Начало 5 Диети 5 Ябълков Оцет: Помага ли При Отслабване и Как се Пие?

Ябълков Оцет: Помага ли При Отслабване и Как се Пие?

от | фев. 11, 2023 | Диети | 0 коментари

Ябълковият оцет е хранителен продукт, произведен от ябълков сайдер. Суровината е ябълката, от която се приготвя течност, към която се добавят подбрани бактерии, за да предизвикат ферментация на съдържащите се в нея захари.

Освен че подправя и консервира храната, често чуваме, че ябълковият оцет може да помогне на хората да отслабнат. Наистина ли е така? Разберете дали и как да консумирате ябълков оцет, за да отслабнете.

Ябълков оцет за отслабване: помага ли наистина?

Уви, не съществува вълшебна храна или хранителен продукт, който може да ви накара да отслабнете без усилия, още по-малко пък ябълков оцет! Загубата на тегло е свързана с калорийния дефицит, който се постига чрез консумиране на по-малко калории, отколкото е необходимо за поддържане на стабилно телесно тегло.

Въпреки че ябълковият оцет не е еликсир за отслабване, ако го харесвате, можете да го използвате като подправка, за да намалите калориите (21 kcal/100 g), в сравнение с използването само на зехтин (99 kcal/100 g).

Изследвани са някои ползи от приема на ябълков оцет за отслабване, но механизмите все още не са ясни. Проучванията се отнасят до оцетната киселина, която се съдържа във всички видове оцет. Тази киселина може да забави изпразването на стомаха, като предизвиква по-голямо усещане за ситост. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания, за да се направят категорични заключения.

Едно нещо е сигурно – ябълковият оцет, приеман самостоятелно, не води до отслабване.

В допълнение към съдържанието на оцетна киселина ябълковият оцет съдържа множество биоактивни антиоксидантни компоненти (галова киселина, кафеена киселина, катехини), чието разнообразие зависи от сорта на ябълките. Те са отговорни за естествени свойства, включително: антитусивно, антиинфекциозно и антисептично.

Загуба на тегло може да се постигне с всяка диета за отслабване (нискокалорична), но имайте предвид, че има много фактори, които трябва да се вземат предвид, за да постигнете качествено отслабване, винаги се доверявайте на експерт по хранене и избягвайте да се справяте сами.

ябълков оцет в стъклено шише до разпиляни зелени ябълки

Ябълков оцет за отслабване – как се пие?

Няма определено количество ябълков оцет, което да се пие на ден, за да отслабнете, тъй като консумацията на този хранителен продукт сама по себе си няма да ви накара да свалите килограми или да подобрите състава на тялото си.

Препоръчителното дневно количество е около 1-2 чаени лъжички, които да се използват като подправка и да не се пият на гладно. Според последните проучвания тези дози биха могли да имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора, благодарение на съдържащите се фибри и фитокомплекси.

За да отслабнете, е необходимо да спазвате нискокалоричен хранителен режим, постепенно и без драстични диети. Няма категории храни, които да се изключват, а по-скоро да се ограничават или, напротив, да се предпочитат.

Ясно е, че с него не трябва да се злоупотребява, както и с всички останали подправки, тъй като прекомерните количества могат да причинят увреждане на храносмилателния тракт и да повредят зъбния емайл.

ябълков оцет в салата за отслабване

Колко време отнема отслабването с ябълков оцет?

Не е възможно да отслабнете, като консумирате ябълков оцет и не променяте калорийния си прием.

Чрез определяне на калориен дефицит, който да предизвика контролирана седмична загуба на тегло, необходимото време е променливо и зависи от началните условия (начално тегло, основен метаболизъм, ниво на стрес и т.н.). Винаги е най-добре да се консултирате със специалист по хранене, за да избегнете хранителни дефицити и да постигнете целта си по здравословен и устойчив начин в дългосрочен план.

Обикновено се препоръчва да сваляте по 0,5-1% от телесното си тегло на седмица. Ако тежите 80 кг, ще свалите 400-800 г на седмица, а ако тежите 60 кг – 300-600 г.

В заключение, ако ви харесва ароматът на ябълковия оцет, има основание да го включите като подправка в ежедневната си диета, но не очаквайте чудеса!

Често Запитвани Въпроси

Помага ли ябълковият оцет за намаляване на теглото?

Проучванията за влиянието на ябълковия оцет върху отслабването са ограничени, но някои изследвания показват, че той може да има известна полза. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърди ефикасността му, и той не се смята за магическо решение за отслабване.

Колко ябълков оцет трябва да консумирам за отслабване?

Количеството на ябълковия оцет, препоръчвано за отслабване, варира, но обикновено се препоръчва да се консумират 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден, смесени с вода или добавени към храната. Важно е да се отбележи, че консумацията на твърде много ябълков оцет може да има вредни последици, затова винаги е добре да се консултирате с медицински специалист, преди да правите промени в диетата си.

Мога ли да пия ябълков оцет в чист вид или трябва да го разреждам?

Ябълковият оцет обикновено се разрежда с вода или друга течност, преди да се консумира, тъй като неразреденият оцет може да бъде агресивен за гърлото и да увреди зъбния емайл. Обикновено се препоръчва да се смесят 1-2 супени лъжици (15-30 мл) ябълков оцет с 8 унции (240 мл) вода.

Безопасно ли е да се консумира ябълков оцет всеки ден за отслабване?

Консумацията на ябълков оцет всеки ден за отслабване обикновено се счита за безопасна, но прекомерната консумация може да има вредни ефекти, като например увреждане на гърлото и зъбния емайл. Също така е важно да се знае за потенциалните лекарствени взаимодействия, тъй като ябълковият оцет може да взаимодейства с някои лекарства. Консултирайте се със здравен специалист, преди да го добавите към ежедневието си.

Какви са възможните странични ефекти от консумацията на твърде много ябълков оцет?

Някои от възможните странични ефекти от консумацията на твърде много ябълков оцет включват:

  • Дразнене и изгаряне на гърлото
  • Увреждане на зъбния емайл
  • Ниски нива на калий
  • Загуба на костна плътност
  • Взаимодействие с някои лекарства.