Начало 5 Плодове и зеленчуци 5 3 Цитрусови Плодове – Грейпфрут, Червен Портокал и Лайм

3 Цитрусови Плодове – Грейпфрут, Червен Портокал и Лайм

от | ян. 2, 2023 | Плодове и зеленчуци | 0 коментари

Цитрусовите плодове са вид плодове, които се характеризират с висока киселинност и ярки, жизнени вкусове. Някои често срещани примери за цитрусови плодове включват портокали, лимони, лайм и грейпфрути. Тези плодове произхождат от тропическите и субтропическите райони, но сега се отглеждат по целия свят. Цитрусите са популярни с високото си количество витамин С, както и с други хранителни вещества като фолат, калий и антиоксиданти. В тази статия ще обсъдим ползите от 3 различни цитрусови плодове, включително тяхната хранителна стойност и потенциални ползи за здравето.

грейпфрути снимани от близо. Един цял и един разрязан

Грейпфрут

Грейпфрутът е вид цитрусов плод, който произхожда от тропическите и субтропическите райони на света. Той е голям плод с кръгла или овална форма и яркожълта или розовееща външна обвивка. Месото на грейпфрута е разделено на сегменти и обикновено е розово или червено на цвят. Обикновено той се консумира директно или във формата на сок.

Ползи

Грейпфрутът е богат на хранителни вещества, включително витамин С, фибри и калий. Той съдържа и други антиоксиданти и фитохимикали, които може да имат полезни свойства за здравето. Някои потенциални ползи от грейпфрута включват:

Загуба на тегло: Благодарение на ниското съдържание на калории и високото съдържание на фибри грейпфрутът може да помогне за намаляване на теглото.

Сърдечно здраве: Високото съдържание на витамин С, фибри и калий в грейпфрута може да допринесе за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Подпомагане на имунната система: Витамин С в грейпфрута може да подпомогне имунната система и да намали тежестта на настинките и други заболявания.

Потенциални рискове

Съществуват и потенциални рискове, свързани с грейпфрута. Например, той може да повлияе на метаболизма на някои лекарства, включително статини (използвани за понижаване на холестерола), лекарства за кръвно налягане и някои антидепресанти. Това може да доведе до потенциално опасни странични ефекти, като повишен риск от кървене или други нежелани реакции. Важно е да се консултирате с медицинско лице, преди да консумирате грейпфрут или сок от грейпфрут, ако приемате някакви лекарства.

Съдържание на 100 грама Грейпфрут

Калории41
Общо мазнини0.1 грама
Натрий0 милиграма
Въглехидрати10 грама
Диетична влакна1.6 грама
Захари6 грама
Белтъци0.9 грама
Витамин С30 милиграма
Калий172 милиграма

 

Интересен факт: Знаете ли, че грейпфрутът е открит за пръв път през XVIII век като естествен хибрид между помело и сладък портокал? Смята се, че произхожда от Барбадос и е наречен „грейпфрут“, защото расте на гроздове, подобно на гроздето. Грейпфрутът също така е богат източник на витамин С, калий и фибри, което го прави здравословно допълнение към вашата диета.

купчина червени портокали и 3 разрязани червени портокала

Червен портокал

Червените портокали (анг. Blood Orange) са разновидност на портокала, която получава името си от червеникаво-лилавия цвят на месестата част. Те произхождат от Средиземноморския регион, където се отглеждат от векове. Макар че по размер и форма приличат на обикновените портокали, те имат специфичен вкус, който е малко по-сладък и по-малко кисел от този на обикновените портокали.

Ползи

Консумацията на червени портокали има няколко предимства. Едно от основните предимства е, че те са добър източник на витамин Ц. Само един кръвен портокал може да осигури над 100 % от препоръчителния дневен прием на витамин Ц, което ги прави отличен избор за укрепване на имунната система. Също така те са с високо ниво на антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на човешкия организъм от увреждащото въздействие на свободните радикали.

В комбинация с тези ползи червените портокали са богати на фибри, които могат да помогнат за храносмилането и регулирането на теглото. Те съдържат и редица други важни хранителни вещества, включително калий, фолат и калций.

