Начало 5 Витамини и минерали 5 Калций за Отслабване? Ползи и Съвети

Калций за Отслабване? Ползи и Съвети

от | фев. 5, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Калций: ползи

 • Калцият е известен с приноса си за здравето на костите. Той може също така да спомогне за поддържане на редовен сърдечен ритъм и да допринесе за мускулната функция;
 • Помага за възстановяването на крехките кости, като подпомага растежа и поддържането им;
  Действието на минералите фосфор, калий и магнезий може да се повлияе от адекватното ниво на калций в организма;
 • Неприятните симптоми, които са често срещани при ПМС, могат да бъдат облекчени, ако приемете диета, богата на калций;
 • Според проучване, публикувано през 2007 г., комбинацията от калций и витамин Д може да помогне за предотвратяване на рака на гърдата при жени в предменопауза.
трениращ мъж, който прави кардио за да отслабне по-ефективно с калций

Помага ли Калцият при отслабване?

Въпреки че калцият помага за намаляване на теглото, за да се постигне отслабване, е необходимо да се спазва здравословна и нискокалорична диета, както и да се правят редовно физически упражнения.

Според проучванията консумирането на три храни дневно с ниско съдържание на мазнини и богати на калций, като например кисело мляко, може да допринесе за намаляване на теглото. Калцият също се посочва като един от съюзниците за поддържане на теглото.

Освен това тази хранителна съставка има малък термогенен ефект, т.е. повишава телесната температура, което ускорява метаболизма и кара тялото да изгаря повече мазнини, като по този начин допринася за загубата на тегло.

Дали обаче калцият наистина води до директно отслабване или загубата на тегло е резултат от нискокалорична диета?

Според проучвания, проведени в Университета на Тенеси в САЩ, наличието на калций спомага за премахването на мазнините от мастните клетки.

В това проучване хората, които приемат 1100 mg калций дневно, губят 22% повече тегло и 61% повече телесни мазнини в сравнение с групата, която само намалява приема на калории.

Все още обаче са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди дали калцият наистина води до намаляване на теглото. Но тъй като калцият е от съществено значение за организма, е необходимо всеки ден да се консумират храни, богати на този минерал.

Бременните и кърмачките не трябва да приемат допълнително калций. Въпреки това жените в постменопауза са по-изложени на калциев дефицит.

Освен това хората с непоносимост към лактоза или веганите трябва да следят нивата на калций в организма си, за да не изпаднат в дефицит на калций.

Освен това е важно да се поддържат адекватни нива на витамин Д, тъй като недостигът на този витамин се отразява негативно на функциите, които калцият изпълнява в организма.

Не е препоръчително да приемате повече от 500 милиграма калций наведнъж, затова е важно да приемате този минерал през целия ден.

Освен това често е необходимо да се добавят магнезий и витамин Д, за да може калцият да изпълнява правилно функциите си в организма.

Различни храни богати на калций снимани върхъ черна маса

Храни, богати на калций

Изследователите твърдят, че повечето възрастни не консумират минималното необходимо количество калций на ден. Диетата може и да е от съществено значение за отслабването, но е важно здравето да е приоритет.

Затова се опитайте да консумирате повече храни, които са източници на калций, като например:

 • сирене
 • кисело мляко
 • броколи
 • кейл
 • обогатени зърнени храни
 • сокове
 • соеви продукти.

Колко калций се съдържат в храните?

Порция хранаКоличество калций
Броколи, варени (100г)55 мг
Броколи, сурови (100г)107 мг
Сурово зеле (100г)208 мг
Варено зеле (100г)236 мг
Сардини (100г)
382 мг
Пълномаслено мляко (200 мл)238 мг
 Обезмаслено мляко (200 мл)250 мг
 Пълномаслено кисело мляко (100г)238 мг
 Сирене чедър (100г)721 мг
 Тофу (100г)350

 Съвети за калций

 • Винаги давайте предимство на приема на калций с храната, тъй като той често е по-безопасен от хранителните добавки;
 • Важно е да четете етикетите на хранителните продукти, тъй като чрез изчисляване на милиграмите калций, съдържащи се в храната, ще можете да разберете какви количества да консумирате дневно;
 • Излагането на слънце е най-добрият начин да обогатите организма си с витамин Д, така че излагането на слънце за поне 15 минути на ден ще помогне на организма ви да използва по-добре приетия калций.
 • За да се предпазите от рак на кожата, избягвайте да се излагате на слънце в най-горещите часове на деня, т.е. между 10 и 16 ч.