Жълт Къри Сос

от | сеп. 4, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос от жълто къри тайланд
Придайте на домашната си кухня тайландски привкус с нашия лесен за приготвяне жълт къри сос. Тази рецепта съчетава успокояващ кокосов крем с деликатна смес от билки и подправки, завършвайки със сос, който ще накара кухнята ви да се почувства като оживен тайландски пазар за улична храна.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Тайландска
Порции 4
Калории 200 kcal

Продукти
  

  • 2 с.л. растително масло
  • 1 глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън обелени и смачкани
  • 2 см джинджифил обелен и нарязан на ситно
  • 3 с. л. жълта къри паста
  • 400 мл кокосово мляко
  • 1 с. л. рибен сос
  • 1 с.л. палмова захар или кафява захар
  • 1 с.л. паста от тамаринд
  • сол на вкус

Инструкции

  • Загрейте олиото в тиган на средна температура. Добавете лука, чесъна и джинджифила и ги задушете, докато омекнат и станат ароматни.
  • Разбъркайте жълтата къри паста и гответе още минута, докато се смеси добре и стане ароматна.
  • Налейте кокосовото мляко, след което добавете рибния сос, палмовата захар и пастата от тамаринд. Разбъркайте добре, за да се смесят.
  • Намалете температурата и оставете да къкри леко за 15-20 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.
  • Подправете със сол на вкус и сервирайте.

Съвети

  • За по-комплексен вкус можете да добавите малко листа от кафир лайм или лимонова трева към соса, докато къкри.
  • Жълтата къри паста се предлага в азиатските супермаркети, но ако се чувствате авантюристично настроени, можете да си направите собствена у дома.
  • Жълтият къри сос се съчетава чудесно с пилешко месо, тофу или зеленчукови пържени ястия. Той може да се използва и като основа за вкусни супи или като сос за потапяне на пролетни рулца и други предястия.
Ключови думи къри, сосове