Френски Сос Деми-Глас

от | авг. 7, 2023 | Сосове | 0 коментари

Рецепта за Френски Сос Деми-Глас
Потопете се в света на гурме кухнята с нашия домашен деми-глас. Този богат и кадифен сос, представляващ бавно варена смес от телешки бульон и червено вино, превръща обикновените ястия в необикновени кулинарни творения. Въпреки че Demi-Glace изисква време и търпение, несравнимата дълбочина на вкуса, който добавя към ястията ви, си заслужава усилията.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 4 hours
Общо Време 4 hours 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 10
Калории 102 kcal

Продукти
  

  • 2 л телешки бульон
  • 250 мл червено вино
  • 1 морков грубо нарязан
  • 1 глава лук нарязана на едро
  • 2 стръка целина нарязани на едро
  • 2 скилидки чесън смачкани
  • 2 с.л. доматено пюре
  • Няколко стръка прясна мащерка
  • 2 дафинови листа

Инструкции

  • В голяма тенджера смесете телешкия бульон, червеното вино, морковите, лука, целината, чесъна, доматеното пюре, мащерката и дафиновите листа.
  • Оставете сместа да заври на силен огън, след което намалете котлона на слаб и оставете да къкри.
  • Оставете соса да къкри за около 4 часа или докато се редуцира наполовина и придобие гъста, сиропирана консистенция.
  • Прецедете соса през сито с фини решетки в чист съд, като притискате твърдите частици, за да извлечете възможно най-много течност.
  • Изхвърлете твърдите частици и оставете соса да се охлади.
  • След като се охлади, изчистете от мазнината, която се е надигнала отгоре, след което леко загрейте соса преди сервиране.

Съвети

Приготвянето на Demi-Glace е продължителен процес, но сосът може да се приготвя на големи партиди и да се съхранява във фризера до 6 месеца.
За най-добри резултати използвайте висококачествен домашен телешки бульон.
  • Деми-глас е основен сос в много френски ястия. Обикновено се използва като основа за други сосове, като Борделаз и Гъбен сос, или се сервира върху месо на скара, особено пържола. Може да се използва и за подобряване на вкуса на супи и задушени ястия или за замазване на тиган.
Ключови думи сосове