Италиански Доматен Сос за Пица
Разгърнете автентичния вкус на Италия в кухнята си с нашия домашен сос за пица. Тази основна подправка, пълна с богати домати и ароматни билки, е сърцето на всяка отлична пица. Намажете с него основата за пица, за да получите пикантно, солено благо, което ще направи домашните ви пици вкусни, сякаш са излезли направо от традиционна италианска пицария.
Продукти
- 1 кутия 400 г смачкани домати
- 2 скилидки чесън смлян
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сушен риган
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук малка глава нарязана на ситно
Инструкции
- Загрейте зехтина в тенджера на средна температура. Добавете лука и чесъна и ги задушете, докато лукът стане прозрачен.
- В тенджерата се добавят натрошените домати, след това захарта, солта, пиперът и риганът.
- Намалете температурата на котлона до минимум и оставете соса да къкри за около 15-20 минути или докато се сгъсти до желаната от вас консистенция.
- Опитайте соса и коригирайте подправките, ако е необходимо.
- Оставете соса да изстине, преди да го използвате върху пицата. Остатъците от соса можете да съхранявате в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
Съвети
Най-добри храни, които да поднесете със соса за пица: Пица, разбира се!
- Като сос за потапяне на тестени пръчици или пръчици със сирене
- За намазване на сандвич
- Като основа за ястия с паста
- Използва се в пълнени чушки или други подобни рецепти.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.