Домашен Сос Маринара

от | май 29, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос маринара рецепта
Този сос е симфония от вкусове, като умело съчетава зрели домати, ароматни билки и точното докосване на чесън. Кажете arrivederci на купената от магазина маринара и вместо това се насладете на богатите, ярки вкусове на домашно приготвения сос.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 1 час
Общо Време 1 час 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 8
Калории 50 kcal

Продукти
  

  • 2 кг зрели домати обелени, почистени от семките и нарязани
  • 4 скилидки чесън смлени
  • 1 глава лук голяма, нарязана на ситно
  • 2 с.л. зехтин (екстра върджин)
  • 1 ч.л. сол (повече на вкус)
  • 1 ч.л. захар
  • ч.л. сух босилек
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 ч.л. черен пипер (прясно смлян)

Инструкции

  • В голям съд загрейте зехтина на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и счукания чесън и гответе, докато омекнат и станат прозрачни.
  • Разбъркайте нарязаните домати, солта, захарта, сушения босилек, сушения риган, дафиновия лист и прясно смления черен пипер.
  • Оставете сместа да къкри и намалете температурата на котлона. Оставете я да се готви непокрита за около 60 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
  • След като сосът се свари, опитайте и ако е необходимо, коригирайте подправките.
  • Отстранете дафиновия лист преди сервиране.

Съвети

  • За още по-богат вкус помислете дали да не оставите соса да къкри по-дълго. Това ще позволи на ароматите да се слеят още повече.
  • Ако предпочитате по-гладък сос, можете да използвате блендер или потапящ се миксер, за да го пасирате до желаната от вас консистенция.
  • Сосът може да се съхранява в хладилник до една седмица или да се замрази до шест месеца.
  • Домашно приготвеният сос маринара е идеален за ястия с паста, лазаня, пица, кюфтета и много други.
Ключови думи доматен сос, маринара, сос