Начало 5 Напитки 5 Полезно ли е кафето?

Полезно ли е кафето?

от | ное. 28, 2022 | Напитки | 0 коментари

До какво заключение стигат учените относно  кофеина?

Експертната група за ориентиране по отношение на напитките, създадена, за да даде препоръки за ползите и рисковете от различни категории напитки, установява, че чаят и кафето – за предпочитане без сметана или подсладител – са на второ място сред най-здравословните напитки, отстъпвайки само пред водата.

Кафе и хепатит Ц

Всъщност проучванията показват много потенциални ползи от консумацията на кафе. За заразените с хепатит С например пиенето на кафе може да намали увреждането на ДНК, да увеличи изчистването на заразените с вируса клетки и да забави процеса на образуване на белези, което може да помогне да се обясни очевидната роля на кафето за намаляване на риска от прогресиране на чернодробното заболяване (1).

Кафе и Паркинсон

Изглежда, че консумацията му е свързана с около една трета по-нисък риск. Ключовата съставка изглежда е кофеинът, тъй като чаят също изглежда защитен, а безкофеиновото кафе – не. А за лечението на Паркинсон? Даването на пациенти с Паркинсон на кофеин, еквивалентен на две

Преди се смяташе, че кофеинът може да увеличи риска от предсърдно мъждене и нередовен сърдечен ритъм, но проучванията разсеяха този мит. Нещо повече, „ниските дози“ кофеин, определяни като пиене на по-малко от около шест чаши кафе дневно, може дори да имат защитен ефект върху сърдечния ритъм.

Изследователи от Харвардския университет установиха, че при хората, които пият две или повече чаши кафе дневно, рискът от самоубийство изглежда е само наполовина по-малък в сравнение с хората, които не пият кафе, а проучване на

Kaiser Permanente установи, че при хората, които пият повече от шест чаши дневно, вероятността да се самоубият е с 80 % по-малка, въпреки че пиенето на осем или повече чаши дневно се свързва с повишен риск от самоубийство.

Кафето обаче не е за всеки. Хората с глаукома, епилепсия и гастроезофагеална рефлуксна болест хубаво да избягват кофеиновото кафе.

Увеличава ли кофеина риска от преждевременна смърт?

Проучването на диетата и здравето на Националния институт по здравеопазване и АААРП, най-голямото досега проспективно проучване на диетата и здравето, установява, че хората, които пият шест или повече чаши кафе на ден, имат с 10 до 15 % по-ниска смъртност поради по-малък брой смъртни случаи от сърдечни заболявания, респираторни заболявания, инсулт, наранявания, злополуки, диабет и инфекции.

Когато обаче проучването разглеждало хора на 55 години и по-млади, бил установен

обратният ефект: Установено е, че пиенето на повече от шест чаши кафе дневно увеличава риска от смърт.

Изводът, който се основава на всички най-добри проучвания до момента, е, че консумацията на кафе наистина може да бъде свързана с намаляване на смъртността, от порядъка на 3% по-нисък риск от преждевременна смърт за всяка чаша кафе, консумирана дневно.