Начало 5 Плодове и зеленчуци 5 Грейпфрут – Ползи, Съвети и Любопитни Факти

Грейпфрут – Ползи, Съвети и Любопитни Факти

от | дек. 5, 2022 | Плодове и зеленчуци | 0 коментари

Ако искате да се пречистите, грейпфрутът трябва да е на първо място в списъка ви за пазаруване, особено през студените месеци: цитрусов плод с приятно тръпчив вкус, който утолява жаждата и може да се консумира всеки ден. Жълт или розов, той е концентрат на жизненост, който дава идеалния тласък, за да изживеете началото на пролетта с правилния заряд.

Полезните свойства на грейпфрута

Грейпфрутовото дърво принадлежи към семейство Седефчева. Този плод заема почетно място в списъка на най-добрите здравословни храни благодарение на голямото си количество витамини (С на първо място) и минерали, особено калий.

В него има и многобройни антиоксиданти, като флавоноиди и каротеноиди, които имат противораково и антистареещо действие, и лимонена киселина, която стимулира производството на храносмилателни ензими, без да повишава киселинността на стомаха.

Има пречистващо действие

Наличието на витамини (А и С), пектин (фибри) и калий прави грейпфрута силно детоксикиращ, способен да елиминира отпадните вещества, без да ни оставя отпаднали, както често се случва с други видове дренажни продукти. Проучванията показват, че консумацията на един или два грейпфрута дневно може да намали нивата на холестерола с 10% и намалява риска от сърдечни заболявания с 20%.

Предотвратява Заболявания

Грейпфрутът е мина за антиоксиданти: съдържа ликопен, нарингенин и лимонен, мощни уловители на свободните радикали с противоракови свойства. Консумацията на този цитрусов плод, източник на витамин С (40 mg на 100 g), също така стимулира имунната система и се бори с вирусите и бактериите, като запазва чревната микрофлора.

Предпазва Сърцето

Италианско проучване, проведено в Университета в Пиза, показва, че грейпфрутът предпазва сърцето от исхемично увреждане. Горчивият принцип на грейпфрута взаимодейства с протеин, разположен на нивото на сърдечните митохондрии, като оказва защитно въздействие върху сърдечната дейност.

Помага срещу хиперхолестеролемия

Според проучване, проведено от израелски изследователи и публикувано преди няколко години в Journal of Agricultural and Food Chemistry, редовната консумация на грейпфрут (особено на розов грейпфрут) помага за намаляване на процента на „лошия“ (LDL) холестерол. Изследването е проведено върху 72 пациенти с хиперхолестеролемия, които са спазвали идентична контролирана диета в продължение на 30 дни.

Те били разделени на три групи: първата ядяла розов грейпфрут всяка сутрин, втората – жълт, а третата – никакъв. В края на периода LDL-холестеролът е намалял с 20,3% в групата на розовия грейпфрут и с 10,7% в групата на жълтия грейпфрут. В третата група, контролната, от друга страна, не се наблюдават значителни намаления на мазнините в кръвта.

Не повишава кръвната захар и помага на фигурата

Според проучване, проведено в клиниката „Скрипс“ в Сан Диего, Калифорния, пиенето на сок от грейпфрут преди хранене помага на фигурата ви. Смята се, че грейпфрутът има способността да понижава нивата на инсулина, като намалява глада и регулира контрола на кръвната захар. Освен това този плод осигурява добри количества йод и хром – минерали, които стимулират метаболизма на захарта и мазнините, като карат хората да изгарят повече калории.

Този цитрусов плод съдържа и фениланин – аминокиселина, която увеличава синтеза на адреналин и потиска ензима тирозин хидроксилаза, като подобрява усещането за ситост. Последните проучвания показват, че дори ароматът на прясно обелен грейпфрут има засищащ ефект.

