Домашен Сос Бешамел

от | май 30, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос бешамел рецепта
Открийте простотата и гъвкавостта на френската кухня с нашия домашен сос бешамел. Този луксозен кремообразен сос е лесен за приготвяне и придава прекрасно богатство на различни ястия. Със своята изискана смес от масло, брашно и мляко бешамелът е успокояващ вкус на Франция, който лесно можете да пресъздадете у дома.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 4
Калории 130 kcal

Продукти
  

  • 50 г несолено масло
  • 50 г универсално брашно
  • 500 мл мляко пълномаслено, затоплено
  • 1/2 ч.л сол
  • 1/4 ч.л бял пипер
  • щипка индийско орехче по желание

Инструкции

  • В средно голяма тенджера разтопете маслото на средна температура.
  • След като маслото се разтопи напълно, добавете брашното, като разбивате непрекъснато, за да се получи гладка смес. Това е вашата "запръжка".
  • Продължете да готвите запръжката на среден огън за около 2 минути или докато придобие светлозлатист цвят. Внимавайте да не покафенее.
  • Постепенно прибавете затопленото мляко, като се уверите, че всяко добавяне е напълно включено, преди да добавите още. Това ще помогне за предотвратяване на образуването на бучки.
  • След като добавите цялото мляко, продължете да готвите соса, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти до кремообразна консистенция. Това трябва да отнеме около 5 минути.
  • Подправете соса със сол, бял пипер и щипка индийско орехче, ако използвате.

Съвети

  • Ключът към бешамел без бучки е млякото да се добавя постепенно и да се разбива през целия процес на готвене.
  • Сосът бешамел е основа за различни ястия, включително лазаня, макарони със сирене и крок мониер.
  • Можете да добавите допълнителни аромати към бешамела, като настърган кашкавал или горчица, за да създадете различни варианти на соса.
Ключови думи бешамел, бял сос, сос