Домашен Сос Терияки

от | май 29, 2023 | Сосове | 0 коментари

ази рецепта не е просто смес от съставки; тя е хармония от вкусове, която вдъхва живот на вашите ястия. Кажете сбогом на купените от магазина варианти и се поздравете със сос терияки, който е естествено сладък, леко пикантен и безспорно вкусен.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Японска
Порции 4
Калории 100 kcal

Продукти
  

  • 200 мл соев сос за предпочитане с ниско съдържание на натрий
  • 100 мл мирин японско сладко оризово вино
  • 100 г кафява захар леко опакована
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 2 см джинджифил обелен и настърган
  • 15 мл царевично нишесте (по избор, за сгъстяване)
  • 50 мл вода само ако използвате царевично нишесте

Инструкции

  • В малка тенджера се смесват соевият сос, миринът, кафявата захар, смленият чесън и настърганият джинджифил. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
  • Оставете сместа да къкри на средна температура.
  • Ако предпочитате по-гъст сос, направете суспензия, като смесите царевичното нишесте с вода в отделна купа и след това постепенно го разбъркайте в соса.
  • Продължете да варите на слаб огън, като разбърквате често, докато сосът достигне желаната от вас консистенция (обикновено около 10 минути).
  • Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Ако желаете, оставете го да престои няколко часа, за да може ароматите да се смесят по-пълно.

Съвети

  • Ако предпочитате по-малко сладък сос терияки, не се колебайте да промените количеството на захарта.
  • Този сос може да се съхранява в хладилника до една седмица.
  • Идеален е за заливане на пилешко месо на скара, риба или зеленчуци. Съчетава се добре и с пържени ястия или може да се използва като сос за потапяне. Възможностите са безкрайни с тази универсална подправка!
Ключови думи сос, терияки