10 Любопитни факта за Грейпфрута

  • Грейпфрутът е хибриден плод, който е създаден чрез кръстосване на портокал и помело.
  • Първото дърво грейпфрут е открито в Барбадос през 18 век.
  • Името на грейпфрута се дължи на това, че расте на гроздове, подобно на гроздето.
  • Съществуват два основни вида грейпфрут: бял и розово-червен, като розово-червеният сорт е с по-високо съдържание на антиоксиданти.
  • Грейпфрутът може да бъде естествен източник на кофеин, тъй като някои сортове съдържат малки количества от стимуланта.
  • Грейпфрутът може да бъде естествено средство за лечение на настинки и грип поради високото съдържание на витамин С.
  • Диетата с грейпфрут е популярна модна диета през 70-те години на миналия век, която твърди, че помага на хората да отслабнат бързо, като ядат грейпфрут с всяко хранене.
  • Етеричното масло от грейпфрут често се използва в ароматерапията за насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса.
  • Някои лекарства могат да взаимодействат с грейпфрута, което води до потенциално опасни странични ефекти, затова е важно да се консултирате с медицинско лице, преди да консумирате грейпфрут, ако приемате някакви лекарства.

Грейпфрут: съвети

За да се възползвате максимално от свойствата на грейпфрута, особено през този сезон, се препоръчва използването на пресни плодове. Подобно на всички цитрусови плодове, той се усвоява по-добре сутрин: затова го консумирайте на закуска или като лека закуска в 11 часа и ще си гарантирате необходимото количество витамин Ц през целия ден.

Плодът е по-добър от сока: яденето на парченца грейпфрут ви дава възможност да се запасите с фибри. Добре е да предпочитате органични грейпфрути, които не са третирани с пестициди или други отрови. Проверете дали плодът е тежък и дали кората му е лъскава, което е показател за качество.

Розов или жълт грейпфрут?

Жълтият цвят е най-разпространеният сорт грейпфрут. Вътрешността му е месеста, с прозрачни жълти сегменти, които са доста тръпчиви. Богата е на витамин С, така че е най-подходяща за активиране на имунната система и предпазване от настинки и грип. Отличен под формата на сок, който се пие всеки ден сутрин като естествена ваксина.

Розовият цвят съдържа повече ликопен и е по-диуретичен. Това е хибрид, получен от сливането на традиционния грейпфрут с портокала. Той е малко по-сладък от жълтия и съдържа по-малко витамин С. Розовото качество обаче съдържа повече ликопен и антоцианини (антиоксиданти, които предпазват кръвообращението и предотвратяват рака) и има по-изразен диуретичен ефект. Използва се и за приготвяне на десерти.

Пазете се от взаимодействието на грейпфрута с лекарства!

Многобройни проучвания показват, че грейпфрутът е в състояние значително да увеличи бионаличността на различни лекарства чрез механизма на потискане на активността на определени ензими (известни като CYP3A), които отговарят за метаболизирането на лекарствата в черния дроб.

Сред тях са статините за понижаване на холестерола, някои успокоителни, блокерите на калциевите канали, използвани за лечение на високо кръвно налягане, много лекарства, използвани при химиотерапия, и някои антибиотици. Бавното метаболизиране на тези лекарства, причинено от грейпфрута, би довело до изключително опасно натрупване на тези лекарства с немалко странични ефекти.

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява грейпфрутът?

Грейпфрутът е цитрусов плод, подобен на портокала, но по-голям по размер и с тръпчив и леко горчив вкус. Той е добър източник на витамини и минерали, като витамин Ц и калий.

Как се яде грейпфрут?

За да изядете грейпфрут, разрежете го наполовина и използвайте назъбен нож, за да разрежете по сегментите на плода. Използвайте лъжица, за да издълбаете месестата част и да я изядете директно или да я добавите към салата или смути.

Какви са ползите за здравето от грейпфрута?

Грейпфрутът е нискокалоричен и с високо съдържание на фибри, което го прави добър вариант за отслабване. Той е и добър източник на витамин С, антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои заболявания.

Може ли грейпфрутът да взаимодейства с лекарства?

Да, грейпфрутът може да взаимодейства с някои лекарства, като статини и лекарства за кръвно налягане. Ако приемате някакви лекарства, е важно да се консултирате с вашия лекар, преди да консумирате грейпфрут.

Има ли някакви странични ефекти от консумацията на грейпфрут?

Някои хора могат да изпитат алергични реакции или храносмилателни проблеми при консумация на грейпфрут. Също така е важно да се отбележи, че грейпфрутът може да взаимодейства с някои лекарства, така че е важно да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги, преди да консумирате грейпфрут, ако приемате някакви лекарства.