Хапки от Сладък Картоф в Еър Фрайър
Нашите хапки от сладък картоф, приготвени във въздушен фритюрник, представят възхитителен обрат в класическато предястие и ще накарат вкусовите ви рецептори да поискат още! Тези малки хапки са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества благодарение на основната съставка - сладките картофи. Богати на витамини, минерали и фибри, сладките картофи са фантастичен избор за здравословна и вкусна закуска. Освен това, като използвате фритюрник, ще намалите количеството на мазнините и калориите, което прави тази рецепта по-здравословна алтернатива на традиционните пържени хапки.
Продукти
- 500 г сладки картофи обелени и настъргани
- 30 г универсално брашно
- 30 г галета за предпочитане пълнозърнеста за допълнителна хранителна стойност
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. лук на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. смлян черен пипер
- 1 с.л. зехтин за намазване на картофите
- Спрей за готвене за намазване на кошницата на фритюрника
Инструкции
- Обелете сладките картофи и ги настържете с помощта на ренде или кухненски робот с приставка за настъргване. Поставете настърганите сладки картофи в чиста кухненска кърпа или тензух и изстискайте възможно най-много течност. Това ще гарантира, че картофите ще запазят формата си и ще имат хрупкава текстура.
- В голяма купа смесете настърганите сладки картофи, универсалното брашно, галетата, чесъна на прах, лука на прах, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, докато всички съставки се разпределят равномерно и сместа се държи заедно при натискане.
- С ръце вземете около една супена лъжица от сместа от сладки картофи и я оформете като малък цилиндър. Повтаряйте този процес, докато използвате цялата смес. Трябва да се получат около 24-28 хапки.
- Загрейте еър фрайъра на 200°C (400°F) за около 3-5 минути. Докато загрявате, намажете леко кошницата на фритюрника със спрей за готвене, за да предотвратите залепването на картофите.
- Поставете оформените сладки картофи на един слой в намаслената кошница на фритюрника, като внимавате да не се допират един до друг. Може да се наложи да ги приготвяте на порции, в зависимост от размера на фритюрницата.
- Леко намажете горната част на сладките картофи със зехтин. Това ще им помогне да придобият хрупкава и златиста външна повърхност.
- Пригответе сладките картофи в предварително загрятия еър фрайър за 6 минути. След това внимателно ги обърнете и гответе още 6 минути или докато станат хрупкави и златистокафяви.
- Извадете сладките картофи и ги оставете леко да се охладят, преди да ги сервирате. Насладете се на тях в чист вид или ги поднесете с любимия си сос за потапяне.
Съвети
- Не забравяйте да изстискате възможно най-много течност от настърганите сладки картофи, за да предотвратите мокри картофи.
- Не се колебайте да експериментирате с различни подправки, за да персонализирате вкуса на вашите сладки картофи.
- За да затоплите остатъците, поставете картофите обратно в еър фрайъра на 180°C (350°F) за 3-5 минути или докато се затоплят.
- За безглутенова алтернатива можете да замените универсалното брашно и галетата с безглутенови продукти.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.