Грейви Сос

от | юни 16, 2023 | Сосове | 0 коментари

Сос Грейви оригинална домашна рецепта
Насладете се на простото, но удовлетворяващо удоволствие от добре приготвения домашен сос "Грейви". Този ароматен, обилен сос, приготвен от любимото ви печено, ще превърне ястията ви в незабавна класика. Перфектен за заливане на печено месо, зеленчуци или за потапяне. Успех!
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 5 минути
Общо Време 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Американска
Порции 10
Калории 79 kcal

Продукти
  

  • 500 мл телешки бульон става и с кубчета телешки бульон
  • 6 с.л. брашно
  • 4 с.л. масло
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • дафинов лист по желание

Инструкции

  • В голям съд смесете маслото и брашното, като бъркате непрекъснато, за да се получи запръжка. Този процес трябва да отнеме около 2 минути.
    Необходими са ви 4 супени лъжици масло и 6 супени лъжици брашно.
  • Постепенно налейте половината от бульона, като разбивате енергично, за да предотвратите образуването на бучки. След като сместа стане гладка и без бучки, добавете останалата част от говеждия бульон, чесъна на прах, лука на прах, основата за говежди бульон (ако използвате) и дафиновия лист (ако е приложимо).
  • Оставете соса да ври, докато стане гъст и гладък, което трябва да отнеме около 3 минути. Опитайте сместа и я подправете със сол и черен пипер според предпочитанията си. Насладете се на соса!
    Добавете сол и черен пипер според вкуса си.

Съвети

  • Сосът "Грейви" е универсална добавка към много ястия, включително печено месо, картофено пюре, и др.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 3-4 дни или да се замрази за по-дълго съхранение.
  • Ако сосът ви е твърде рядък, можете да го сгъстите, като го варите на слаб огън още няколко минути. Ако е твърде гъст, разредете го, като добавите още малко бульон или вода.
  • За вегетарианска версия можете да използвате зеленчуков бульон и олио или веганско масло вместо мазнина от тигана и масло.
Ключови думи грейви, сос