Домашна Горчица
Тази рецепта демистифицира изкуството на приготвянето на горчица, превръщайки го в лесно и приятно начинание. Кажете сбогом на купената от магазина горчица и приветствайте собствената си персонализирана, гурме подправка.
Екипировка
- 1 Блендер или Пасатор
Продукти
- 75 г семена от жълта горчица
- 25 г кафяви синапени семена
- 120 мл бял винен оцет
- 180 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. чесън на прах
Инструкции
- В стъклен буркан смесете жълтите и кафявите синапени семена, оцета, водата и солта. Разбъркайте добре.
- Покрийте буркана и го оставете да престои на стайна температура в продължение на 48 часа. Не забравяйте да разклащате буркана поне веднъж или два пъти на ден.
- След 48 часа изсипете сместа в блендер. Добавете куркумата и чесъна на прах.
- Блендирайте, докато постигнете желаната от вас консистенция. За по-гладка горчица блендирайте по-дълго. За по-зърнеста горчица блендирайте по-малко.
- Опитайте горчицата. Ако е необходимо, добавете още сол, куркума или чесън на прах.
- Прехвърлете горчицата в чист буркан. Тя може да се използва веднага, но ще се смекчи и сгъсти, ако я оставите да престои в хладилника няколко дни.
- Съхранявайте горчицата в хладилника. Тя трябва да се съхранява в продължение на няколко месеца.
Съвети
- За по-пикантна горчица увеличете количеството на кафявите синапени семена.
- Първоначално горчицата ще бъде доста остра, но с времето ще се смекчи. Ако е твърде силна, когато я смесите за първи път, оставете я няколко дни в хладилника, за да се успокои.
- Експериментирайте с различни видове оцет, за да промените деликатно вкуса на горчицата си.
- Синапените семена могат да бъдат намерени в раздела за подправки в повечето хранителни магазини или онлайн.
- Сандвичи
- Хот дог и колбаси
- Маринати и глазури за меса
- Дресинги за салати
- Сосове за потапяне (напр. кренвирши, пилешки бутчета)
- Различни рецепти, като яйца с горчица или риба/месо с горчица

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.