Нашите хапки от сладък картоф, приготвени във въздушен фритюрник, представят възхитителен обрат в класическато предястие и ще накарат вкусовите ви рецептори да поискат още! Тези малки хапки са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества благодарение на основната съставка - сладките картофи. Богати на витамини, минерали и фибри, сладките картофи са фантастичен избор за здравословна и вкусна закуска. Освен това, като използвате фритюрник, ще намалите количеството на мазнините и калориите, което прави тази рецепта по-здравословна алтернатива на традиционните пържени хапки.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 12 минути
Общо Време 27 минути
Ястие Гарнитура, Закуска, Предястие, Снак
Кухня Американска
Порции 4
Калории 220 kcal

Продукти
  

  • 500 г сладки картофи обелени и настъргани
  • 30 г универсално брашно
  • 30 г галета за предпочитане пълнозърнеста за допълнителна хранителна стойност
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 с.л. зехтин за намазване на картофите
  • Спрей за готвене за намазване на кошницата на фритюрника

Инструкции

  • Обелете сладките картофи и ги настържете с помощта на ренде или кухненски робот с приставка за настъргване. Поставете настърганите сладки картофи в чиста кухненска кърпа или тензух и изстискайте възможно най-много течност. Това ще гарантира, че картофите ще запазят формата си и ще имат хрупкава текстура.
  • В голяма купа смесете настърганите сладки картофи, универсалното брашно, галетата, чесъна на прах, лука на прах, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, докато всички съставки се разпределят равномерно и сместа се държи заедно при натискане.
  • С ръце вземете около една супена лъжица от сместа от сладки картофи и я оформете като малък цилиндър. Повтаряйте този процес, докато използвате цялата смес. Трябва да се получат около 24-28 хапки.
  • Загрейте еър фрайъра на 200°C (400°F) за около 3-5 минути. Докато загрявате, намажете леко кошницата на фритюрника със спрей за готвене, за да предотвратите залепването на картофите.
  • Поставете оформените сладки картофи на един слой в намаслената кошница на фритюрника, като внимавате да не се допират един до друг. Може да се наложи да ги приготвяте на порции, в зависимост от размера на фритюрницата.
  • Леко намажете горната част на сладките картофи със зехтин. Това ще им помогне да придобият хрупкава и златиста външна повърхност.
  • Пригответе сладките картофи в предварително загрятия еър фрайър за 6 минути. След това внимателно ги обърнете и гответе още 6 минути или докато станат хрупкави и златистокафяви.
  • Извадете сладките картофи и ги оставете леко да се охладят, преди да ги сервирате. Насладете се на тях в чист вид или ги поднесете с любимия си сос за потапяне.

Съвети

  • Не забравяйте да изстискате възможно най-много течност от настърганите сладки картофи, за да предотвратите мокри картофи.
  • Не се колебайте да експериментирате с различни подправки, за да персонализирате вкуса на вашите сладки картофи.
  • За да затоплите остатъците, поставете картофите обратно в еър фрайъра на 180°C (350°F) за 3-5 минути или докато се затоплят.
  • За безглутенова алтернатива можете да замените универсалното брашно и галетата с безглутенови продукти.
Ключови думи Еър Фрайър, сладък картоф, хапки