Начало 5 Храни - Общи 5 Какво Представляват Протеиновите Барове и Какви Видове Има?

Какво Представляват Протеиновите Барове и Какви Видове Има?

от | дек. 3, 2022 | Храни - Общи, Протеини | 0 коментари

Протеиновите барове се смятат от мнозина за незаменим другар, особено след спортна сесия. Но за какво са полезни те? Този въпрос често се задава от хора, които искат да ги включат в диетата си, но не знаят как да го направят и какви са ефектите им.

Протеиновите барове осигуряват балансирано количество въглехидрати и липиди. Въпреки че предлагат основни функции, можем да кажем, че са пуснати на пазара, за да задоволят друга нужда – да предоставят продукт с единична доза, джобен размер и лесен за пренасяне, за да се консумира, където и да сте.

Важно

 • Протеиновите барове са резервоар с хранителни вещества, които се консумират извън основните хранения, за да се поддържат мускулите във форма, без да се внасят твърде много мазнини и въглехидрати в организма.
 • Освен по търговски причини, тези продукти са създадени, за да осигурят здравословни хранителни вещества, за разлика от много други закуски.
 • Не всички зърнени барове отговарят на високите стандарти за качество. Освен това, за да бъдат по-продаваеми, много от протеиновите барове са натъпкани със захари.

Какви протеинови барове има?

На пазара има различни видове протеинови барове, но преди да ги разгледаме подробно, нека ги разделим на две големи категории: с ниско и вариращо съдържание на въглехидрати

 

 • Протеиново барче без лактоза: Тези, които имат непоносимост към лактоза или алергия към нея и поради това страдат от стомашно-чревни разстройства, причинени от млечната захар, могат да изберат да си купят този вид барче.
 • Безглутенов бар на протеинова основа: Целиаците, т.е. хората с непоносимост към глутен, не могат да консумират всички храни, съдържащи глиодин или аглутинин – протеин, съдържащ се в лимеца, ечемика, пшеницата, камута и ръжта.
 • Протеинов бар без въглехидрати: Тези протеинови добавки не съдържат въглехидрати, за да могат да се използват в рамките на нискокалорична диета.
 • Органичен протеинов бар: Тенденцията за органични и екологични продукти се разпространява и в протеиновите добавки. Това са закуски на базата на органични и естествени съставки, без химически компоненти.
 • Протеинови барчета с креатин: Културистите и спортистите обикновено ги използват в периоди, когато са подложени на особено натоварващи тренировки.
 • Протеинова закуска, богата на незаменими аминокиселини: Значението на незаменимите аминокиселини е добре известно, а още повече за спортистите.
 • Протеинова закуска на соева основа: Соята има стимулиращи свойства за хормоните на щитовидната жлеза, за които е известно, че могат да ускорят базовия метаболизъм и по този начин да подпомогнат загубата на тегло.
 • Протеинов бар на фъстъчена база: Фъстъците техбически са зеленчуци с високи енергийни свойства, характеризиращ се с високо съдържание на протеини.

Важни съвети за правилно консумиране на протеинови барове

Както видяхте, на пазара има много протеинови барове. В този раздел ще споделим отговори на различни въпроси за това как и кога да хапвате протеинови барове. Следващите съвети ще ви помогнат да ги изберете като перфектна ежедневна храна.

Какво са протеиновите барове?

Протеиновите барове са хранителни добавки, които са с високо съдържание на протеин (поне 20 грама), често добавени със специфични свободни аминокиселини (като т.нар. аминокиселини с разклонена верига), минерални соли и витамини (особено тези от група В).

Някои съвети за това какво да търсите в протеиновия бар са:

 

 • Добро количество протеини, 35-50% (тъй като тяхното присъствие ще бъде заменено от въглехидрати или мазнини).
 • Ниско съдържание на захари, често заменени с полиоли или захарни алкохоли.
 • Мастни киселини, получени от черен шоколад, а не от масло
 • Калории в зависимост от нуждите ви, например от теглото (има барове, които варират от 25 до 80 грама).

Кога трябва да се консумират протеинови барове?

Протеиновите барове все още са преработени продукти, които, колкото и да са удобни и здравословни, винаги трябва да бъдат на второ място след пресните храни.

Като цяло е за предпочитане да ги използвате главно заради удобството им:

 

 1. Като лека закуска: Когато отсъстваме от дома си по работа или по задачи и не разполагаме с достатъчно време за пълноценно хранене, винаги е добре да имаме под ръка барче.
 2. Спортуване: Въпреки че са по-слабо смилаеми от напитката или гела, енергийните блокчета могат да се консумират свободно както преди, така и по време на спорт. За да се подпомогне възстановяването обаче, е много важно те да се приемат веднага след тренировка.
 3. Когато пътувате: Когато пътувате, е добре да опаковате няколко бара в куфара си.
 4. Вкъщи: Съхраняването на няколко блокчета в хладилника може да бъде полезно, особено за успокояване на внезапни пристъпи на глад. Баровете с ядки са засищащи.

Какви са предимствата на протеиновите барове?

Потребността на спортистите от протеини обикновено е над средната. Всъщност най-често протеиновите закуски се използват след тренировка, за да се възстановят енергийните запаси на организма. Затова основното предимство на тези продукти е, че са джобни, малки и лесни за консумация в нужната доза.

