Грейви Сос

от | юни 16, 2023 | Сосове, Популярни Рецепти | 0 коментари

Насладете се на простото, но удовлетворяващо удоволствие от добре приготвения домашен сос "Грейви". Този ароматен, обилен сос, приготвен от любимото ви печено, ще превърне ястията ви в незабавна класика. Перфектен за заливане на печено месо, зеленчуци или за потапяне. Успех!
3.34 от 3 оценки
Приготвяне 5 минути
Готвене 5 минути
Общо Време 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Американска
Порции 10
Калории 79 kcal

Продукти
  

  • 500 мл телешки бульон става и с кубчета телешки бульон
  • 6 с.л. брашно
  • 4 с.л. масло
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • дафинов лист по желание

Инструкции

  • В голям съд смесете маслото и брашното, като бъркате непрекъснато, за да се получи запръжка. Този процес трябва да отнеме около 2 минути.
    Необходими са ви 4 супени лъжици масло и 6 супени лъжици брашно.
  • Постепенно налейте половината от бульона, като разбивате енергично, за да предотвратите образуването на бучки. След като сместа стане гладка и без бучки, добавете останалата част от говеждия бульон, чесъна на прах, лука на прах, основата за говежди бульон (ако използвате) и дафиновия лист (ако е приложимо).
  • Оставете соса да ври, докато стане гъст и гладък, което трябва да отнеме около 3 минути. Опитайте сместа и я подправете със сол и черен пипер според предпочитанията си. Насладете се на соса!
    Добавете сол и черен пипер според вкуса си.

Съвети

  • Сосът "Грейви" е универсална добавка към много ястия, включително печено месо, картофено пюре, и др.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 3-4 дни или да се замрази за по-дълго съхранение.
  • Ако сосът ви е твърде рядък, можете да го сгъстите, като го варите на слаб огън още няколко минути. Ако е твърде гъст, разредете го, като добавите още малко бульон или вода.
  • За вегетарианска версия можете да използвате зеленчуков бульон и олио или веганско масло вместо мазнина от тигана и масло.
Ключови думи грейви, сос