Начало 5 Витамини и минерали 5 Какво са Електролитите и Как да си ги Набавим?

Какво са Електролитите и Как да си ги Набавим?

от | ян. 29, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Ако сте запален колоездач, любител на бягането или просто тренирате от време на време, може би вече са ви казали, че трябва да възстановите електролитите в тялото си. И вероятно тук разговорът приключи. Електролитите често се описват с неясни термини. Повечето активни хора ще могат да ви кажат, че електролитите са свързани с хидратацията, потенето и физическите упражнения, но не могат да навлязат в подробности.

Ето къде е мястото на тази статия. Прочетете още, за да разберете подробно какво представляват електролитите, защо тялото ви се нуждае от тях и какво можете да направите, за да си осигурите достатъчно количество от тях.

Какво представляват електролитите?

Ако веднага сте забелязали приликата между думите „електролит“ и „електричество“, значи сте на прав път. Електролитите са вещества с положителен или отрицателен електрически заряд, когато са разтворени във вода (оттам идва и префиксът „електро“). Човешкото тяло е съставено от две трети вода, така че тя се намира в повечето клетки.

Важно е да се отбележи, че електролитите в организма не са едно и също вещество, а различни вещества, като натрий, магнезий и калий. Всички тези вещества имат положителен или отрицателен заряд и се нуждаете от тях, за да поддържате здравословно ниво на електролитите.

Електролитите се намират в повечето телесни течности, включително в кръвта и урината, както и в други телесни тъкани. Когато нивото на течностите се променя, се променя и нивото на електролитите. Това означава, че процеси като потене и уриниране естествено изчерпват електролитите в организма и те трябва да бъдат заменени.

Какво правят електролитите за организма?

В този момент основният ви въпрос е какво всъщност правят електролитите, а отговорът може да ви изненада. Всички електролити правят едно и също нещо: провеждат електрически заряди. Но тази проста функция участва в голямо разнообразие от процеси в тялото, включително мускулни контракции, предаване на нервни сигнали, балансиране на нивата на течностите и поддържане на естественото ниво на рН в организма.

Разбира се, не всички електролити играят една и съща роля. В следващия списък са описани някои от най-често срещаните електролити в организма и процесите, които те подпомагат:

Калций: Когато става въпрос за мускулната функция, калцият е основен играч. Този положително зареден минерал помага на мускулните влакна да се плъзгат, когато мускулът се свива. Той също така е градивен елемент на костите и зъбите, подпомага регулирането на сърдечния ритъм и предаването на нервни сигнали.
Магнезий: Този електролит е много разнообразен: участва в мускулната функция, производството на ДНК и РНК, както и в поддържането на здрава имунна система. Прочетете още за ползите от магнезий

Натрий: Най-важното нещо, което хората споменават, когато говорят за натрий, е кръвното налягане. Натрият играе важна роля в регулирането на количеството течности в организма, което от своя страна влияе на кръвното налягане. Както и много други електролити, натрият участва в работата на мускулите и нервите.

Калий: Калият е много важен за функционирането на мускулите и сърцето. Ако ви липсва калий, може да почувствате мускулна умора, слабост и дори крампи. И отново, калият подпомага предаването на нервните импулси.

Хлорид: Този електролит помага на организма да поддържа нивата на рН, с други думи, той балансира киселинността и алкалността. Хлоридът играе роля в балансирането на нивата на електролитите в организма.

Фосфат: Подобно на калция, фосфатът спомага за изграждането и поддържането на здрави кости и зъби. Той също така помага за производството на енергия, която тялото използва за производството и възстановяването на тъканите.

Бикарбонат: Процесът на дишане включва вдишване на кислород и издишване на въглероден диоксид, но част от въглерода, образуван по време на този процес, остава в организма под формата на бикарбонат. Този електролит спомага за поддържане на сърдечната дейност и балансира нивата на рН в кръвта.

плодове и зеленчуци наредени по цвят от зелено към оранжево на бяла маса

Поддържане на балансирани нива на електролити

Повечето хора научават за електролитите от маркетинга на продуктите. Съществуват много продукти, които се продават като решения за поддържане на здравословни нива на електролити, между електролитните напитки и други добавки. Но дали тези добавки са необходими? Зависи.

Най-добрият начин да се уверите, че получавате необходимото количество електролити, е да се храните добре балансирано. Пресните плодове и зеленчуци са отличен източник на калий, а зелените листа – и на калций. Калцият се съдържа и в млечните продукти като мляко и сирене. Натрият може да се получи от различни източници, като кисели краставички, сирене и пушени или консервирани меса. От друга страна, семената и ядките са богати на натрий.

Както виждате, различните електролити се съдържат в много различни групи храни, като зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти и протеини. Ако диетата ви включва достатъчни порции от всяка хранителна група, нивата на електролитите ви ще са достатъчни, стига да не тренирате с висока интензивност.

Какво да правите, ако губите много телесни течности – електролити?

Тук се появяват добавките на основата на електролити – помните ли как електролитите могат да бъдат изгубени чрез потта? Ако извършвате дейност, която ви кара да се потите повече от обикновено, губите повече електролити от обикновено и обичайната ви диета може да не е достатъчна, за да възстановите нивата на електролитите. Като приемате електролитна напитка или друга добавка на основата на електролити, можете да ускорите възстановяването и да се уверите, че поддържате електролитите на здравословно ниво.

Не забравяйте, че винаги е добре да четете етикета с хранителните стойности. Много електролитни напитки съдържат много захар и макар че малко захар ще помогне на организма да абсорбира електролитите, прекаленото количество може да развали иначе балансираната диета.

Млада жена пиеща вода от пластмасово шише, а зад нея слънцето залязва

Дефицит и завишено количество на електролити

За съжаление е възможно да се получи твърде много от едно добро нещо и електролитите са едно от тези неща.

Спомняте ли си всички онези процеси в тялото, които се поддържат от електролитите?

Ако имате твърде малко електролити в организма си – състояние, което се обозначава с префикса „хипо“ – съществува риск тези процеси да не се извършват правилно. Твърде малкото количество натрий например е състояние, наречено хипонатриемия, а твърде малкото количество калций е известно като хипокалциемия.

Но прекаляването с всеки електролит също може да бъде вредно за здравето ви. (Наименованието на тези състояния е с префикс „хипер“).

При здравословно хранене е малко вероятно да достигнете тези нива на електролитите. Ако приемате хранителна добавка, спазвайте инструкциите на етикета. Но както винаги, ако се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар.

Заключение

В ежедневието не е задължително да мислите за електролитите. Съсредоточете се върху консумирането на разнообразни храни от различни хранителни групи и се опитайте да се въздържате от прекалено преработени храни. Ако забележите, че имате необичайни симптоми, лекарят може да препоръча кръвни изследвания, които могат да помогнат за установяване на електролитен дисбаланс.

А ако знаете, че губите много електролити чрез потта, не е лоша идея да приемате електролитна напитка по време на или след тренировка.

Често Запитвани Въпроси

Какво представляват електролитите?

Електролитите са вещества с естествен положителен или отрицателен електрически заряд, когато са разтворени във вода.

Защо електролитите са важни за организма?

Електролитите спомагат за регулирането на химичните реакции и поддържането на баланса на течностите във и извън клетките.

Къде в тялото се намират електролитите?

Електролитите се намират в почти всяка течност и клетка в тялото.

Какво се случва, ако има дисбаланс на електролитите в организма?

Дисбалансът на електролитите може да причини различни здравословни проблеми.