Но не всички закуски са еднакви. Както видяхме, трябва да изберете този с добро качество на съставките. Снак баровете могат да се приемат във всяка ситуация, но трябва да ги избирате разумно.

Ако се стремите към дефиниране на мускулите или ако трябва да отслабнете, трябва да избягвате някои добавки, особено тези, които са по-калорични.

Помагат ли протеиновите барове за увеличаване на мускулната маса?

Съществуват доказателства, че консумацията на протеинови барове може да стимулира растежа на мускулите, както и тренировките с тежести.

В проучване, публикувано в Nutrition Journal през 2004 г., участниците, които ежедневно са яли протеинови барове и са участвали в силови тренировки в продължение на девет седмици, са натрупали повече мускулна маса в сравнение с тези, които не са яли.

Ползите са открити както при хората, които са яли соеви барове, така и при тези, които са яли суроватка. Най-доброто време за прием на протеини е около 30-40 минути след края на тренировката, когато те се усвояват най-ефективно от организма.

Може ли протеиновото барче да замести хранене?

Повечето специалисти по хранене са съгласни, че енергийните барове не могат да заместят обяда или вечерята.

Това е така, защото, въпреки че може да съдържат балансирани съставки, те никога не могат да се конкурират с богатството на хранителни вещества и качеството на едно правилно хранене, основано на здравословни храни.

Ако закуските се консумират от време на време, при редки обстоятелства, консумацията им не е проблем. Въпреки това винаги е препоръчително да проверявате хранителните стойности на етикета на продукта.

Защо протеиновите барове се препоръчват за отслабване?

В някои случаи протеиновите барове могат да се използват за намаляване на теглото. На първо място, те значително ограничават приема на захари и, както видяхме, в някои случаи дори на въглехидрати.

Второ, благодарение на протеиновите закуски е възможно да се приемат по-малко калории, а тялото да изгаря много повече.

Разбира се, само закуските не са достатъчни, затова е необходимо да се спазва пълноценна диета под ръководството на диетолог или медицински специалист. Освен това добрата физическа активност може да помогне на тялото ви.

Кои са най-здравословните протеинови барове?

За да разпознаем качествен протеинов бар, трябва да се уверим, че съставките са добре балансирани. Това което веднага трябва да ви направи впечатление, е съдържанието на протеини, тъй като някои сортове имат много ниско съдържание на протеини, а други – повече от 60%.

Правилният баланс на съставките го превръща в качествен бар. В допълнение към протеините са посочени и общите въглехидрати. Необходимо е обаче да се провери какъв вид въглехидрати се съдържат в бара, тъй като те често се разделят на захари и полиоли. След белтъчините и въглехидратите се нареждат мазнините, които обикновено са с особено ниско съдържание, за да се продават като „диетичен продукт“.

Могат ли хората с диабет да консумират протеинови барове?

Дали диабетикът може да яде протеинови барове зависи от състава на бара. На пазара има различни видове продукти, които могат да бъдат подходящи за диабетици.

Започнете да четете внимателно етикета с хранителните стойности и след това предпочитайте барове с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на въглехидрати и съдържащи полиоли като подсладители.

Заключение

Протеиновите барове несъмнено са полезен помощник за всички, които имат нужда да допълнят диетата си с протеини и не могат да го направят в ежедневното си хранене.

Счита се, че консумацията на протеинови добавки няма противопоказания. Това твърдение обаче е валидно само ако се консумират за период от време, не по-дълъг от 6-8 седмици. Те са полезни и за спортисти по време на периоди на повишено физическо натоварване.

Често Запитвани Въпроси

Какво представляват протеиновите барове?

Протеиновите блокчета са вид храна, която е предназначена да осигури удобен и преносим източник на протеини. Обикновено те съдържат смес от протеини, въглехидрати и мазнини.

Полезни ли са протеиновите барове за вас?

Протеиновите барове могат да бъдат здравословна закуска, ако са направени от висококачествени съставки и са с ниско съдържание на добавени захари. Не всички протеинови барове обаче са еднакви, затова е важно да четете етикета и да избирате разумно.

Кога трябва да ядете протеиново барче?

Протеиновите барове могат да се консумират по всяко време на деня, но често се използват като закуска след тренировка, за да подпомогнат възстановяването и растежа на мускулите. Те могат да бъдат и удобна закуска в движение между храненията.

Колко протеин трябва да има в протеиновия бар?

Количеството протеин в протеиновия бар може да варира, но обикновено се препоръчва барът да съдържа поне 10-15 грама протеин на порция.

Могат ли протеиновите барове да ви помогнат да отслабнете?

Протеиновите барчета могат да бъдат полезна част от плана за отслабване, тъй като могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълъг период от време и да предотвратят преяждане. Въпреки това не трябва да се разчита на тях като на единствено средство за отслабване.

Всички протеинови барове ли са без глутен?

Не всички протеинови барове са безглутенови, затова е важно да четете етикета, ако имате непоносимост или чувствителност към глутен.

Могат ли протеиновите барове да заместят едно хранене?

Протеиновите барове могат да бъдат удобен вариант за заместване на хранене, ако са с високо съдържание на протеини и съдържат балансирано количество въглехидрати и здравословни мазнини. Като цяло обаче не се препоръчва да замествате всички хранения с протеинови барчета, тъй като те може да не осигуряват всички необходими хранителни вещества, които би осигурило едно балансирано хранене.