Картофена салата

от | ное. 26, 2023 | Салати | 0 коментари

Картофената салата е класическо ястие, обичано по цял свят, известно със своята универсалност и лекотата, с която може да се персонализира. Произхождаща от европейската кухня, тя се е превърнала в основна част от пикниците, барбекютата и семейните събирания. Независимо дали се сервира топла или студена, нейният успокояващ вкус я е направил любима в различни култури.
няма оценка
Приготвяне 30 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 50 минути
Ястие Салата
Кухня Източно Европейска
Порции 2
Калории 143 kcal

Продукти
  

  • 1 кг Картофи за предпочитане восъчен сорт, като юкон голд или червени картофи
  • 150 мл Майонеза
  • 100 мл Заквасена сметана
  • 2 с.л Дижонска горчица
  • 15 гр Пресен копър нарязан на ситно
  • 50 гр Пролетен лук нарязани на тънки филийки
  • 100 гр Целина нарязани на ситно
  • 70 гр Кисели краставички нарязани (по избор)
  • 4 бр Яйца твърдо сварени и нарязани
  • 1 с.л сол
  • 1 с.л Черен пипер
  • 1 ч.л Паприка
  • 2 с.л Лимонов сок

Инструкции

  • Стъпка 1: Сварете картофите
  • Измийте добре картофите и ги нарежете на еднакви парчета.
  • Поставете ги в голяма тенджера и ги покрийте със студена вода. Добавете щипка сол.
  • Оставете да заври и варете на слаб огън, докато картофите омекнат с вилица, около 15-20 минути.
  • Отцедете ги и ги оставете да се охладят.
  • Стъпка 2: Приготвяне на дресинга
  • В купа смесете майонезата, заквасената сметана, дижонската горчица и лимоновия сок.
  • Добавете сол, черен пипер и щипка червен пипер. Разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Стъпка 3: Сглобяване на салатата
  • В голяма купа смесете охладените картофи, твърдо сварените яйца, пролетния лук, целината и киселите краставички.
  • Изсипете дресинга върху картофената смес и внимателно разбъркайте, за да се покрие равномерно.
  • Стъпка 4: Гарнирайте и охладете
  • Поръсете нарязания копър и още малко червен пипер за цвят и аромат.
  • Покрийте и оставете в хладилника за поне 30 минути, за да се слеят ароматите.
  • Стъпка 5: Сервирайте
  • Преди да сервирате, разбъркайте леко салатата.
  • Ако е необходимо, коригирайте подправките и сервирайте охладена.

Съвети

  • Избор на картофи: Изберете восъчни картофи, тъй като те запазват формата си по-добре след готвене.
  • Готвене на картофите: Картофите се готвят до омекване, за да се избегне получаването на кашава салата.
  • Подправяне: Регулирайте солта, пипера и лимоновия сок според вкуса си.
  • Персонализиране: Не се колебайте да добавите съставки като бекон, билки или различни видове горчица, за да задоволите вкуса си.
  • Охлаждане: За най-добър вкус охладете салатата поне 30 минути преди сервиране.
  • Съхранение: Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 3 дни.
Ключови думи Картофена салата