Домашен Сос Маринара
Този сос е симфония от вкусове, като умело съчетава зрели домати, ароматни билки и точното докосване на чесън. Кажете arrivederci на купената от магазина маринара и вместо това се насладете на богатите, ярки вкусове на домашно приготвения сос.
Продукти
- 2 кг зрели домати обелени, почистени от семките и нарязани
- 4 скилидки чесън смлени
- 1 глава лук голяма, нарязана на ситно
- 2 с.л. зехтин (екстра върджин)
- 1 ч.л. сол (повече на вкус)
- 1 ч.л. захар
- 1½ ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
Инструкции
- В голям съд загрейте зехтина на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и счукания чесън и гответе, докато омекнат и станат прозрачни.
- Разбъркайте нарязаните домати, солта, захарта, сушения босилек, сушения риган, дафиновия лист и прясно смления черен пипер.
- Оставете сместа да къкри и намалете температурата на котлона. Оставете я да се готви непокрита за около 60 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
- След като сосът се свари, опитайте и ако е необходимо, коригирайте подправките.
- Отстранете дафиновия лист преди сервиране.
Съвети
- За още по-богат вкус помислете дали да не оставите соса да къкри по-дълго. Това ще позволи на ароматите да се слеят още повече.
- Ако предпочитате по-гладък сос, можете да използвате блендер или потапящ се миксер, за да го пасирате до желаната от вас консистенция.
- Сосът може да се съхранява в хладилник до една седмица или да се замрази до шест месеца.
- Домашно приготвеният сос маринара е идеален за ястия с паста, лазаня, пица, кюфтета и много други.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.