Доматен Сос
Превърнете обикновените си ястия в кулинарни шедьоври с нашия домашен доматен сос. Приготвен от сочни домати, ароматни билки и лек намек за захар, този сос внася яркия вкус на лятото във всяко ястие по всяко време на годината. С нашата лесна за изпълнение рецепта приготвянето на собствен сос никога не е било по-лесно.
Продукти
Инструкции
- Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете нарязания лук и го задушете, докато омекне и стане прозрачен.
- Добавете в тигана нарязания на ситно чесън и продължете да задушавате още минута, докато чесънът стане ароматен.
- Добавете нарязаните домати, захарта, нарязания босилек, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят.
- Намалете температурата на котлона до минимум и оставете соса да къкри за около час, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
- Ако е необходимо, коригирайте подправките, след което използвайте веднага или съхранявайте за по-късна употреба.
Съвети
- За по-гладък сос можете да пасирате соса с помощта на блендер или кухненски робот, след като леко се охлади.
- Ако не разполагате с пресни домати, като заместител могат да се използват консервирани домати (смачкани или цели).
- Доматеният сос е изключително универсален и може да се използва в множество ястия като спагети, лазаня, пица, кюфтета или други ястия, вдъхновени от италианската кухня. Той също така е чудесна основа за супи и задушени ястия.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.