Гъбен Сос

от | авг. 15, 2023 | Сосове | 0 коментари

Този кремообразен, ароматен сос, пълен със сотирани гъби и ароматни билки, е чудесен спътник на вашата пържола, пилешко месо или ястия с паста. Разгърнете вътрешния си готвач и се поглезете с този изтънчен, но лесен за приготвяне сос.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Международна
Порции 4
Калории 160 kcal

Продукти
  

  • 1 с.л. зехтин
  • 1 глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 300 г гъби нарязани на филийки
  • 1 ч.л. пресни листа от мащерка
  • 1 ч.л. пресен розмарин ситно нарязан
  • 250 мл гъста сметана
  • сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  • Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го задушете, докато омекне и стане прозрачен.
  • Добавете нарязания на ситно чесън в тигана и го задушете за още една минута, докато освободи аромата си.
  • Добавете нарязаните гъби, мащерката и розмарина. Гответе, докато гъбите покафенеят и освободят влагата си.
  • Изсипете сметаната и разбъркайте, за да се смесят. Оставете соса да къкри в продължение на 5-10 минути, докато леко се сгъсти.
  • Подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте го топъл върху месо, паста или зеленчуци по избор.

Съвети

  • Изборът на разнообразни гъби ще подобри вкусовия профил на соса.
  • За по-лек сос можете да замените половината от сметаната с мляко или бульон.
  • Сосът от гъби се сервира най-добре върху пържола на скара, пилешко или свинско месо, или дори забъркан с паста. Той може да се използва и като ароматна добавка към печени картофи или като основа за кремообразна гъбена супа.
Ключови думи гъби, сосове