Начало 5 Протеини 5 Храни Без Глутен: Кои да Изберем и Кои да Избягваме?

Храни Без Глутен: Кои да Изберем и Кои да Избягваме?

от | фев. 26, 2023 | Протеини | 0 коментари

Ако страдате от цьолиакия, безглутеновата диета е неизбежна, както и консумацията на известните безглутенови храни. Консумацията на безглутенови храни включва елиминирането на всички онези зърнени култури, които поради съдържанието си на протеини (глутенът е протеин) са потенциално вредни за чревната лигавица.

Съществуват както естествени храни без глутен, така и такива които са с „отстранен глутен“, които могат да се намерят в супермаркетите, онлайн магазините и аптеките. Като знак, че продуктът е безопасен, на опаковката ще намерите символа на зачеркнато царевично зърно.

Нека видим кои храни са подходящи за цьолиакия и кои трябва да се избягват.

Натурални храни без глутен: кои са те?

Наред с естествено безглутеновите храни, като ориза и царевицата, има и други видове храни, които попадат в категорията „специални продукти“, като хляб, пица, макаронени изделия и крекери, приготвени от деглутенизирани брашна – това са храни, специално разработени за цьолиакия, които заместват традиционните продукти.

По-долу ще намерите всички храни, които естествено не съдържат този протеин, разделени по групи храни, като се обръща специално внимание на зърнените храни, в които най-лесно се намира глутен.

 • Месо, риба, яйца, ракообразни
 • Мляко и млечни продукти (пресни и зрели сирена, кисело мляко)
 • Всички видове зеленчуци
 • Бобови растения (боб, бакла, леща, грах, соя, приготвени само от бобови растения)
 • Пресни и сушени плодове от всички видове
 • Кафе, чай, билкови чайове
 • Спиртни напитки
 • Сладкиши (мед, захар, декстроза, подсладители)
 • Мазнини (масло, свинска мас, растителни масла, маргарин)
 • Подправки и овкусители (балсамов оцет, не прясна бирена мая, черен пипер, шафран, различни подправки)

Безглутенови зърнени храни, брашна и производни:

 • Ориз
 • Царевица
 • Елда
 • Просо
 • Киноа
 • Теф

Продукти с глутен, които да избягвате.

Зърнените храни, които пряко съдържат глутен, включват:

 • Пшеница
 • Пшеница
 • Лимец
 • Ечемик
 • Овес
 • Ръж
 • Камут
 • Всички хлебни изделия като хляб, пица, бисквити, закуски, кускус, булгур, зърнени закуски и др.

Храни като инстантни каши, които могат да съдържат сгъстители, съдържащи глутен, могат да бъдат замърсени. Съветът е винаги да се проверяват съставките, за да се види дали има думите „може да съдържа следи от пшеница/глутен…„.

Внимавайте за храни като месо и риба, които са панирани, те често съдържат глутен. Същото важи и за франкфуртерите, хамбургерите, месните консерви и готовите замразени основни ястия.

Киселото мляко със следи от малц или сгъстители, сирената за мазане и обогатеното мляко могат да бъдат рискови храни.

Внимавайте и с всички замразени готови супи: те могат да се състоят и от зърнени храни, съдържащи глутен. Дехидратираните брашнени плодове трябва да бъдат изключени

Замразените, карамелизирани или захаросани плодове могат да бъдат рискови. Напитките с вкус на женшен, кафето и овесените напитки, от друга страна, трябва да се изключат напълно. Както и кафето от ечемик.

Що се отнася до спиртните напитки, бирата, произведена от ечемичен и/или пшеничен малц, трябва да се избягва напълно. Също така внимавайте за шоколадови бонбони със зърнени култури, торти, бисквити и смеси за торти с неподходящи брашна.

Натуралните дрожди, майчината мая, закваската също трябва да бъдат напълно изключени от вашата диета.

Безглутенови храни: мода или необходимост?

Безглутеновата диета е единствената терапевтична алтернатива за всички, които страдат от цьолиакия, въпреки че напоследък все повече хора, въпреки че не страдат от тази алергия, все пак се насочват към „безглутенови“ продукти, защото се смятат за „по-леки“, по-малко калорични или защото съществува убеждението, че глутенът е вреден. Накратко, на тези продукти се гледа като на храни, които могат да помогнат на всеки човек.

Има дори такива, които твърдят без научно доказателство, че те могат да повишат спортните постижения на спортистите: отчасти защото думата „без“ в контекста на храните винаги привлича средния потребител (без мазнини, без палмово масло, без глутен и т.н.). Въпреки това, ако сравним хранителните таблици на безглутенова храна и такава с глутен, ще видим суровата и тъжна реалност!

В таблицата се виждат броматологичните разлики на две храни: вляво се намира класическият хляб с глутен, а вдясно – безглутеновият.

 на 100 гС ГлутенБез Глутен
Калории458430
Протеини7.2 г18 г
Въглехидрати75г69 г
Липиди1.70 г18 г

 

Забелязвате ли колко много са липидите в безглутеновия хляб? Тъй като „специалните храни“ са лишени от този важен белтък, който им помага да действат като „лепило“, са обогатени с много други макронутриенти като мазнини, захари, добавки и подсладители, именно за да станат по-компактни и вкусни. Ето защо липидите в безглутеновите продукти възлизат на около 18 г на 100 г от продукта.

Ето защо е препоръчително винаги да избирате храни, които естествено не съдържат глутен, като например всички онези псевдозърнени култури, които сега все повече се преоткриват, например: киноа, сорго, теф, елда, амарант и т.н.

Освен това за тези, които не са целиаци, изключването на глутена не е разумен избор, защото съществува риск от развитие на сериозна цьолиакия, тъй като организмът не може да свикне да го усвоява.

Често Запитвани Въпроси

Кои са някои безглутенови храни?

Безглутеновите храни включват плодове, зеленчуци, месо, птици, риба, яйца, млечни продукти, боб, ядки, семена и безглутенови зърнени храни като ориз, киноа и царевица.

Как да разбера дали дадена храна е безглутенова?

Търсете храни, които са обозначени като „безглутенови“ или „сертифицирани като безглутенови“. Можете също така да проверите списъка на съставките за наличие на глутен-съдържащи съставки като пшеница, ечемик и ръж.

Мога ли да ям хляб и тестени изделия, ако спазвам безглутенова диета?

Да, има много варианти на безглутенов хляб и макаронени изделия, направени от безглутенови зърна като ориз, царевица и киноа.

По-здравословни ли са безглутеновите храни от тези, които съдържат глутен?

Не е задължително. Безглутеновите храни могат да бъдат също толкова здравословни или нездравословни, колкото и храните, които съдържат глутен. Важно е да се избират цели, богати на хранителни вещества храни и да се избягват силно преработени безглутенови продукти.

Има ли някакви потенциални рискове, свързани с безглутеновата диета?

Да, безглутеновата диета може да бъде бедна на някои хранителни вещества като фибри, желязо и витамини от група В. Важно е да работите с доставчик на здравни услуги или регистриран диетолог, за да сте сигурни, че отговаряте на нуждите си от хранителни вещества при безглутенова диета.