Доматен Сос

от | авг. 16, 2023 | Сосове | 0 коментари

доматен сос рецепта
Превърнете обикновените си ястия в кулинарни шедьоври с нашия домашен доматен сос. Приготвен от сочни домати, ароматни билки и лек намек за захар, този сос внася яркия вкус на лятото във всяко ястие по всяко време на годината. С нашата лесна за изпълнение рецепта приготвянето на собствен сос никога не е било по-лесно.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 1 час
Общо Време 1 час 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Международна
Порции 4
Калории 50 kcal

Продукти
  

  • 1 кг домати обелени, почистени от семките и нарязани
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 голяма глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 ч.л. захар
  • 1 шепа пресни листа босилек нарязани на ситно
  • сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  • Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете нарязания лук и го задушете, докато омекне и стане прозрачен.
  • Добавете в тигана нарязания на ситно чесън и продължете да задушавате още минута, докато чесънът стане ароматен.
  • Добавете нарязаните домати, захарта, нарязания босилек, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят.
  • Намалете температурата на котлона до минимум и оставете соса да къкри за около час, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
  • Ако е необходимо, коригирайте подправките, след което използвайте веднага или съхранявайте за по-късна употреба.

Съвети

  • За по-гладък сос можете да пасирате соса с помощта на блендер или кухненски робот, след като леко се охлади.
  • Ако не разполагате с пресни домати, като заместител могат да се използват консервирани домати (смачкани или цели).
  • Доматеният сос е изключително универсален и може да се използва в множество ястия като спагети, лазаня, пица, кюфтета или други ястия, вдъхновени от италианската кухня. Той също така е чудесна основа за супи и задушени ястия.
Ключови думи доматен сос, сос