Елда – Полезни Свойства и Начини за Консумиране

Елда или гречка е безглутенова псевдозърнена култура с неповторим вкус. Елдата е с високо съдържание на протеини и съдържа рутин (витамин Р) за добри кръвоносни съдове.
История
Елдата е дошла при нас през XII век от южните склонове на Хималаите. Сарацините и Татарите я разпространяват в Европа. По онова време тя най-често се приготвя под формата на каша, а брашното от гречка се използва за приготвяне на палачинки и хляб. През XVIII век то отстъпва място на пшеницата, ръжта и ориза. От ботаническа гледна точка елдата не е трева (към която спадат зърнените култури), а е свързана с култури като киселец или ревен.
Може би познавате гречката, без да я познавате. Обикновената елда (Fagopyrum esculentum), член на семейство Fagophytes, е крехко на вид растение, което достига височина около един метър и дава бели или розови цветове през юни/юли. Плодовете на елдата са триъгълни кочани, които приличат малко на елхички.
Елдата, както и киноата и амарантът, се класифицират като псевдозърнени култури – те имат сходни приложения в храненето на хората като зърнените култури, но от ботаническа гледна точка принадлежат към различни групи. Всички псевдоцереали са естествено безглутенови и поради това са от голямо значение за целиаците и за тези, които се опитват да ограничат количеството глутен в диетата си.
- Естествена безглутенова зърнена закуска, много лесна за приготвяне.
- Съдържа около 11 % протеини, които имат висока биологична стойност (аминокиселините са в почти оптимално за човека съотношение). От зърнените култури само овесът съдържа повече протеини.
- Фибрите са в изобилие (разтворими и неразтворими).
- Тя е важен източник на цинк, мед, селен и манган.
- От витамините той съдържа главно В1, В2, В3 (ниацин), Е и С.
- Изключително е съдържанието на рутин (витамин Р) в него.
- Най-големите производители на гречка в света са Русия и Китай. В Чешката република също се отглежда конвенционална и биологична елда, но производството ѝ не покрива търсенето.
Как да прикрием вкуса на елдата:
Вкусът на елдата е доста специфичен, някои хора го харесват, но повечето хора трябва да го маскират малко. Не се страхувайте да добавяте много аромати към елдата, например чесън, майорана, пържен лук, или сладки, например канела.
Елда и рутин (витамин р)
Елдата е изключителна най-вече със съдържанието си на рутин (витамин Р). Той повишава еластичността на кръвоносните съдове и укрепва стените им, като по този начин ги предпазва от напукване, и по този начин помага при разширени вени, склонност към кървене (от носа, венците), твърде обилна менструация. Рутинът в организма работи в сътрудничество с витамин Ц, ако искате да увеличите полезността на единия от тях, трябва да следите за консумацията на другия. Най-голямото количество рутин в елдата се съдържа в натрошените зърна (семена), които съдържат около 20 mg рутин на 100 g.
Колко трябва да консумираме?
Няма препоръчителни дневни дози. Ако нямате здравословни проблеми, свързани с нарушаване на кръвоносните съдове, просто трябва да консумирате редовно елда (семена), като от време на време може да добавяте чай от гречка. Ако искате да постигнете терапевтичен ефект, добре е системно да консумирате както семената, така и кълновете, които можете да отгледате сами.

