Домашен Сос Терияки
ази рецепта не е просто смес от съставки; тя е хармония от вкусове, която вдъхва живот на вашите ястия. Кажете сбогом на купените от магазина варианти и се поздравете със сос терияки, който е естествено сладък, леко пикантен и безспорно вкусен.
Продукти
Инструкции
- В малка тенджера се смесват соевият сос, миринът, кафявата захар, смленият чесън и настърганият джинджифил. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
- Оставете сместа да къкри на средна температура.
- Ако предпочитате по-гъст сос, направете суспензия, като смесите царевичното нишесте с вода в отделна купа и след това постепенно го разбъркайте в соса.
- Продължете да варите на слаб огън, като разбърквате често, докато сосът достигне желаната от вас консистенция (обикновено около 10 минути).
- Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Ако желаете, оставете го да престои няколко часа, за да може ароматите да се смесят по-пълно.
Съвети
- Ако предпочитате по-малко сладък сос терияки, не се колебайте да промените количеството на захарта.
- Този сос може да се съхранява в хладилника до една седмица.
- Идеален е за заливане на пилешко месо на скара, риба или зеленчуци. Съчетава се добре и с пържени ястия или може да се използва като сос за потапяне. Възможностите са безкрайни с тази универсална подправка!

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.