Хрупкави Панирани Калмари в Еър Фрайър
Този бърз метод на готвене на каламари не само намалява количеството на олиото и бъркотията, но също така запазва хранителните вещества и полезните свойства на съставките.Калмарите, известни още като калмари, са морски дарове, пълни с важни хранителни вещества. Той е отличен източник на белтъчини, витамин В12 и селен, които играят жизненоважна роля за поддържането на здрава нервна система, за поддържането на имунната функция и за цялостното благосъстояние. С помощта на еър фрайър можем да намалим до минимум количеството на използваното олио в процеса на готвене, което ви позволява да се насладите на вкус и да извлечете ползи за здравето без допълнителни калории.Приятно готвене и да ви е сладко!
Продукти
- 500 г калмари почистени, с отделени тръби и пипала, нарязани на колелца с дължина 1 см
- 100 г универсално брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 яйца разбити
- 150 г панировъчни трохи
- 30 мл зехтин за напръскване или намазване с четка
- 1 лимон нарязан на клинове, за сервиране
- 30 мл майонеза за потапяне, по желание
- 30 ml сос маринара за потапяне, по избор
Инструкции
- Загрейте въздушния фритюрник на 200°C (400°F).
- В плитък съд смесете универсалното брашно, солта, черния пипер, чесъна на прах и червения пипер. Разбъркайте добре, за да се получи подправена смес от брашно.
- В отделен плитък съд разбийте двете големи яйца, докато се смесят добре.
- Поставете панировката в трети плитък съд.
- Потопете всеки пръстен и пипало на калмари първо в подправената смес от брашно, като изтръскате излишното количество. След това ги потопете в разбитите яйца, като се уверите, че са напълно покрити. Накрая ги оваляйте в панировката, като натискате внимателно, за да се получи равномерно покритие.
- Леко напръскайте или намажете панираните калмари със зехтин, за да се получи по-хрупкава текстура.
- Поставете панираните калмари на един слой в кошницата на еър фрайъра, като внимавате да не ги претъпчете. Може да се наложи да приготвяте калмарите на порции, в зависимост от размера на фрайъра.
- Гответе калмарите в продължение на 10 минути, като ги обръщате по средата, за да се получи равномерно зачервяване. Когато са готови, калмарите трябва да са златистокафяви и хрупкави.
- След като са готови, внимателно извадете калмарите от кошницата на еър фрайъра и ги прехвърлете в чиния за сервиране.
- Сервирайте калмарите горещи с лимонови резенчета за изстискване и сосове за потапяне по избор, например майонеза или сос маринара.
Съвети
- Не забравяйте да подсушите калмарите с хартиена кърпа, преди да ги изгребете, за да се гарантира, че обвивката от брашно и галета е добре прилепнала.
- Ако предпочитате по-пикантни калмари, добавете щипка лют червен пипер или чили на прах към подправената смес от брашно.
- За безглутенова алтернатива заменете универсалното брашно със смес от безглутеново брашно и използвайте безглутенова панировка panko.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.