Начало 5 Бобови култури 5 Едамаме: Калории, Свойста и Начини за Консумация

Едамаме: Калории, Свойста и Начини за Консумация

от | ян. 25, 2023 | Бобови култури | 0 коментари

Тези зелени шушулки от соя, които можете да намерите в менюто на повечето азиатски ресторанти, особено в китайските и японските, се наричат едамаме или зелен боб едамаме. Това традиционно предястие, което е толкова важно за ориенталската кухня, стана популярно и на запад през последните години, заради своя приятен вкус и добрите си хранителни качества.

В тази статия ще ви разкажем, за това какво точно представлява, какви свойства притежава и няколко съвета за това как да я приготвим.

Какво е едамаме?

Едамаме буквално означава „стрък боб“. При прибирането на реколтата тя е млада, зелена бобова култура, поради което е мека и кремообразна, а не твърда като повечето узрели соеви зърна. Едамаме може да се намери в шушулки или да е отделено.

Може да намерите едамаме в повечето супермаркети, но в повечето случаи, ще ги намерите замразени, тъй като се внася от чужбина. Консумацията на замразени зеленчуци далече не е толкова страшна, тъй като те обикновено се замразяват скоро след като са били набрани, по този начин ценните хранителни вещества се запазват. „Пресните зеленчуци“ често губят голяма част от хранителните си вещества по време на транспортиране или обработка.

Хранително съдържание на 100г едамаме

Енергийна стойност140 Ккал
Въглехидрати8,5 г
Фибри5 г
Захари2 г
Протеини11 г
Мазнини7.5 г
Холестерол 2 мг

Едамаме: ползи

Зелената соя Подобно на всички бобови растения, е богата на фибри – нещо, което може да подобри диетата ни. Зеления боб едамаме може да подобри работата на стомашно-чревната система, така помага за по-добро храносмилане и намалява нивата на глюкоза в кръвта. Освен това високото съдържание на въглехидрати осигурява на организма добро количество енергия и е много добър източник на растителни протеини. Зърната едамаме, също така съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини.

Благодарение на антиоксидантния си ефект то насърчава унищожаването на свободните радикали (клетъчното стареене) и е полезен за имунната система поради високото съдържание на мед и цинк – минерали, които помагат за укрепване на организма. Едамаме съдържа витамин Ц, витамин Б3, калий, калций, магнезий и желязо, което го прави идеален за предотвратяване на остеопорозата и артрит. Подходящ е и за хора чувствителни към глутен и страдащи от диабет.

Въпреки това младата зелена соя е противопоказна при пациенти с обичаен хипотиреоидизъм поради елиминирането на хормона тироксин (който играе важна роля в регулирането на теглото, телесната температура и мускулната сила) и който се произвежда от щитовидната жлеза.

едамаме в черна купа с черни клечки върху черна маса

Как се приготвя едамаме

  • Варене – Варенето е един от най-лесните начини за приготвяне на едамаме. Сложете тенджера с вода да заври, добавете зелената соя и го оставете да къкри, докато омекне (около 5 минути). След като е готов, отцедете водата и подправете по желание.
  • Приготвяне на пара – Приготвянето на пара е друг лесен начин за приготвяне на едамаме. Поставете го в кошница за готвене на пара над вряща вода и гответе на пара за около пет минути или докато омекне. За допълнителен вкус овкусете със сол или други билки и подправки.
  • Сотиране – За да го сотирате, загрейте зехтин в тиган на средна температура. Добавете едамамето и гответе, докато леко покафенее, като разбърквате от време на време. В този момент добавете всички желани подправки, след което отстранете от котлона и сервирайте.
  • Печене – Печенето е друг чудесен начин за приготвяне на азиатския боб. Загрейте фурната си до 190°C. Разпределете го върху лист за печене, застлан с пергаментова хартия, поръсете със зехтин и подправете по желание. Печете за 10-15 минути, докато стане златистокафяв и омекне.
  • Печене на грил – Печенето на грил е лесен начин да се подчертае ореховият вкус на едамамето. Просто ги поставете в кошница за грил или ги увийте в алуминиево фолио и ги изпечете на грил на средна температура, докато леко се овъглят и омекнат (около 5-7 минути). Отстранете от котлона и подправете по желание.

Често Запитвани Въпроси

Какви са ползите за здравето от консумацията на едамаме?

Консумацията на боб едамаме е отличен начин да си набавите дневната доза протеини, витамини, минерали, антиоксиданти и диетични фибри, като същевременно запазите ниско съдържание на калории и мазнини. Бобът осигурява основни хранителни вещества като фолат, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, както и здравословни мазнини като омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Как да приготвям едамаме?

За да приготвите едамаме, просто сварете или задушете шушулките за около 5 минути, докато омекнат. Могат да се добавят подправки като сол, чесън на прах, черен пипер и сусамово масло, за да се подобри вкусът на ястието. След това бобът може да се сервира в купа с любимите ви билки и подправки.

Полезен ли е едамаме за отслабване?

Едамаме е отличен избор за тези, които искат да отслабнат, поради ниското си съдържание на калории и голямото количество диетични фибри, които помагат да се чувствате сити по-дълго време. Бобът също така осигурява високо ниво на протеини, които помагат за изгарянето на мазнините и поддържането на чиста мускулна маса, което го прави ефективно средство за регулиране на теглото.

Колко време издържа едамаме в хладилника?

Едамаме може да издържи до пет дни, когато се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилника. За най-добри резултати правилно приготвеният едамаме трябва да се консумира в рамките на един ден след приготвянето му. Не се препоръчва замразяването на едамаме, тъй като това ще доведе до загуба на вкуса и текстурата.