Домашен Сос Бешамел
Открийте простотата и гъвкавостта на френската кухня с нашия домашен сос бешамел. Този луксозен кремообразен сос е лесен за приготвяне и придава прекрасно богатство на различни ястия. Със своята изискана смес от масло, брашно и мляко бешамелът е успокояващ вкус на Франция, който лесно можете да пресъздадете у дома.
Продукти
- 50 г несолено масло
- 50 г универсално брашно
- 500 мл мляко пълномаслено, затоплено
- 1/2 ч.л сол
- 1/4 ч.л бял пипер
- щипка индийско орехче по желание
Инструкции
- В средно голяма тенджера разтопете маслото на средна температура.
- След като маслото се разтопи напълно, добавете брашното, като разбивате непрекъснато, за да се получи гладка смес. Това е вашата "запръжка".
- Продължете да готвите запръжката на среден огън за около 2 минути или докато придобие светлозлатист цвят. Внимавайте да не покафенее.
- Постепенно прибавете затопленото мляко, като се уверите, че всяко добавяне е напълно включено, преди да добавите още. Това ще помогне за предотвратяване на образуването на бучки.
- След като добавите цялото мляко, продължете да готвите соса, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти до кремообразна консистенция. Това трябва да отнеме около 5 минути.
- Подправете соса със сол, бял пипер и щипка индийско орехче, ако използвате.
Съвети
- Ключът към бешамел без бучки е млякото да се добавя постепенно и да се разбива през целия процес на готвене.
- Сосът бешамел е основа за различни ястия, включително лазаня, макарони със сирене и крок мониер.
- Можете да добавите допълнителни аромати към бешамела, като настърган кашкавал или горчица, за да създадете различни варианти на соса.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.