Домашен Сос Песто

от | май 30, 2023 | Сосове | 0 коментари

Насладете се на ярките и свежи вкусове на италианската кухня в собствения си дом с нашата рецепта за домашен сос песто. Съчетавайки сладки листа босилек, чесън,кедрови ядки и сирене пармезан, този сос придава пикантна яркост, която гарантирано ще подобри всяко ястие.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Общо Време 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 4
Калории 400 kcal

Продукти
  

  • 75 г пресни листа от босилек измити и изсушени
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г кедрови ядки
  • 75 г сирене пармезан настъргано
  • 120 мл зехтин екстра върджин
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер прясно смлян

Инструкции

  • В кухненски робот или блендер смесете пресния босилек, чесъна и кедровите ядки. Пасирайте до едро нарязване.
  • Добавете настъргания пармезан и отново пулсирайте, за да се смесят.
  • Докато кухненският робот работи, бавно добавете зехтина на равномерна струя.
  • Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Ако е необходимо, можете да добавите още зехтин, за да постигнете желаната консистенция.
  • След като сосът е гладък и добре комбиниран, той е готов за сервиране.

Съвети

  • Препичането на кедровите ядки, преди да ги използвате в пестото, може да придаде допълнителна дълбочина на вкуса.
  • Сосът песто може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
  • Пестото е не само чудесен сос за паста, но може да се използва и като разядка за сандвичи, добавка към пица или за овкусяване на печени зеленчуци и салати. Възможностите са много!
Ключови думи песто, сос