Продукти от гречка на пазара
Елда с люспи
Основната форма на елдата, но не е предназначена за консумация. Семената са покрити с твърда, тъмна обвивка, която е негодна за консумация и може да увреди механично стената на храносмилателния тракт.
Неолющената гречка е предназначена само за отглеждане/опрашване или за приготвяне на чай. В магазините можете да намерите и самите люспи от елда, от които могат да се направят подложки за отопление или да се използва за приготвяне на чай.
Елда за покълване
Ако искате да отглеждате елда за покълване, използвайте неолющена елда. Поставете тънък слой почва в плитка чиния (не е необходимо да има дренажни отвори), засейте семената нагъсто и ги посипете с още един слой почва. Поливайте леко на редовни интервали. Семената ще започнат да покълват след ден-два, а след седмица ще имате около 7 см височина, която можете да отрежете с ножица и да сложите върху хляб, в салати, в ризото и т.н. Възможно е да покълне и в тава за покълване по същия начин, както другите семена.
Олющена гречка
Семена от елда, освободени от твърдата обвивка. Обезлюдяването може да бъде механично (люспата се отстранява постепенно) или термично (чрез изпаряване на цялото семе, люспата се разпуква и може лесно да се отстрани) – механичното е по-щадящо, но с по-нисък добив.
Кашите са основен продукт от гречка, предназначен за консумация. Той е и изходният материал за производството на всички останали продукти от елда, които можете да закупите.
Как да приготвяме каши от гречка?
Най-щадящият начин:
- Изплакнете елдата със студена вода.
- Залейте с 1.5 – двойно по-голямо количество вряща вода (приблизително 150 – 200 мл вода на 100 г елда).
- Посоляваме.
- Покриваме с капак.
- Оставяме я да се вари 15-30 минути, без да се вари.
Най-бързият начин:
- Изплакваме за кратко.
- Изсипваме я в тенджера с вряща вода.
- Варете за около 7 минути, ако е необходимо, оставете я да къкри под капак.
Как да изпозлваме грис от гречка?
- Като гарнитура – навсякъде, където бихте използвали ориз или кускус. Можете да смесите запържен лук в сварената гречка и да добавите сол, ако е необходимо. Противниците на вкуса на елдата могат да се задоволят с комбинацията от ориз.
- Чесън, лук, майорана, гъби, печени кореноплодни зеленчуци, печена тиква, задушен спанак, задушени ябълки, ядки се съчетават добре .
- Сладки пудинги – смесете сварената гречка с плодове (настъргани ябълки, сливи, предварително накиснати сушени плодове), добавете цели или настъргани ядки, подсладете със сироп на вкус, покрийте със зеленчуков крем и запечете. Можете също така да приготвите елда в билкова напитка.
- Смеси за приготвяне на пълнежи (пълнени чушки, зелеви листа, домати, тиквички или патладжани) – пригответе сместа от гречка: смесете сварената гречка с пържен лук, задушени зеленчуци и настъргано тофу, подправете, напълнете зеленчуците и запечете. Със сместа можете да напълните и картофени кнедли или солени щрудели.
- Ризото (отново, например в комбинация с ориз) – приготвя се като класическо ризото, като съотношението на ориза и гречката се избира според вкуса. Тези, които обичат елда, не е необходимо да добавят ориз. Ризотото от елда с гъби е отлично.
- В зеленчукова салата – добавянето на варена гречка ще обогати салатата с хранителни вещества и можете да я поднесете като основно ястие.
- В супа – или го пригответе в супата, или го добавете предварително сварен; добър е например в картофен чипс, кулайда, но също така в бульони и доматен сос.
- Слой в солени пайове (киш) – сложете сварена елда върху тесто, поставено във форма за киш, добавете например задушен спанак, покрийте с растителна сметана, разбита с настъргано тофу и 2 лъжици грах.