Рискове

Въпреки многото ползи на тези нетипични за българския пазар портокали, съществуват и някои рискове, свързани с консумацията им. Един от основните рискове е възможността за алергична реакция. Някои хора могат да бъдат алергични към протеините, открити в червените портокали, които могат да предизвикат симптоми като копривна треска, сърбеж и подуване. Ако в миналото сте имали алергии или чувствителност, е важно да бъдете предпазливи, когато консумирате кръвни портокали или друга нова храна.

Друг риск, който трябва да вземете предвид, е възможността да консумирате пестициди или други химикали, които може да са били използвани върху плодовете. Винаги е добра идея да измиете и обелите червенитв портокали, преди да ги консумирате, или да изберете биологично отгледани плодове, за да сведете до минимум риска от излагане на пестициди.

Съдържание на 100 грама Червен Портокал

Калории47
Общо мазнини0.2 грама
Натрий0 милиграма
Въглехидрати11 грама
Диетична влакна1.8 грама
Захари8 грама
Белтъци0.9 грама
Витамин С53 милиграма
Калий181 милиграма

 

Интересен факт за червените портокали: отличителният червен цвят на месестата част на кръвния портокал се дължи на наличието на антоцианини, които са вид антиоксидант. Количеството антоцианини в кръвния портокал зависи от сорта на плода и условията, при които е отглеждан, като някои червени портокали имат по-наситен червен цвят от други.

купчина лимони от типа лайм. един разрензан и един четвърт

Лайм

Лаймът е цитрусов плод с кръгла или овална форма и зелена или жълтеникава кожа. Той е малък плод, обикновено с размерите на лимон, но често е много по-малко киселинен от лимона. Плодовете, сокът и кората на лайма се използват в кулинарията и могат да се добавят към различни ястия, за да придадат вкус и хранителни вещества.

Ползи

Съществуват много потенциални ползи за здравето от лайма, включително способността му да укрепва имунната система, да подобрява храносмилането и да намалява риска от някои видове рак. Лаймът е добър източник на витамин С, който е основно хранително вещество, спомагащо за предпазване на организма от инфекции и болести. Той съдържа и други важни минерали, като калций, калий и магнезий.

Едно от основните предимства на лайма е способността му да поддържа здрава имунна система. Витамин С е добре познат с ролята си за поддържане на имунната система, а лаймът е отличен източник на този витамин. Освен това е доказано, че лаймът има антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат за предпазване на организма от болести и инфекции.

Лаймът може да бъде полезен и за храносмилането. Смята се, че стимулира производството на жлъчен сок, който помага за разграждането на мазнините и подпомага усвояването на хранителните вещества. Лаймът е и естествен диуретик, което означава, че може да помогне за изхвърляне на токсините от организма и да подобри функцията на бъбреците.

Съществуват доказателства, че лаймът може да има и противоракови свойства. Някои изследвания са установили, че съединенията, които се съдържат в липата, могат да потискат растежа на раковите клетки и да предизвикват клетъчна смърт при някои видове рак, като например рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Рискове

Въпреки многото потенциални ползи за здравето, съществуват и някои потенциални рискове, свързани с консумацията на лайм. Например, ако имате киселинен рефлукс или киселини в стомаха, може да искате да ограничите приема на лайм, тъй като той може да раздразни лигавицата на хранопровода и да влоши тези състояния. Лаймът може да взаимодейства и с някои лекарства, като например лекарства за разреждане на кръвта и за понижаване на холестерола, така че е важно да се консултирате с лекаря си, ако приемате някакви лекарства, преди да добавите големи количества лайм към диетата си.

Като цяло лаймът е здравословен и вкусен плод, който може да се ползва като част от балансирана диета. Неговият витамин C, минерали и други съединения могат да предложат различни ползи за здравето, но е важно да сте наясно с потенциалните рискове и да го консумирате умерено.

Съдържание на 100 грама Лайм

Калории29 кал
Въглехидрати
Белтъчини
Мазнини0,2г
Влакна
Витамин С31 мг
Калций40 мг
Железо0,3 мг
Магнезий13 мг
Фосфор12 мг

 

Интересен факт за лайма: Знаете ли, че думата „лайм“ произлиза от староанглийската дума „līm“, която означава „залепвам“? Това е така, защото се използва по различни начини за слепване на неща, като например в строителните разтвори и мазилкате за стени. Лайма се използва и като естествено лепило за производство на хартия и други продукти.