Хрупкави Панирани Калмари в Еър Фрайър

от | апр. 27, 2023 | Рецепти за Еър Фрайър, Рецепти за Мултикукър | 0 коментари

Рецепта за хрупкави каламари в еър фрайър
Този бърз метод на готвене на каламари не само намалява количеството на олиото и бъркотията, но също така запазва хранителните вещества и полезните свойства на съставките.
Калмарите, известни още като калмари, са морски дарове, пълни с важни хранителни вещества. Той е отличен източник на белтъчини, витамин В12 и селен, които играят жизненоважна роля за поддържането на здрава нервна система, за поддържането на имунната функция и за цялостното благосъстояние. С помощта на еър фрайър можем да намалим до минимум количеството на използваното олио в процеса на готвене, което ви позволява да се насладите на вкус и да извлечете ползи за здравето без допълнителни калории.
Приятно готвене и да ви е сладко!
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Основно Ястие, Предястие
Кухня Средиземноморска
Порции 4
Калории 150 kcal

Продукти
  

  • 500 г калмари почистени, с отделени тръби и пипала, нарязани на колелца с дължина 1 см
  • 100 г универсално брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 яйца разбити
  • 150 г панировъчни трохи
  • 30 мл зехтин за напръскване или намазване с четка
  • 1 лимон нарязан на клинове, за сервиране
  • 30 мл майонеза за потапяне, по желание
  • 30 ml сос маринара за потапяне, по избор

Инструкции

  • Загрейте въздушния фритюрник на 200°C (400°F).
  • В плитък съд смесете универсалното брашно, солта, черния пипер, чесъна на прах и червения пипер. Разбъркайте добре, за да се получи подправена смес от брашно.
  • В отделен плитък съд разбийте двете големи яйца, докато се смесят добре.
  • Поставете панировката в трети плитък съд.
  • Потопете всеки пръстен и пипало на калмари първо в подправената смес от брашно, като изтръскате излишното количество. След това ги потопете в разбитите яйца, като се уверите, че са напълно покрити. Накрая ги оваляйте в панировката, като натискате внимателно, за да се получи равномерно покритие.
  • Леко напръскайте или намажете панираните калмари със зехтин, за да се получи по-хрупкава текстура.
  • Поставете панираните калмари на един слой в кошницата на еър фрайъра, като внимавате да не ги претъпчете. Може да се наложи да приготвяте калмарите на порции, в зависимост от размера на фрайъра.
  • Гответе калмарите в продължение на 10 минути, като ги обръщате по средата, за да се получи равномерно зачервяване. Когато са готови, калмарите трябва да са златистокафяви и хрупкави.
  • След като са готови, внимателно извадете калмарите от кошницата на еър фрайъра и ги прехвърлете в чиния за сервиране.
  • Сервирайте калмарите горещи с лимонови резенчета за изстискване и сосове за потапяне по избор, например майонеза или сос маринара.

Съвети

  • Не забравяйте да подсушите калмарите с хартиена кърпа, преди да ги изгребете, за да се гарантира, че обвивката от брашно и галета е добре прилепнала.
  • Ако предпочитате по-пикантни калмари, добавете щипка лют червен пипер или чили на прах към подправената смес от брашно.
  • За безглутенова алтернатива заменете универсалното брашно със смес от безглутеново брашно и използвайте безглутенова панировка panko.
Ключови думи Еър Фрайър, каламари