута, докато стане ароматен.
- Изсипете тежката сметана и оставете да къкри за 2-3 минути.
- Намалете температурата и постепенно разбъркайте настъргания пармезан, като разбивате непрекъснато, докато сиренето се разтопи напълно в соса.
- Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.
- След като всички съставки се смесят добре и сосът стане гладък, отстранете го от котлона. Сосът ще продължи да се сгъстява, докато се охлажда.
Съвети
- За по-гъста консистенция оставете соса да къкри малко по-дълго, но внимавайте да не се редуцира прекалено много.
- Сосът ще продължи да се сгъстява при престояване. Ако стане прекалено гъст, можете да го разредите с малко вода от макароните.
- Този сос Алфредо е отличен с фетучини, но може да се използва в различни други ястия като пиле Алфредо, лазаня Алфредо или като сос за потапяне.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.