Начало 5 Протеини 5 Глутамин – Ползи и Храни Богати на Л-Глутамин

Глутамин – Ползи и Храни Богати на Л-Глутамин

от | дек. 25, 2022 | Протеини, Хранителни добавки | 0 коментари

Л-Глутамин е неесенциална, естествено срещаща се в човешкото тяло аминокиселина. Счита се, че е „условно незаменима“, което означава, че при някои обстоятелства – например интензивна физическа активност или заболяване – може да имате завишена нужда от глутамин в сравнение с това, което произвежда организма ви. В тази кратка статия ще обърнем внимание на ползите от глутамина. Също така ще разберете, от къде да си добавите глутамин чрез храната.

Глутамин – ползи

Съществуват няколко потенциални ползи, свързани с приема на глутамин, включително:

 • Подобрено възстановяване и растеж на мускулите: Смята се, че подпомага растежа на мускулите и възстановяването след интензивна физическа активност, като например вдигане на тежести.
 • Намаляване на умората: Спомага за намаляване на умората и за подобряване на резултатите от упражненията.
 • Подкрепя имунната система: Адекватните нива на глутамин са от съществена важност за нормалната функция на имунната система и той може да помогне за укрепване на имунитета, ако се чувствате отпаднали или болни.
 • Здрава храносмилателната система: Спомага за поддържане на здравето и целостта на чревната лигавица, което подпомага цялостното здраве на храносмилателната система.
 • Регулиране на кръвната захар: Може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар чрез подобряване на глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност.
 • Подобряване на умствената яснота: Може да помогне за подобряване на менталната острота, фокуса и концентрацията.
 • Намалява апетита за захар: Допринася за намаляване на апетита за захар и въглехидрати чрез подобряване на метаболизма на глюкозата, което може да помогне в усилията при отслабване.
различни храни богати на протеин върху маса

Храни богати на глутамин

Ако не сте привърженици на добавките, то може да разгледате нашите предложения за храни, които са богати на глутамин.

Има няколко хранителни източника на глутамин, включително животински протеини (като риба, говеждо, пилешко и яйца), млечни продукти (включително сирене и кисело мляко) и растителни протеини (като боб и бобови растения).

По-долу сме изборили 10 храни с високо съдържание на глутамин:

 1. Соеви зърна – Те съдържат 8 г на 100 грама. Те са с високо съдържание на протеини и са чудесен източник на желязо, цинк и калций на растителна основа.
 2. Спанак – Спанакът съдържа 4 г на 100 грама. Тъй като има толкова висока хранителна стойност, спанакът е един от най-здравословните зеленчуци!
 3. Цвекло – Цвеклото съдържа 3,3 г на 100 грама. Те съдържат много важни витамини и минерали, включително магнезий, желязо и фосфор.
 4. Зеле – То съдържа 4,8 г на 100 грама. То е богато на антиоксиданти и фитохимикали, които помагат за намаляване на риска от рак и други заболявания.
 5. Леща – Лещата съдържа 7 г на 100 грама. Те са с високо съдържание на фибри, които спомагат за здравословно храносмилане и редовно изхождане.
 6. Говеждо месо – Говеждото месо съдържа 3 г на 100 грама. Ако търсите качествен източник на белтъчини, говеждото месо е отличен вариант!
 7. Пилешко месо – Пилешкото месо съдържа 3,2 г на 100 грама. То е отличен източник на постни протеини и съдържа разнообразни витамини и минерали, като витамини от група В и селен.
 8. Яйчни белтъци – Те съдържат 2,6 г на 100 грама. Високото им съдържание на протеини и  омега мастни киселини ги прави един от най-добрите хранителни източници на глутамин.
 9. Сирене – Сиренето съдържа 1,4 г на 100 грама. Това е вкусна закуска, която може да се ползва от всички, независимо от диетичните ограничения или хранителните алергии!
 10. Риба – Рибата има 0,7 г на 100 грама. Тя е много добър начин да добавим омега-3 мастни киселини към нашата диета.

С тези храни в диетата си, можете да си осигурите достатъчно количество глутамин, за да поддържате тялото си в най-добрата му форма. Глутаминът също така може, да се намери под формата на хранителна добавка в повечето магазини, за полезни храни и фитнес.

Потенциални Рискове

Въпреки че проучванията показват, че добавката глутамин като цяло е безопасна за повечето хора, когато се приема в препоръчаните дози, съществуват някои възможни странични ефекти, свързани с продължителна употреба или високи дози от тази добавка.

Възможните странични ефекти могат да включат гадене, диария или болки в корема. Особено важно е да се консултирате с компетентно лице, ако имате болни бъбреци.

  Препоръчителен дневен прием

  Дневният прием на глутамин варира в зависимост от възрастта, пола, теглото и нивото на активност. Експерти препоръчват да се приемат 5-15 грама на ден. Като може да се раздели на 3 приема:

  • сутрин на гладно
  • след тренировка
  • преди сън.

  Когато се приема при специфични здравословни състояния, дозите значително могат да се увеличат.

  Заключение

  В тази статия научихме, че глутаминът е естествена аминокиселина, открита в човешкото тяло, която играе важна роля за възстановяването и растежа на мускулите, подобряването на физическите резултати и здравето на храносмилателната система.

  Добавянето му, също така може да помогне за намаляване на умората, засилване на имунната функция, регулиране на нивата на кръвната захар и подобряване на функциите на мозъка.

  Често Запитвани Въпроси

  Какво e глутамин?

  Глутаминът е неесенциална аминокиселина, а това означава, че може да се произведе от човешкия организъм. Тя е най-разпространената аминокиселина в организма и играе важна роля в много физиологични процеси.

  Какви са ползите от глутамина?

  Доказано е, че глутаминът има редица потенциални ползи, включително подобряване на здравето на червата, укрепване на имунната система и подпомагане на възстановяването и растежа на мускулите. Той може също така да спомогне за намаляване на възпаленията и подобряване на резултатите при физически упражнения.

  Мога ли да си набавям достатъчно глутамин с храната?

  Да, възможно е да си набавяте достатъчно глутамин от храната. Храните с високо съдържание на глутамин включват телешко и пилешко месо, млечни продукти, риба, бобови растения и яйца.

  Мога ли да приемам хранителни добавки с глутамин?

  Да, има хранителни добавки с глутамин. под формата на прахове, капсули и таблетки. Важно е да се консултирате с медицинско лице, преди да започнете прием на добавки.

  Има ли странични ефекти глутамина?

  Като цяло глутаминът се счита за безопасен, когато се приема в подходящи дози. Въпреки това при някои хора могат да се появят странични ефекти като гадене, болки в стомаха и диария при прием на високи дози от добавката. Както при всяка добавка, важно е да се спазва препоръчителната доза и да се говори с медицинско лице преди да започнете употребата.