Покълване на семена
Благодарение на покълването на зърната от гречка започва процесът на създаване на ензими и други трансформации в тях, благодарение на които те ще бъдат лесно смилаеми. Изплакнете я и я накиснете в студена вода за 2 часа. Отцедете я, изплакнете я отново и я оставете да покълне в гевгир за един ден, докато се появи малка кълнка. Ако е възможно, изплаквайте отново от време на време по време на покълването.
Олющена гречка – lamanka
Ламанка се приготвя от механично обелена елда.
Как се приготвя ламанка от елда:
- Изплакнете гречката със студена вода.
- Залейте с двойно по-голямо количество вряща вода (приблизително 200 ml вода на 100 g елда).
- Посоляваме.
- Покриваме с капак.
- Оставяме я да се охлади за 15 минути, без да се вари.
- Ако не искаме кашава текстура, варим известно време без капак, за да се изпари излишната вода.
Използване на люспите ит елда:
- Овесена каша – сварете гречката в зеленчукова напитка, добавете щипка сол и подсладете със сироп по желание.
- Палачинки, кюфтета, кюфтета, кюфтета – подправете сварения сминдух, добавете смляно ленено семе, сварени зеленчуци, разбъркайте и по желание оформете палачинки. Изпържете в масло или изпечете във фурната. Можете да добавите ламанка и към картофените палачинки.
- Заливката за супа, кнедли и кексови кори – приготвя се по същия начин, както с гриса.
- Крем или пудинг – смесете елда, сварена в растително мляко, с потапящ се блендер, овкусете със сироп и украсете със сезонни плодове и ядки.
- Спрейове – възможностите са безкрайни: можете да смесите с лук, печен чесън, билки. Хумусът от елда със сушени домати е отличен – смесват се сминдух, накиснат за 10 часа, стерилизиран или сварен нахут и сушени домати, накиснати за 20 минути. Подправете класически със зехтин и лимонов сок.
- Ястия от картофен тип или пюре – пюре от сварения лефер със сварения йерусалимски артишок, може да добавите кисело зеле или чесън, майорана и запържен лук.
- Съчетаването на елдата с други остри добавки като розмаринът, която е една от малкото пресни билки, които са достатъчно ароматни и здрави, за да издържат в твърдо тесто. По този начин може да изпечете крекери от елда с розмарин.
Брашно от елда
Произвежда се като другите брашна чрез смилане на зърното/семето – в случая се получава чрез смилане на елдена каша. Можете да си го приготвите и сами от едросмлените или натрошените зърна, като при по-грубо смилане се получава грис, а при по-фино – брашно. Брашното от елда се използва за производството на безглутенова паста, която също се предлага на пазара.
Използване на брашно от елда и тестени изделия:
- Макаронените изделия от гречка не залепват и запазват формата си. Подходящ е за салати, за гарнитура, за печене.
- Брашното от елда е подходящо за палачинки – смесете обикновеното брашно от елда, растителна напитка и щипка сол. Използвайте половината за сладко, а другата половина покрийте със спанак и тофу или натрийте с чесън и увийте с прясна маруля, зеленчуци на пара или гъби.

Люспи от елда
Люспите не са нищо друго освен парени и компресирани зърна/семена от дадена култура. В този случай това са пресовани каши от елда. Въпреки това, поради факта, че са били термично обработени по време на производството, те почти не се нуждаят от термична обработка в сравнение със суровото зърно (просто ги залейте с гореща течност).
Използване на люспи от елда:
- Овесена каша за закуска
- Кюфтета, пастети, пасти за мазане
- Заглаждане на супа
- Трохи (смесете 150 г люспи, 50 г ядки, 5 с.л. сироп от агаве или ориз и 4 с.л. кокосово масло)
Булгур от елда
Под булгур обикновено разбираме пшеничен булгур, тъй като той обикновено се произвежда от пшеница. Наименованието обаче може да се използва за всеки (псевдо)зърнен продукт, който се произвежда по метода „булгур“: зърното първо се сварява частично, след това се изсушава и накрая се накъсва на по-малки парчета. Така в случая с елдата булгурът е продукт, подобен на натрошената елда (която обаче е сурова).
Използване на булгур от елда:
След готвене той остава рохкав, отделните зърна не се слепват, както при счуканите картофи. Затова е подходящ за салати или като гарнитура.
Често Запитвани Въпроси
Какво представлява елдата?
Какви са ползите за здравето от елдата?
Как се приготвя елда?
Не съдържа ли елда глутен?
Какви ястия можете да приготвите с елда?
Полезна ли е елдата за отслабване?
Какъв е вкусът на елдата?
Може ли елдата да се консумира сурова?
Елдата зърнена култура ли е?
Елдата добър източник на протеини ли е?

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.