Домашен Сос Алфредо

от | май 29, 2023 | Сосове | 0 коментари

Класика в италианската кухня, този разкошен бял сос обединява масло, сметана и пармезан, за да създаде кадифена текстура и незабравим вкус, който ще превърне всяко ястие с паста в гурме преживяване.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 4
Калории 420 kcal

Продукти
  

  • 115 г несолено масло
  • 250 мл тежка сметана пълномаслена
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 200 г сирене пармезан настъргано
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер (прясно смлян)

Инструкции

  • В средно голяма тенджера разтопете маслото на средна температура.
  • Добавете нарязания на ситно чесън в тигана и го задушете за около 1 минута, докато стане ароматен.
  • Изсипете тежката сметана и оставете да къкри за 2-3 минути.
  • Намалете температурата и постепенно разбъркайте настъргания пармезан, като разбивате непрекъснато, докато сиренето се разтопи напълно в соса.
  • Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.
  • След като всички съставки се смесят добре и сосът стане гладък, отстранете го от котлона. Сосът ще продължи да се сгъстява, докато се охлажда.

Съвети

  • За по-гъста консистенция оставете соса да къкри малко по-дълго, но внимавайте да не се редуцира прекалено много.
  • Сосът ще продължи да се сгъстява при престояване. Ако стане прекалено гъст, можете да го разредите с малко вода от макароните.
  • Този сос Алфредо е отличен с фетучини, но може да се използва в различни други ястия като пиле Алфредо, лазаня Алфредо или като сос за потапяне.
Ключови думи алфредо, бял сос, сос